The Black Eyed Peas

Haastattelut · Stara.fi

The Black Eyed Peasin Fergie kertoo Stara.fi:n haastattelussa bändin uudesta albumista, poliittisten laulujen kirjoittamisesta ja yhteistyöstä Justin Timberlaken kanssa.

The Black Eyed Peas on viime aikojen menestyksekkäimpiä hiphop -bändejä. Amerikkalaisbändin kaksi vuotta sitten ilmestynyttä Elephunk-albumia on myyty jo yli kuusi miljoonaa kappaletta, albumin Where Is The Love -megahitistä on puolestaan tullut radioasemien suosikkikestohitti. Kvartetin mieltäylentävä musiikki sekä ajatuksia herättävät sanoitukset ja rapit ovat löytäneet yleisönsä.

The Black Eyed Peas jatkaa uudella Monkey Business -nimisellä albumillaan tutulla positiivisuutta ja yhteiskunnallista sanomaa hehkuttavalla musiikkilinjallaan. Will.I.Am, Apl.de.Ap, Taboo ja ryhmän ainoa naisjäsen Fergie ovat supermenestyksestään huolimatta edelleenkin huolissaan maailman ja ihmiskunnan tulevaisuudesta.

– Vaikka laulujemme sanat kertovat usein vakavista ja poliittisista aiheista, tavoitteenamme ei ole opettaa tai saarnata. Haluaisimme vain herätellä ajatuksia asioiden toisenlaisista toteutustavoista, Fergie mietiskelee.

Fergie ja musiikintekopartnerinsa laulavat ja rappaavat Monkey Business -albuminsa kappaleilla muun muassa kulutushysteriasta, Gone Going -laulu kritisoi ihmisten materialistista elämäntyyliä. Opettajana työuransa aloittaneen Stingin kanssa kirjoitettu ja esitetty Union -kappale kiinnittää puolestaan huomiota lasten ja nuorten koulutuksen puutteisiin.

– Sanomaa välittävien sanoitusten ja mieltäylentävän musiikin yhdistäminen on suuri haaste. Vaikka lauluissamme on sisältöä, niiden ensisijaisena tehtävänä on hyväolon tuottaminen.

Aitoa innostusta ja kiinnostusta

The Black Eyed Peas on saanut Monkey Business -albuminsa vahvistajiksi mielenkiintoisen joukon vierailevia tähtiartisteja. Bändi on työstänyt uusia laulujaan Stingin lisäksi muun muassa James Brownin, John Legendin ja Justin Timberlaken kanssa.

Monkey Business on selkeää musiikillista jatkoa The Black Eyed Peasin Behind The Front, Bridging The Gap ja Elephunk -albumeille. Bändin tavoitteena on kehitellä ja monipuolistaa perussoundinaan hyödyntämäänsä hip-hopia. Monkey Business -albumin lauluilla on kuultavissa kaikuja muun muassa bossa novasta ja drum’n’bassista sekä rockista, soulista, funkista ja puhtoisesta popista.

Monkey Business on The Peasin tähän mennessä paras albumi, laulut ovat musiikillisesti ja sanomallisesti parempia kuin koskaan aikaisemmin. Elephunk -albumin menestys ei tuottanut meille minkäänlaisia laulunkirjoituspaineita. Työskentelymme lähtökohtana on aito innostus ja kiinnostus mielenkiintoiselta kuulostavien laulujen kirjoittamiseen.

Vaikka The Black Eyed Peas nousi kansainvälisille hittilistoille vasta kaksi vuotta sitten, kalifornialaiset rapparit ovat olleet jo vuosia hiphopin arvostetuimpia ammattilaisia. Will.I.Am ja Apl.de.Ap tapasivat toisensa koulussa vuonna 1989. He esiintyivät aluksi Tribal Nation -nimisessä breakdance-ryhmässä, mutta päättivät ennen pitkää keskittyä musiikin tekemiseen.

Will ja Apl alkoivat esiintyä Atban Klann -nimisenä duona paikallisilla klubeilla ja allekirjoittivat levytyssopimuksen Ruthless Records -nimisen äänilevy-yhtiön kanssa. He alkoivat saada ansaitsemaansa huomiota kuitenkin vasta kuusi vuotta myöhemmin, kun kokoonpanoon lisättiin uusi jäsen Taboo ja sen nimeksi muutettiin The Black Eyed Peas.

Interscope Records tarjosi triolle uuden levytyssopimuksen ja julkaisi heidän The Roots -vaikutteista hiphoppia ja mielenkiintoisia sampleja sisältävän Behind The Front -debyyttialbuminsa vuonna 1998. The Black Eyed Peas jatkoi A Tribe Called Questin ja De La Soulin esimerkkien tavoin persoonallisen radioystävällisen hiphopin luomista Bridging The Gap -kakkosalbumillaan.

Hajoamishuhuja ja soolourasuunnitelmia

Fergien piti alun pitäen työskennellä The Black Eyed Peasin Elephunk -albumilla vain taustalaulajana, mutta hänen laulutaitonsa ja elämänasenteensa tekivät mykistävän vaikutuksen bändin rappareihin. Hänelle tarjottiin bändin vakiojäsenyyttä vain parin yhteistyöpäivän jälkeen.

Fergie, syntymänimeltään Stacy Ferguson, aloitti viihdyttäjänuransa kahdeksanvuotiaana pikkutyttönä.

Hän työskenteli vuodesta 1984 alkaen kuuden vuoden ajan aina kesäisin Kids Incorporated -nimisessä televisiosarjassa, jossa lapsiryhmä esitti muun muassa Madonnan, Princen ja Michael Jacksonin listahittejä.

Fergie perusti Wild Orchid -nimisen tyttöbändinsä vuonna 1992. Vaikka dancepoppia esittäneen teinibändin menestys jäi vaatimattomaksi, he kiersivät sinnikkäästi pieniä amerikkalaisia esiintymispaikkoja peräti yksitoista vuotta.

– The Peasin jäsenyyteni on osoittautunut unelmieni täyttymykseksi, olen vihdoinkin saavuttanut uratavoitteeni. Periksiantamattomuuteni ja kova työtekoni ovat saaneet palkkionsa.

Suuri yleisö löysi The Black Eyed Peasin vuonna 2003 ilmestyneen iloisesti hip-hopia ja popia sekoitteleva Elephunk -albumin äänilevyn ensimmäisenä singlenä julkaistun bändin ja Justin Timberlaken Where Is The Love -yhteistyösinglen ansiosta. Timberlakesta on tullut bändin musiikin ja jäsenten suurimpia faneja.

– Bändimme pojat tapasivat Justinin pari vuotta sitten losangelesilaisella klubilla. He kiinnostuivat välittömästi toistensa musiikista ja päätivät kokeilla yhteistyön sujuvuutta. Justinin kanssa työskentely on helppoa ja nopeaa. Hän on älykäs, miellyttävä ja hauska nuori mies, Fergie kehaisee.

– Minun ja Justinin yhteistyö jatkuu debyyttisooloalbumillani. Vaikka julkaisen Monkey Business -albumin ilmestymistä seuraavan maailmankiertueen jälkeen sooloalbumin, se ei tule merkitsemään bändin hajoamista. Palaamme aivan varmasti vielä yhteen, Fergie lupaa yhtyeen fanien iloksi.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo