Martti Vainaa & Sallitut aineet

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi:n pirautti Martti Vainaa & Sallitut aineet –yhtyeen keulahahmo Max Posterille. Monellekaan yhtyeen nimi ei vielä sano mitään, mutta takuulla pian sanoo, sillä yhtyeen Pelimies -kappale on kesän 2005 suurin hitti.

Pelimies on noussut raketin lailla parissa viikossa megasuosioon, vaikka sinkku julkaistiin vasta toissapäivänä. Kuinkas näin on päässyt käymään, yhtyeen keulahahmo Max Poster?

– Kansa on puhunut.

– Kyllä se on ollut merkittävä kappale mm. siinä että meillä on nyt levytyssopimus ja erilaisia virityksiä. Saadaan toteuttaa itseämme laajemmassa mittakaavassa ja saadaan äänittää muitakin kappaleita. Martti Vainaa tunnetaan nyt ainakin paremmin kuin aikaisemmin, Poster kertoo.

Neljä vuotta sitten aloittanut yhtye perustettiin alun perin cover-yhtyeeksi, eli esittämään omia versioita muiden kappaleista.

– Yhtye syntyi vuonna 2001. Meille oli silloin vielä säveltäminen kiellettyä ja soitettiin cover-biisejä, koska maailma on täynnä hyviä kappaleita. Jonkun verran tehtiin kuitenkin omia sovituksia ja sanoituksia.

Yhtyeessä musisoivat vokalisti-kitaristi Max Posterin lisäksi kosketinsoittaja Dick Burner, kitaristi Dan Suker, rumpali Lazy Diamond ja basisti Wolf Gustav, joista viimeksi mainittu ei ollut mukana vielä yhtyeen alkuvaiheessa. Millainen musiikillinen historia yhtyeen jäsenten taustalta löytyy?

– Burner ja Suker alkoivat aikanaan tekemään duo-hommia. Sukerilla on lähinnä tällaista viulunsoitto- eli pelimannitaustaa. Hän on myös soitellut proge-pohjaista kamaa.

– Minulla oli siihen aikaan lähinnä tällainen unelma siitä, että voisihan sitä joskus tällaista hommaa tehdäkin. Minä lähinnä urheilin nuorempana enkä panostanut musiikkiin. Minulla musiikkipuoli oli lähinnä musiikkiluokkaa ja sellaista, Max Poster paljastaa

Tänä kesänä valtaisan suosion saanut Pelimies -hitti ei ole cover-biisi, eli yhtye on tehnyt uuden aluevaltauksen. Myös sinkulta löytyvä Toyotan takana -kappale on omaa tuotantoa.

Pelimies tehtiin jo 2003 syksyllä jyväskyläläisen salibandyseura Happeen kannustuslauluksi. Se oli oikeastaan ensimmäisiä omia sävellyksiäni.

Lähes kaksi vuotta vanha kappale levisi ensin internetissä, jonka kautta se päätyi tuhansiin autostereoihin. Viime juhannuksena festarialueilla lähes joka toisessa autossa raikui kappaleen tarttuva ”Na-na-na-naa-na-na-nan-nan-naa…” -rallatus.

– Kyllähän vertaisverkoilla ja internetillä on iso merkitys. Ei me oltu millään lailla levitetty tätä Pelimies -kappaletta. Jos rehellisiä ollaan niin me ei oikeastaan tiedetty mitä sille pitäisi tehdä. Se soi ensin vain Happeen matseissa, eikä me odotettu että sille tulisi mitään tapahtumaankaan.

Pelimies ilmestyi siis sinkkuna vasta toissapäivänä, ja sinkut suorastaan revittiin käsistä niin, että niitä ei tällä hetkellä löydy levykaupoista lainkaan. Listasijoitus näyttää siis todennäköiseltä.

– Toivottavasti sinkku nyt myy. Nyt nähdään että kun se tehtiin uudelleen oikeassa studiossa, niin kyllähän se aina paremmin soi, ja onhan sinkulla toinenkin biisi. Olisihan se mukava nähdä listoillakin. Mikäs olisi sen imartelevampaa nähdä oman bändin biisi listolla.

Tällä hetkellä yhtye työstää ensimmäistä albumiaan. Valmiina on ainakin Martti Vainaa & Sallitut aineet -käännösversio Alphavillen Big In Japan –klassikosta. Tuleeko yhtyeen levylle paljon covereita?

– Saattaa olla että levyltä löytyy ainakin pala historiaa meiltä. Onhan meillä tässä jonkun verran takana tätä artistielämääkin. Katsotaan millä tilanne on. Jos näyttää siltä, että ehjempi kokonaisuus tulee täysin omista sävellyksistä, niin mikä jottei niinkin, Poster kiertelee.

– Kyllä mulla sellainen ajatus oli että kyllä tää tästä tulee jossain vaiheessa kasvamaan, kunhan löytää aikaa ja voi alkaa panostaa tähän hommaan. Nyt näyttää hyvältä ja saadaan tehdä sitä mistä tykätään.

Levyn sisältöä ei ole siis vielä lyöty lukkoon. Haastattelupäivänäkin yhtye oli studiossa kasaamassa albumia, joten levy valmistunee vasta lähitulevaisuudessa.

Koska Martti Vainaa & Sallitut aineet suuntaa keikoille?

– Viimeistään siinä vaiheessa kun albumia pukkaa ulos. Silloin on luonnollista esittää niitä kappaleita, joita albumilla on – ja vähän muutakin. Tällä uudella kokoonpanolla emme olekaan vielä heittäneet keikkaa. Odotan keikkoja innolla ja kauhunsekaisin tuntein. Ensimmäiset keikat eivät ehkä mene ihan klikin mukaan, Max jännittää.

– Keikkakyselyitä on tullut jo paljon, mutta nyt keskitymme albumin tekemiseen. On tärkeä saada levylle ehjä kokonaisuus ja alkaa tehdä tätä hommaa oikein kunnolla.

Levyn teon lisäksi yhtye ehtii kesän aikana myös muutamalle pienemmälle keikalle. Lomaakin on luvassa.

– Meillä on muutama keikka yksityistilaisuuksissa kesällä. Ehkä jossain matkoillakin pitäisi käydä lomailemassa. Otetaan hyvät sumut jossain paikallisessa kuppilassa kun saamme äänitykset päätökseen. Musiikin parissa kesä varmaan menee.

Yhtyeen jäsenten siviiliduuneista Max Poster oli kovin vaitonainen.

– Meillä on kyllä ihan kunnon duunitkin, joissa joutuu niska limassa miettimään. Kaikilla on kyllä siviilityö, Poster salailee.

Teksti: Jocka Träskbäck