John Travolta

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi John Travoltan Los Angelesissa. 51-vuotias halkioleukainen tähti on urallaan ratsastanut niin suosion aallonharjalla kuin kahlannut syvissä pohjamudissa. Vuonna 1977 ilmestynyt menestyselokuva Saturday Night Fever teki lapsesta saakka tanssia harrastaneesta näyttelijätulokkaasta yhdessä yössä tähden.

Suosio viihdemaailmassa oli kuitenkin hiipuvaa, ja 80-luvulla näyttikin siltä, että Travoltan ura oli pahasti lunastuskunnossa. Kalenterin kääntyessä uudelle vuosikymmenelle kuvioihin tuli mukaan nuori Quentin Tarantino, joka tarjosi disco-Travoltalle toisenlaista roolia.

Huumenarkomaani-gangsterin Vincent Vegan rooli laukaisi Travalton uran uuteen rakettimaiseen nousuun ja viime vuosina herra on nähty useissa menestyselokuvissa. Viihdelehti Stara.fi:llä oli suuri kunnia jututtaa Travoltaa pian DVD:nä julkaistavan Be Coolin pr-tilaisuudessa Los Angelesissa, jonne lentämistä intominoisesti harrastava rämäpää oli kipaissut omalla Gulfstream-suihkujetillään.

Miten matka Floridasta Kaliforniaan sujui?

Kiitos kysymästä. Oikein rattoisasti. Sää oli otollinen ja vältimme lennolla suurimmat ilmakuopat.

Be Cool oli kymmenenvuoden takaisen hittikomedian Get Shorty – Hyvä pätkä (1995) jatko-osa. Mikä sai sinut vakuuttumaan siitä projektiin kannatti lähteä mukaan?

– Haluan ensiksi todeta, että yleensä en pidä jatko-osien tekemisestä, sillä ne tehdään tavallisesti vain rahastusmielessä, mikä usein näkyy laadullisesti heikkona lopputuloksena. Minulla on siitä omakohtaista kokemusta, kuten me kaikki tiedämme, Travolta muistelee.

– Kun sain Be Coolin käsikirjoituksen ensi kertaa luettavaksi, luin sitä hyvin kriittisesti. Heti alussa minulle kuitenkin selvisi, että Peter Steinfeld oli onnistunut sovittamaan Elmore Leonardin romaanin loistavaksi käsikirjoitukseksi.

– Kun sitten sain tietooni että elokuvan ohjaajaksi oli kiinnitetty yksi tämän hetken lahjakkaimpia nuoria ohjaajakykyjä, F. Gary Gray, niin kaikki vaikutti niin lupaavalta että olisi ollut suorastaan typerää olla lähtemättä mukaan. Myöhemmin kun remmiin liittyivät mukaan vielä Uma Thurman, Vince Vaughn, Rock ja kumppanit, olin todella hurmioissani projektista.

Tällä kertaa roolihahmosi Chili Palmer seikkaili elokuvakuvioden sijasta musiikkibisneksessä. Kertoisitko lyhyesti mistä elokuvassa on kysymys?

Be Coolissa Chili Palmerista tulee Christina Milianin tulkitseman tähteyttä tavoittelevan nuoren laulajatytön promoottori. Tälläkään kertaa hahmoni ei välty sotkeutumasta mafian kuvioihin, vaan törmää matkalla monen monituisiin rikollisjengeihin ja murhamiehiin. Chili tapaa myös erään musiikkipomon upean lesken, jota näyttelee suosikkinäyttelijäni Uma Thurman, tähti tunnustaa.

– Oman mausteensa soppaa tuo lisäksi Rockin mainiosti näyttelemä hintahtava henkivartija, joka unelmoi näyttelijän urasta. Enempää en halua paljastaa, mutta sen voin luvata että tiedossa on nauruhermoja kutkutteleva kaksituntinen. Siitä uskallan mennä takuuseen.

Voisi helposti kuvitella että Chili Palmerissa ja John Travoltassa on paljon yhteistä. Tulisitko tosielämässä hyvin toimeen roolihahmosi Chili Palmerin kanssa?

– Mielenkiintoinen kysymys. Hmm. Tulisinko toimeen itseni kanssa, jos siis olisin Chili Palmerin kaltainen. Monimutkaiseen kysymykseesi sanon ensiksi, että omasta mielestäni minä ja roolihahmoni eroamme suuresti toisistamme.

– Minä en missään tapauksessa pystyisi niin kylmähermoisesti, harkitusti ja rohkeasti kohtaamaan pahuutta ja rikollisia kuten roolihahmoni. Minusta ei ikimaailmassa olisi siihen, ja jänistäisin ainakin pikkuisen vastaavassa tilanteessa. Pidän kyllä roolihahmostani ja rakastan seurata hänen itsevarmoja liikkeitään, mutta onhan hän kaikkiaan hyvin epätodellinen, jamesbondimainen hahmo, joita esiintyy vain elokuvissa.

– Toisaalta kohtauksessa, jossa Rock koe-esiintyy Chilille, olisin reagoinut tapahtumaan samalla tavalla kuin miten roolihahmoni reagoi, eli olisin välttänyt luokkaamasta häntä ja olisin yrittänyt ottaa esiin hyvät puolet ja sitten varovasti antanut vinkkejä siitä kuinka oikeatyyppisesti tulisi koe-esiintymisessä toimia. Luulen, että tämän yksittäisen tilanteen olisin hoitanut varsin samantyyppisellä tavalla kuin Chili elokuvassa. Mutta tulisinko toimeen Chilin kanssa? Luulenpa, että meidän välillemme tuskin syntyisi sen syvempää ystävyyttä, mutta hyvän päivän tuttuja me varmasti olisimme.

Oletko sinä itse omasta mielestäsi “cool” tyyppi? Ja minkälainen henkilö on sinun mielestäsi “viileä”?

– Olen paremminkin hullunkurinen kuin viileä kaveri, mutta minulla on kyllä idea siitä minkälainen ”viileä” henkilö on. Minusta viileä henkilö on sellainen, joka pystyy joka tilanteessa olemaan oma itsensä. Hän on itsevarma, älykäs ja lahjakas henkilö, joka osaa ottaa myös kanssaihmiset huomioon, Travolta kuvailee.

Elokuvassa cameo-roolissa nähtävä Steven Tyler kuvaili sinua älylliseksi olennoksi, joka on saapunut keskuuteemme ulkoavaruudessa. Minkälaisia ajatuksia Stevenin luonnehdinta sinussa herättää?

– Tunnen itseni imarrelluksi. Täytyy myöntää, että haluan kernaasti että minut nähtäisiin älykkäänä. Cooliuteen vielä palatakseni. Jos tietosanakirjassa olisi hakusana cooli tyyppi sen vieressä olisi varmaan Steven Tylerin kuva.

Kenen idea oli se, että sinä ja Uma Thurman heitätte elokuvassa hyvin pulpfictionmaisen tanssituokion?

– Idea oli minun. Ehdotin sitä Umalle ja ohjaaja Garylle ja he molemmat suostuivat muittamutkitta. Ja jotta tanssi ei olisi muistuttanut liiaksi Pulp Fictionin kuvioita, valitsimme musiikiksi brasilialaistyyliset rytmit, modernein sovituksin ja vivahtein. Yksi tämän hetken lempibändeistäni, The Black Eyed Peas, teki hiljattain oman tulkintasa Joabimin vuoden 1962 kappaleesta Sexy. Ja koska biisin tunnelma oli juuri oikeanlainen, valisimme sen tanssikappaleeksemme.

– Mikäli se minusta olisi kiinni niin tanssisin jokaisessa elokuvassani. Ja varsinkin niissä joissa saisin tanssipartnerikseni Uma Thurmanin.

Elokuvassa on kohtaus, jossa elokuvan päähahmot menevät LA Lakersin koripallo-otteluun. Tapahtumat näyttävät hyvin aidoilta. Onko kohtaus lavastettu tai digitaalisesti toteutettu?

– Tilanne on aito. Elokuvan yhdellä tuottajalla Stacey Sherilla on hyvät kontaktit Lakerseihin, joten pääsimme kuvaamaan kohtauksen ottelun olessa käynnissä. Tapahtuma oli kokonaisuudessaan hauska, sillä yleisöllä ei ollut minkäänlaista käsitystä että olimme kuvaamassa elokuvaa. Monet varmasti ihmettelivät, olivatko Pulp Fiction hahmot hypänneet valkokankaalta tosielämään tai ehkä he ajattelivat että minä olin Uman kanssa treffeillä. Muutenkin on todettava että filmi kuvattiin kokonaisuudessaan oikeilla lokaatioilla, eikä studiolavasteissa.

Be Coolissa oman leffadebyytinsä teki Outkastista tuttu André Benjamin alias Andre 3000. Minkälaista hänen kanssa oli työskennellä?

– Ohjaaja Gary on Andren pitkäaikainen kamu ja hän on ohjannut Outkastille musiikkivideoita. Gary loi itse Andrelle hahmon elokuvaan, jota kirjassa ei ole. Hän oli vakuuttunut siitä, että Andre olisi loistava näyttelijä. Ja sitä hän totisesti onkin. Andre on lahjakas koomikko, jolla olisi varmasti myös upea ura elokuvissa. Ihmisenä Andre on mitä hyvä sydämisin persoona ja lahjakas taiteilija. Hänen kanssaan työskentely oli mukava ja antoisa kokemus ja meistä tuli hyvät ystävät kuvausten aikana.

