Lords of Dogtown

Elokuvat · Stara.fi

Kaliforniaan sijoittuva tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo skeitti-innostuksen noususta 70-luvun loppupuolella. Leffa perustuu skeittilegenda Stacy Peraltan kirjoittamaan tarinaan hänen omasta elämästään. Elokuva kertookin juuri Peraltan ja hänen ystäviensä noususta skeittimaailman ykkösnimiksi. Samalla koko laji nousee tarinan kuluessa suosituksi lajiksi ympäri maailmaa.

Venice Beachin maisemissa varttuneet nuoret löytävät surffailun tilalle uuden lajin, kun he ystävystyvät surffikaupan pitäjän kanssa ja perustavat Zephyr-skeittitiimin. Z-Boys -ryhmä alkaa pian harjoitella tosissaan ja kun lajin ensimmäisiä kilpailuja järjestetään he ovat jo ammattilaistasoa. Skeittijengi etsii lähiöistä mm. tyhjiä uima-altaita, joissa voi surffata ”aalloilla” kuivalla maalla.

Elokuvan juoni on pyritty ilmeisesti pitämään mahdollisimman lähellä tositapahtumia, sillä juoni on suoraan sanottuna tylsä. Skeittaamista skeittaamisen perään. Taitojen ja maineen kasvaessa kundit joutuvat tutustumaan myös kaupalliseen puoleen, kun alalle tulee toinen toistaan ahneempia yrittäjiä, kuten . Toisaalta suurin osa leffan tähdistä toimii nykyisin tosielämässä juuri skeittifirmojen pomoina.

Mikäli skeittaaminen ja lajin historia kiinnostaa, tässä on loistava leffa. Muuten elokuva on ehkä hiukan puuduttavaa katsottavaa. Rainan parhaassa kohtauksessa nähdään erittäin hauska Tony Hawkin cameorooli, joka kestää vajaan minuutin. Bongaa Tony! Rooleissa vilahtaa myös suomalainen, Viihdelehti Stara.fi:n toimittajanakin tutuksi tullut, Tuukka Jäntti.

Leffa on tehty pienellä budjetilla tavallisten skeittileffojen tapaan, joten siihen nähden tulos on hieno. Näyttelijävalinnoissakin näkyy tekemisen meininki. Peraltan vaimo esittää televisiotuottajaa, oikea Tony Alva nähdään lyhyessä Oregon Manin roolissa ja Johnny Knoxville nähdään ahneena yritysjohtajana. Kaveripohjalta siis.

Samainen tarina on nähty aiemminkin vuonna 2001 valmistuneessa Dogtown and Z-Boys -elokuvassa, jossa lähes kaikki tunnetut näyttelijät esittivät itseään.

Pisteet 2/5