Stara Levi

Viihdeuutiset

Mikä ihmeen yötön yö? Tältä Levillä näyttää juuri nyt

Suomen kesä tunnetaan maailmalla erityisesti läpi vuorokauden Lapissa paistavasta auringosta, joka laskee pohjoisimmassa Suomessa vasta kahden kuukauden paistamisen jälkeen heinäkuun lopussa. Juuri tällä hetkellä esimerkiksi Kittilässä päivä on kuitenkin melko synkkä.

Katso Skyview Live -kuvaa Leviltä tästä.

Suomea riepotellut myrskyrintama näkyy parhaillaan myös Levin huipulla sijaitsevassa Tuikku-ravintolassa, jonka maisemat ovat juuri nyt sekä pimeitä että lumisia. Säärintama toi nimittäin Lappiin lumisateita, vaikka nyt on jo kesäkuu.

Aivan laskettelukunnossa rinteet eivät Levillä toki ole, mutta Levin Skyview Live -kamerasta nähtävän suoran 360-kuvan perusteella maa on lähes kauttaaltaan valkoinen.

Matkailu Viihdeuutiset

Levin uusi jättiprojekti ihmetyttää maailmalla – näinkin voi tehdä?

Tampereen Ratinaan ehdotettiin jokunen vuosi sitten kerrostaloa, jonka katoilla kiersi pitkä lenkkeilyrata, joka nousi ja laskeutui kattojen ylle katutasolta. Nyt sama idea on viety Leville, jonka eturinteen päälle suunnitellaan erikoista Koutalaki Ski Village -projektia.

Koutalaki Ski Village from Jim Dobson on Vimeo.

Koutalaki Ski Village on rakennuskompleksi, jonka neljän kerrostalon katoilla sijaitsee aitoja laskettelurinteitä. Suunnitelma ei ole suinkaan ensimmäinen laatuaan maailmassa, sillä Stara uutisoi taannoin vastaavasta projektista Kazakhstanin Astanassa. Siellä rakenteilla on kerrostalo, jonka katolta lähtee on 326-metrinen laskettelurinne.

Myös Koutalaki Ski Villagessa laskettelijat pääsevät hissillä hotellin katolle, josta he voivat lasketella takaisin alas. Kassiopeia Finlandin projektissa suunnitteilla on peräti 500 huoneen hotelli, useita ravintoloita, kylpylä ja ostoskeskus. Koutalaki Ski Village tulee sijaitsemaan aivan Panoraama-hotellin vieressä. Projektista uutisoi talouslehti Forbes.

Koutalaki Ski Village
Koutalaki Ski Village
Viihdeuutiset

Levillä vauhdikas pääsiäinen: 12 putkassa – autoa haukkuneet pahoinpideltiin

Lapin hiihtokeskusten vuoden odotetuin tilaisuus on perinteisesti ollut pääsiäinen Levillä, jossa aurinko paistaa ja viini virtaa aamusta iltaan iloisissa merkeissä. Tänäkin vuonna Levin pääsiäinen oli tuttuun tapaan vauhdikas, joten myös poliisilla riitti töitä.

Kuva: Stara
Kuvan henkilöt eivät liity tapauksiin. Staran arkistokuva

Levin reaaliaikaiset näkymät nyt Levi Skyview Live 360 -panoraamanettikamerasta.

Viranomaisten mukaan putkaan kuljetettiin pääsiäisen aikana yhteensä 12 henkilöä. Lisäksi poliisi kertoi tapauksesta, jossa kaksi ohikulkijaa pahoinpideltiin heidän arvosteltuaan mökin edessä ollutta autoa. Auton haltija kuuli puheet mökkinsä terassille, ja tuloksena molemmilta ohikulkijoilta särkyivät silmälasit. Toiselta puhkesi lisäksi tärykalvo korvasta.

Espoolainen mies ajoi Levillä firman autolla poliisin haaviin ja puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukemat 1,6 promillea. Lisäksi perinteiseen tapaan useita henkilöitä kuljetettiin poliisin pahnoille ravintoloissa järjestysmiesten kanssa sattuneiden kahnausten seurauksena. Tiedossa ei ole olivatko yhteenotot asiakkaiden vai järjestysmiesten aiheuttamia.

Kuva: Stara
Kuvan henkilöt eivät liity tapauksiin. Staran arkistokuva
Viihdeuutiset

Lapin hotellihinnat rajussa kasvussa – halvempi lähteä Alpeille

Laskettelusta pitävät suomalaiset ovat huomanneet jo vuosia sitten, että Suomen Lappiin ei kannata lähteä, jos haluaa lomailla siedettävällä matkabudjetilla. Hotellien, hissilippujen ja erityisesti ravintolapalvelujen hinnat ovat kohonneet pilviin, ja vauhti vain kiihtyy.

Kuva: Splash
Kuva: Splash

Nyt hotellihintoja seuraava Trivago on julkaissut tuoreimman hintakatsauksensa Suomen Lapista. tulos on matkailijoiden kannalta synkkä, sillä hinnat ovat jälleen nousseet huomattavasti. Trivagon mukaan Rukan tammikuun hotellihinnat nousivat huimat 73 prosenttia vuoden takaisesta.

Joulukuussa kasvua oli 66 prosenttia. Vuoden 2013 tammikuussa standardi kahden hengen hotellihuone maksoi Rukalla keskimäärin 125 euroa. Tämän vuoden tammikuussa hinta on 216 euroa. Levillä hotellihinnat nousevat Rukaan verrattuna hieman maltillisemmin, eli 21 prosenttia.

Keski-Euroopassa laskettelukohteiden hotellihinnat ovat Suomesta poiketen laskussa tai pysyvät viime vuoden tasolla. Ranskan Chamonixissa keskihinta on 187 euroa, Italian Cortina d’Ampezzossa 211 euroa ja Sveitsin Zermattissa 281 euroa. Hotellihinnat ovat Suomea kalliimmat, mutta Keski-Eurooppaan lentää Etelä-Suomesta murto-osalla Lapin lentojen hinnasta. Syöminen ja juominen Keski-Euroopan kohteissa maksaa sekin vain murto-osan Suomen Lapin vastaavista.

Digi

Levi julkisti uudenlaisen panoraaman – livekuvaa ympäri vuorokauden

Suomen suosituin laskettelukeskus Levi on laajentanut digitaalisia palvelujaan lanseeraamalla tunturin huipulta reaaliaikaista panoraamakuvaa välittävän Skyview LIVE -palvelun. Rinneravintola Tuikun katolla sijaitsevan erikoiskameran panoraamakuvasta voidaan koska tahansa katsastaa tilanne Levin huipulla missä ilmansuunnassa tahansa.

Kuva: Skyview LIVE
Kuva: Skyview LIVE

Katso Levin eksoottiset maisemat tästä.

Käyttäjät voivat itse siirtää kameran kohdistuksen haluamaansa suuntaan ja esimerkiksi tarkistaa rinteiden tilanteen, säätilan ja väkimäärän tunturin huipulla sijaitsevan ravintolan ympäristössä sekä luonnollisesti ihailla huikeita näkymiä, josta löytyvät Länsi-Lapin seitsemän tunturia. Eksoottisten maisemien odotetaan nousevan suosituksi erityisesti ulkomaalaisten käyttäjien keskuudessa.

Reaaliaikaisen kuvan lisäksi kamera tallentaa kuvat arkistoon, joten niistä voidaan myöhemmin tehdä näyttäviä timelapse-videoita Levin huipun tapahtumista ja maisemista. Jatkossa esimerkiksi auringonnousuja ja -laskuja sekä Lapin taivaan aktiivisia revontulia voidaan ihailla kätevästi verkossa vaikkapa viikon ajalta. Levin Skyview-palvelu on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Laskettelukeskuksissa vastaavia palveluita on ollut käytössä lähinnä Keski-Euroopassa. Palvelun toteuttaa visuaalisiin esityksiin keskittyvä tamperelainen Flycam Oy.

Matkailu Viihdeuutiset

Levi Skyview on avattu verkossa

Verkossa on tänään avattu ainutlaatuinen Suomessa kehitetty verkkopalvelu, joka yhdistää valokuvallisen karttanäkymän lukuisiin nettisivustoihin. Tamperelaisen Flycam Oy:n kehittämä Levi Skyview -palvelu haastaa ilmapanoramakuvillaan jopa Google Mapsin.

Levi Skyview on koostettu lukuisista ilmasta ja sisältä otetuista panoramakuvista. Kävijä pääsee katsomaan muutamalla klikkauksella monia Levin alueen hotelleja, ravintoloita ja muita palveluiden tarjoajia ja kulkemaan helposti alueella paikasta toiseen kuvallisen karttapalvelun avulla.

Samaan aikaan tietokoneen ruudulle voi saada halutusta kohteesta verkossa olevaa lisäinformaatiota, kuten hintatietoja, aukioloaikoja, ruokalistoja ja muita yksityiskohtia. Matkailijan mukana palvelu kulkee myös Applen iPadissa. Kuvauksissa on hyödynnetty innovatiivista UAV-teknologiaa, eli miehittämättömiä ilma-aluksia.

– Flycam on tiettävästi ainoa yhtiö maailmassa, joka kykenee vastaavaan ilmakuvaukseen tässä mittakaavassa sekä tuottamaan näin monipuolisen internetiin perustuvan päivitettävän sisällönhallinnan, kertoo Flycam Oy:n toimitusjohtaja Arttu Pulkkinen.

– Levi Skyview -palvelua kehitetään jatkuvasti. Tarkoituksena on lisätä sinne jatkuvasti uusia ominaisuuksia, kuten hiihtobussin GPS-sijaintitiedot, ajankohtaiset rinteiden kuntotiedot ja hissien aukioloajat, kertoo Flycam Oy:n projektijohtaja Mika Yli-Jyrä.

Yhtiön aikaisemmista palveluista tunnetuin lienee Suomen jääkiekon MM2011-kultajuhlien ilmapanorama Helsingin Kauppatorilta. Juhlista ikuistettua Skyview-ilmapanoramaa on katsottu jo satojatuhansia kertoja. Toinen tuoreempi palvelu on Virtual Tampere.

Urheilu Viihdeuutiset

Battery Catapult Uphill Jam kokoaa lautailijat Leville

Battery Catapult Uphill Jam saapuu jälleen Leville 3. huhtikuuta tuoden mukanaan valtakunnan kärjen lumilautailijat ja freeski-hiihtäjät. Tapahtuman yhteydessä Levin eturinteen juurelle rakennetaan jälleen neljä metriä korkea Step-Up -hyppyri, jota seuraa noin seitsemän metriä korkea alastulo.

Vauhdit hyppyriin tarjoaa Battery Catapult, joka antaa kisaajille 70 – 80 km/h vauhdin lammen jäältä kohti tunturin lakea. Hyppyrin ominaisuuksiin kuuluu, että alastulo on hyppyrin lähtöä korkeammalla, joka vähentää merkittävästi laskijan laskeutumisnopeutta. Catapultin ja Step-Upin yhdistelmän voit bongata vain ja ainoastaan Levillä – näitä ei muualle tehdä.

Tapahtumaan on kutsuttu suomalaisia huippuja niin lumilautailun, freeskiin kuin telemarkinkin puolelta. Muun muassa Batteryn omat tiimit, B-Unit ja B- Squad, ovat vahvasti edustettuina. Siihen kuuluvat Peetu Piiroinen, Petja Piiroinen, Nuuti Niemelä, Matti Kinnunen Matti Räty sekä Joonas Karhumaa. Heidän kautensa on mennyt erinomaisesti, ja esimerkiksi Peetu Piiroinen pokkasi Vancouverista halfpipen olympiahopean ja voitti juuri ensimmäisenä lumilautailijana maailmassa kahdesti peräkkäin lumilautailijoiden suuresti arvostaman TTR-kiertueen.

Päivän päätteeksi ilmaiskeikan ulkoilmalavalla soittava Don Johnson Big Band paukuttelee tahdit auringon laskulle, jonka jälkee yleisöllä on mahdollisuus siirtyä spekuloimaan päivän tapahtumia Levin monipuoliseen after-skihin.