Olet tehnyt urallasi niin suuria kaupallisia studioelokuvia kuin pienimuotoisempia indie-filmejä. Miksi näin?

– Indie-elokuvat antavat enemmän mahdollisuuksia luovuuden kannalta, kuin mitä viimeisen päälle laskelmoidut Hollywood-tuotannot. Siinä missä studioelokuvat maksavat laskut niin indiet pitävät sielun puhtaana ja mielen virkeänä.

Onko sinulla suunnitelmissa tehdä uusia elokuvia Quentin Tarantinon kanssa?

– Keskusteluja on käyty, mutta mitään tarkempia aikatauluja ei olla lyöty lukkoon. Luulen kuitenkin että tulemme työskentelemään vielä yhdessä. Sitä toivon. Tarantinon pyynnöstä tekisin mitä ikinä hän haluaisi minun tekevän, sillä hän antoi urallani toisen mahdollisuuden ja olen siitä hänelle ikuisesti kiitollinen.

Olet yksi suosituimmista elokuvatähdistä. Miksi luulet yleisön pitävän sinusta niin paljon?

– Tietysti se tosiasia että olen ollut niin pitkään mukana kuvioissa auttaa paljon. Olen tehnyt kovasti ja tunnollisesti töitä ja elokuvieni laatu on säilynyt hyvänä, 80-luvun filmejäni lukuunottamatta (Travolta virnistää vekkulimaisesti). En myöskään ole ryvettynyt mediassa, ja julkisuuskuvani on verrattain puhdas. Elokuvayleisö on ilmiselvästi fiksua porukkaa, kun he huomaavat että olen mukava kaveri, sillä sitä totisesti pyrin olemaan kaikissa tilanteissa.

Miten kuvailisit suhdettasi mediaan? Punaisella matolla esiinnyt tavallisesti hyvin rauhallisesti, ja jaksat monista muista staroista poiketen poseerata kärsivällisesti vellovalle valokuvaajamerelle.

– Mediapyöritys on ollut osa elämääni vuodesta 1977 lähtien, jolloin tein suuren läpimurtoni elokuvassa Saturday Night Fever, eikä se tämän jälkeen ole juurikaan muuttunut. Sinun tulee seistä vankasti maankamaralla, eikä pidä ottaa lehdistön siinusta kirjoittamia juttuja liian vakavasti. Toisaalta on hyvä muistaa sekin että julkisuus voi varsinkin uran alkuvaiheessa olla ammatillisestikin tärkeää.

– Miksikään mediapelleksi ei kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä pitkässä juoksussa kiinnostavuuteesi katoaa mikäli olet jatkuvasti esillä. Media on hyvä renki, mutta huono isänsä. Mtä taas tulee poseeramiseen punaisella matolla; olen huomannut, että on parempi vain yrittää seistä paikalla liikkumatta. Näin toimimalla valokuvaajat saavat helposti ja nopeasti pikakameroillaan haluamansa skarpit valokuvat ja pystyt itsekin nopeammin jatkamaan matkaa.

Huhut kertovat, että olisit kirjoittamassa omaelämäkertaa. Pitääkö puheet paikkansa?

– Kyllä se on totta. 27 sivua on jo kirjoitettu. Minusta jokaisen ihmisen tulisi kirjoittaa oma elämänsä kirjaksi, jota jälkipolvet voisivat sitten lukea.

Kirjoitat kirjan siis itse. Minkälaisista asioista kirjoitat meille?

– Kaikenlaisista asioista. Kirja alkaa kuvauksella siitä miten valmistaudun Oscar-gaalaan. Siinä on paljon sattumuksia ja kommelluksia, joita minulle on tapahtunut urallani. Toisaalta tulen käsittelemään kirjassa myös aivan normaaleja arkipäivän seikkoja. Mitään varsinaista, arkaluontoista tietoa sisältävää paljastuskirjaa ei kannata odottaa. Kirjoitan elämäkertani itse, sillä haluan siitä mahdollisimman totuudenmukaisen. Uskon että kirja valmistuu kesäksi 2006, Travolta laskee.

Minkälaisia elokuvarooleja sinulla on horisontissasi?

– Seuraava elokuvani on Lonely Hearts. Se on draamaelokuva kahdesta yksityisetsivästä. Toista pääroolia siinä näyttelee James Gandolfini. Filmi saa näillä näkymin ensi-iltansa syksyllä 2006.

Teksti: Tuukka Jäntti

Hollywood, Los Angeles