Lemar

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi laulaja-laulunkirjoittaja Lemarin Lontoossa. Nouseva r&b-tähti kertoi tosi-tv-ohjelman vaikutuksesta urakehitykseensä, uudesta Time To Grow -nimisestä albumistaan ja maltillisesta poptähtielämäntyylistään.

Tosi-tv-ohjelmat ovat tuhonneet Britanniassa lähes poikkeuksetta poptähteydestä haaveilleiden laulajien urallaan etenemisen mahdollisuudet. Pop-Idolin tyyppisissä kykyjenetsintäkilpailuissa menestyneet nuoret ovat pahimmissa tapauksissa jääneet yhden hitin ihmeiksi.

Useimmat ovat saaneet mahdollisuuden julkaista debyyttialbuminsa, joka on kuitenkin joutunut nopeasti kauppojen alemyyntikoreihin.

Laulaja-laulunkirjoittaja Lemar on osoittautunut säännön vahvistavaksi poikkeukseksi. Vaikka Lemar sijoittui reilun kahden vuoden takaisessa BBC:n tuottamassa Fame Academy -nimisessä realiteettitelevisiosarjassa vasta kolmannelle sijalle, hänestä on tullut nopeasti yksi saarivaltakunnan menestyksekkäimmistä artisteista.

Kilpailun ensimmäiselle ja toiselle sijalle sijoittuneiden laulajien nimet ovat puolestaan unohtuneet jo useimmilta briteiltä. Lemar suhtautuu suosioonsa vaatimattomasti.

– Olen sydämestäni kiitollinen kaikille faneilleni, haluaisin kiittää henkilökohtaisesti heistä jokaista. Vaikka olen tehnyt koko ikäni sinnikkäästi töitä laulajanurani toteuttamiseksi, menestykseni tuntuu edelleenkin uskomattomalta asialta, Lemar mietiskelee Hammersmith Apollo -konserttipaikan pukuhuoneessaan.

– Illan konserttini on myyty viimeistä lippua myöten. Itse asiassa tämän toisen Britannian kiertueeni jokainen show on loppuunmyyty. Se tuntuu lähes käsittämättömältä asialta. Ihmiset ovat matkustaneet konserttipaikalle pitkiäkin matkoja, he todellakin haluavat nähdä ja kuulla minun esiintyvän.

TAKAISIN LÄHTÖRUUTUUN

Lemar on tullut tunnetuksi ammattitaitoisena konserttiesiintyjänä. Hän hioi esiintymistaitojaan peräti kahdeksan vuoden ajan ennen Fame Academy -menestystään, hän tyvskenteli ahkerasti Britannian clubeja kiertäneenä laulajana. Lemar palkattiin jopa Destiny’s Childin ja Justin Timberlaken konserttien avausartiksi.

– Kun BMG -levy-yhtiö antoi minulle yhden singlen koelevytyssopimuksen, uskoin vihdoinkin saaneeni mahdollisuuden edetä urallani. Vaikka esiinnyin Destiny’s Childin ja jopa Justin Timberlaken lämmittelyartistina, yhtiö päätti kuitenkin lopulta jättää singleni julkaisematta, Lemar kertoo katkerana.

Putosin takaisin lähtöruutuun. Vaikka uskoni menestymismahdollisuuksiini joutui suurelle koetukselle, en luovuttanut.

– Jatkoin periksiantamattomasti klubeissa laulamista. Minun oli kuitenkin tehtävä elantoni ylläpitämiseksi myös perinteisiä töitä. Olen työskennellyt muun muassa puhelinmyyjänä ja lähettinä.

Kutsu BBC:n Pop Idol -menestysohjelman kilpailijaksi suunnittelemaan Fame Academy -sarjaan osoittautui lopulta Lemarin toivomaksi onnenpotkuksi. Lemar sai mahdollisuuden esitellä laulu- ja laulunkirjoitustaitonsa miljoonille birttikatselijoille. Hän sai myös mahdollisuuden työskennellä idolinsa Lionelin Richien kanssa.

– Vaikka tosi-tv-ohjelmat ovat saaneet huonon maineen musiikin laadun heikentäjinä, Fame Academy tarjosi minulle mahdollisuuden päästä esille. Olen siitä ikuisesti kiitollinen.

– Lionel Richien kanssa laulaminen oli puolestaan täydellinen bonusyllätys. Olen arvostanut hänen laulunkirjoitus- ja laulutaitojaan varhaislapsuudestani lähtien. Äitini oli hänen suurimpia fanejaan.

PLATINALEVYJÄ JA MILJOONAMYYNTIÄ

Lemarin kaksi vuotta sitten ilmestynyttä Dedicated -nimistä debyyttialbumia on myyty Dance (With U), 50/50 ja Another Day -singlehittien ansiosta jo miljoona kappaletta. Hänen uusin Time To Crow -kakkosalbuminsakin on jo ylittänyt tuplaplatinamyyntirajan. Albumin nimikappale ja If There’s Any Justice -single ovat olleet kevään soitetuimpia radiohittejä Britanniassa.

Time To Grow -albumini laulut tuovat esille tämänhetkiset musiikilliset mieltymykseni. Tunnen olevani albumin Soulman -nimisen avauskappaleen mukaisesti soul-mies. Tavoitteenani on ollut kirjoittaa ja tulkita parasta mahdollista nykybrittisoulia. Olen hakenut inspiraatiota etenkin perinteisestä old-school r&b-musiikkityylistä.

Pohjois-Lontoossa kasvanut Lemar Obika, 27, suosii matalaprofiilista poptähtielämäntyyliä. Hän osallistuu harvakseltaan julkkistapahtumiin. Hänestä ei ole myöskään kirjoitettu skandaalijuttuja.

– Minussa ei ole hitustakaan perinteistä rocktähtikapinallisuutta. En tule tuhoamaan ensimmäistäkään hotellihuonettani, Lemar naurahtaa.

– Olen lupsakka nuori mies, joka suhtautuu elämäänsä rennosti. Nautin jokaisesta päivästä. Laulaminen ja laulujen kirjoittaminen ovat elämäntarkoitukseni, Lemar ilmoittaa haastattelun lopuksi.

Jouni Leinonen

Lontoo