Vin Diesel

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi toimintasankari Vin Dieselin Los Angelesissa. Energiaa puhkunut tähti oli ylpeä työstään tuoreimmassa The Pacifier – Tuttisoturi -elokuvassaan. Siinä hän näytti, että toimintasankari osaa myös naurattaa.

Toimintapätkien tähti Vin Diesel todistaa, että machomies voi olla myös sympaattisessa ja hauskassa roolissa. Ja vielä onnistua siinä. The Pacifier – Tuttisoturi –perhekomedia on kerännyt Yhdysvalloissa muutamassa kuukaudessa yli 110 miljoonan lipputulot. Se on hyvä saavutus, varsinkin, kun Dieselin uran veikattiin olevan jo laskussa hänen öykkäröityään ja ylihinnoiteltuaan itsensä Hurjapäät -leffan jatko-osasta.

– Tuttisoturin kuvaaminen on ollut yksi hauskimmista kokemuksistani, Vin Diesel kertoo ja nauraa.

Hän on koomikko koko haastattelun ajan, vääntää naamaansa hassuihin asentoihin ja tekee aiheesta kuin aiheesta vitsin.

– Olin joka päivä kuvauksissa hyvällä tuulella. Pelasin lasten kanssa videopelejä, telmin kuin keskenkasvuinen ja hoidin vauvoja. Nautin siitä, hän tunnustaa.

– Dieselin koomikko-salaisuus piilee siinä, että hän ei yritä liikoja. Pelkästään se, että kova kaveri on lasten seurassa, tekee useista kohtauksista automaattisesti hauskoja, elokuvan ohjaaja Adam Shankman miettii.

”Opin pitämään suuni supussa”

Diesel esittää laivaston sotilasta Shane Wolfea, jonka arkeen kuuluu mahdottomaksi luultuja pelastusoperaatioita. Tämänkertainen operaatio vie hänet lastenvahdiksi surmatun tiedemiehen perheeseen. Perheen kapinoiva teinityttö Zoe (Brittany Snow), taiteellinen Seth (Max Thieriot), 8-vuotias taistelija Lulu (Morgan York), vaahtosammuttimen kokoinen Peter ja vastasyntynyt Tyler pistävät Wolfen koville.

– Luettuani elokuvan käsikirjoituksen, olin innoissani. Tiesin, että se on mahdollisuuteni tehdä jotain uutta. Esitän sotilasta, joka ei tunne hyvin omaa perhettään, eikä päästää ketään lähelleen. Nyt hän joutuu työtehtävien takia isän sijaiseksi viidelle lapselle. Hänet on koulutettu suojelemaan muita, mutta niin yksinkertainen tehtävä kuin vaipanvaihto tuottaa hänelle ongelmia. Lopulta hän huomaa, kuinka naurettavaa on olla kovapintainen erakko, Diesel kertoo.

Diesel, eli Mark Vincent, oppi huolehtimaan itsestään jo nuorena. Kundi kasvoi äitinsä, isäpuolensa, kaksoisveljensä ja sisarensa kanssa New Yorkissa. Hän ei ole nähnyt koskaan isäänsä. Vinin äiti on psykologi, ja kiinnostunut astrologiasta. Isäpuoli taas on teatteriohjaaja.

– En ymmärrä, kuinka isäni on voinut jättää minut ja kaksoisveljeni kolmen päivän vanhana. Isäpuolestani tuli sankarini. Hän luopui työstään auttaakseni äitiäni kasvattamaan lapset, tähti tunnustaa Stara.fi:lle.

Teatterielämän salat aukesivat Dieselille jo nuorena. Hän esiintyi lavalla ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana, ja sai ensimmäisestä roolistaan kaksikymmentä taalaa. Hän opetteli myös laulamaan ja tanssimaan. Myöhemmin Diesel rahoitti opintojaan yökerhon turvamiehenä. Silloin hän aloitti myös rankan punttisalitreenin ja otti käyttöön taiteilijanimensä, Vin Diesel.

– Opin tuolloin pitämään suuni supussa, varmistamaan selustani ja työskentelemään niska limassa. Samaa pätee Hollywoodissa, haukkujaa ei kannata haukkua takaisin. Se voi maksaa työpaikan.

”Ankka puri minua”

Punttisalilla viihtyvä näyttelijä on nähty muiden muassa xXx-, A Man Apart– ja Riddickin aikakirjat –toimintaelokuvissa.

– Nautin rankasta treenistä ja syön paljon vitamiineja sekä proteiineja. Parhaimmassa kunnossa olin kuitenkin työttömänä. Silloin minulla oli aikaa kuluttaa punttisalilla tuntikausia, sillä vain ulkonäkö teki minut itsevarmaksi.

Elokuvaroolejaan varten hän on opetellut muiden muassa vuorikiipeilyä, lumilautailua, motocrossia, skeittaamista ja aseiden käsittelyä.

– Näyttelijäkollegani pitävät minua välillä kahjona, koska haluan tehdä mahdollisimman paljon omia stunttejani. Mutta Tuttisoturin kuvauksissa kivuliainta oli, kun ankka puri minua korvasta. Kaikki väittivät, että ankka on harmiton, mutta nähtävästi korvani oli herkullisen näköinen, Diesel irvistää.

Tuttisoturin jälkeen Diesel nähdään Find My Guilty –elokuvassa. Sitä varten mies on lihottanut itseään peräti 15 kiloa.

– Istuin kotona viikkotolkulla ja söin. Minulle oli tuskaa olla treenaamatta. Olen vuosia rakentanut identiteettini kroppani varaan, joten tieten tahtoen lihottaminen ajoi minua välillä hulluuden partaalle.

Vin Diesel on myös ohjaamassa Hannibal-elokuvaa.

– Hannibal on pitkän tähtäimen projekti. Olen puhunut sen tekemisestä jo vuosia. Yritän tehdä sen oikein, jotta siitä ei tulisi liian kallis, mies tuumaa ennen kuin poistuu Los Angelesin hulinaan.

Teksti: Kirpi Uimonen

Los Angeles