Uusi tekijänoikeuslaki polkee kuluttajan oikeuksia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Uusi tekijänoikeuslaki on saanut vastaansa ennennäkemättömän paljon kritiikkiä, sillä toteutuessaan laki tulisi polkemaan pahasti tavallisten kuluttajien oikeuksia. Lisäksi sitä olisi käytännössä mahdoton valvoa.

Uusi lainsäädäntö kieltäisi musiikin siirtämisen kopiosuojatulta cd-levyiltä kannettaviin musiikkisoittimiin, kuten esimerkiksi iPodeihin ja muihin MP3-soittimiin. Se saattaisi myös tehdä tietokoneohjelmien ja tietokantojen siirtämisestä netin ylitse luvanvaraista toimintaa. Lisäksi lakiuudistus asettaisi epämääräisen kiellon teknisiä suojauksia koskevalle keskustelulle, eli rajoittaa sananvapautta.

Electronic Frontier Finland ry (EFFI) vaatii eduskunnan suurta valiokuntaa puuttumaan uuden tekijänoikeuslain ongelmakohtiin. Valiokunta on siirtänyt asian käsittelyn keskiviikosta perjantaille.

– Lakiin jäivät edelleen kaikki ne ongelmat, joita olemme koettaneet saada korjatuksi koko sen ajan, kun lakia on käsitelty eduskunnassa. Väitteet siitä, että tässä olisi jotenkin punnittu eri intressitahojen etuja ovat suoraan sanottuna – roskaa. Lakiesitys kävelee kuluttajien etujen ylitse monikansallisen sisältöteollisuuden etujen varmistamiseksi, EFFIn puheenjohtaja Ville Oksanen toteaa tiedotteessaan.

– Tekijänoikeuslain sisältö vaikuttaa tietoyhteiskunnan kehitykseen niin oleellisella tavalla, että lakiesityksen puutteet ja ristiriitaisuudet olisi pakko saada korjattua, arvioi EFFIn hallituksen jäsen Vili Lehdonvirta.

Laki oli käsittelyssä jo perjantaina, mutta silloin takerruttiin kansalaiselle vähemmän tärkeään aiheeseen kirkkomusiikin tekijänoikeuskorvauksista. Uuden lain epäkohdista huolestuneet kansalaiset ovat saaneet aikaan varsinaisen sähköpostitulvan kansanedustajille, ja viestien tulva vain kasvaa käsittelyn lähestyessä.

Mietintö uudesta laista laadittiin sivistysvaliokunnassa, jonka puheenjohtaja on kansanedustaja Kaarina Dromberg. Prosessin aikana kuultiin 66 asiantuntijaa, jotka on lueteltu eduskunnan verkkosivuilla.

Lue vielä mielenkiintoinen esimerkki uudesta laista.