Infernal

Haastattelut · Stara.fi

Stara.fi vei tämän hetken kuumimman danceyhtyeen kahville ennen NRJ Tourin Tampereen keikkaa. Parivaljakko Lina ja Paw olivat hivenen väsyneitä, koska edellisen yön jatkot olivat venyneet aamuun saakka.

– Olimme eilen Vaasassa, ja kiertueväen juhlat jatkuivat hotellissa pitkään. Technicolourin pojat yrittivät laulaa meidän biisejämme, ja me yritimme laulaa heidän biisejään. Meillä oli todella hauskaa, mutta samalla yöunet jäivät väliin, Lina kertoo.

Univelastaan huolimatta tanskalaisyhtyeen jäsenet olivat hyvällä fiiliksellä, koska tällä reissulla yleisön vastaanotto oli aivan erilainen kuin viimeksi – kuusi vuotta sitten Vaasan Rantarockissa.

– Todellakin. Esiinnyimme RantaRockissa lauantai-iltapäivällä muistaakseni kahdelta, Lina kertaa. Yleisö oli vielä nukkumassa ja lavan edessä oli vain muutama kymmenen katsojaa. Kukaan ei tuntenut kappaleitamme. Meillä oli tosin mahtavaa, kun lava oli niin suuri. Juoksimme sitä edestakaisin koko keikan ajan.

Hanskat tiskiin?

Sittemmin Infernal on tullut suomalaiselle tanssikansalle hieman tutummaksi. Muutaman kuukauden takainen single From Paris To Berlin on soinut upeasti ja lienee tälläkin hetkellä maan suosituin dancehitti. Yhtyeen uusi tyyli siis puree hyvin suomalaisiin. Aiemmin yhtyeen soundi on ollut lievästi sanoen junttia, ja bändin jäsenet ovat asiasta samoilla linjoilla.

– Kaksi edellistä levyämme olivat muiden tuottamia, ja niiden musiikkityyli on ollut pääosin muiden sanelemaa ja ensimmäinen levymme oli vain hauskanpitoa, Paw paljastaa. Toinen albumimme ei siksi menestynyt odotetusti, ja sen jälkeen oli todella lähellä ettemme iskeneet hanskoja tiskiin ja lopettaneet koko hommaa.

– Päätimme pitää taukoa ja antaa biisien syntyä itsestään. Emme myöskään antaneet muiden vaikuttaa enää meidän tyyliimme. Sitten pikku hiljaa alkoi syntyä uusia demoja ja ne olivat selvästi aiempaa popimpaa soundia. Nykyinen soundimme on meidän omaa soundiamme, Lina lisää.

– Demoja syntyi hiljalleen omalla painollaan ja eräänä päivänä huomasimme, että meillä on tarpeeksi materiaalia kokonaiseen Infernal -levyyn. Demoja taisi olla silloin noin 60 kappaletta, joista valittiin levylle tulevat biisit. Meillä ei ollut lainkaan paineita, koska edellinen levy oli ollut floppi.

– Levyn viimeinen biisi on tälle levylle tehty ensimmäinen demo ja levyn ensimmäinen biisi on tuorein demomme. Albumimme kulkee siis ikään kuin ympyrää, Paw paljastaa biisijärjestyksen salat.

Yhteistyö on voimaa

Yhtyeen menestystä ovat vauhdittaneet kovasti myös kaupalliset radiot. Se onkin ollut tärkeä osa palapeliä, jonka ansiosta levyä myydään ja keikat ovat suosittuja.

– Aiemmin meidän musiikkimme ei ollut ns. radioystävällistä, koska dance-kappaleemme olivat pitkiä eikä niissä ollut juurikaan laulua. Nyt kun biisimme soivat radioissa, sen näkee heti keikoilla. Nykyisin yleisö osaa laulaa hittimme jo ulkoa. Yhteistyö radiasemien kanssa on siis erittäin tärkeää, Paw toteaa.

Vuodesta 1997 saakka kasassa ollut yhtye on julkaissut kotimaassaan Tanskassa jo kolme albumia, ja on siellä erittäin tunnettu yhtye. Myös keikkoja ja kiertueita on siellä tehty jo pitkään. Alunperin bändi sai alkunsa lähes vahingossa.

– Ystävystyimme erään kööpenhaminalaisen IN-klubin keikkajärjestäjän kanssa ja hänellä oli backpiping-teemailta, jossa piti tehdä muutamassa minuutissa hitti. Meidän teoksemme sai yleisön heti mukaansa, ja jouduimme pian julkaisemaankin tuon kappaleen. Siellä yhtyeemme syntyi ja siksi nimessämmekin on IN-mukana, Paw kertoo.

Tappouhkauksia

Tuo samainen nimi on aiheuttanyt yhtyeelle myös päänvaivaa. Saksassa on nimittäin samanniminen black metal -yhtye. Yhtyeen fanit ovat uhanneet jopa tappaa tanskalaisyhtyeen jäsenet.

– Kävimme Saksassa promokeikalla, ja sen jälkeen saimme postia, jossa kerrottiin että meidän tapetaan ellemme vaihda yhtyeen nimeä, Lina kertoo. Uhkailijat kertoivat olevansa saksalaisen black metal mafian jäseniä ja satanisteja.

– Otimme uhkaukset tietenkin vakavasti ja teimme asiasta heti ilmoituksen poliisille. Sen jälkeen meillä on ollut keikoilla mukana koulutettuja henkivartijoita, Paw lisää. Tulevaisuus näyttää joudummeko muuttamaan nimeämme.

Vuosi 2005 on alkanyt yhtyeelle hyvin. Läpimurtohitti From Paris To Berlin on käynyt Skandinaviassa jokaisen maan tanssilistan ykkösenä. Haastattelua edeltävänä viikkona se nousi myös Italian tanssilistan kärkeen. Skandinavia ei ollut kuitenkaan ensimmäinen alue, jossa kappale nousi suosituksi.

From Paris To Berlin -sinkku julkaistiin ensimmäisenä Venäjällä ja siellä se nousi heti todella suosituksi. Siis jo ennen Tanskaa ja muita Skandinavian maita. Siksi haluaisimme mennä pian sinne keikoille.

Jalat maassa

Yhtyeellä ei ole noussut menestys päähän, koska se ei tullut liian nopeasti. Myös backstage-haaveet ovat edelleen suhteellisen maanläheisiä. Millaisen bäkkärin yhtye sitten haluaisi jos saisi itse valita?

– Haluaisin Long Island Ice Tea -drinkkiä ja vähintään kymmenen bändäriä, Paw suunnittelee. Rakastan myös saunaa, mutta sitä ei jokaiselle backstagelle voisi saada.

– Minä haluaisin peilin, koska haluan nähdä miltä näytän ennen kuin menen lavalle. Sitten backstagella pitää olla tietenkin lämmin. Niin ja matto tietenkin, että saan venyteltyä. Ja pyyhkeitä, koska keikalla hikoilee paljon, Lina listaa. En haluaisi, että Pawilla on siellä bändäreitä, koska en voisi silloin keskittyä.

Infernal ei ole vielä mukana ensi kesän suomalaisten festareiden esiintyjälistoilla. Linan ja Pawin kesä tulee kulumaan kiertueilla Tanskassa ja muualla Euroopassa. Toivottavasti yhtye saadaan kesän aikana suomalaisillekin festareille, jotta huonot RantaRock-kokemukset unohtuisivat.

Teksti: Jocka Träskbäck