Tekijänoikeuslakia vastustetaan mielenosoituksella

Viihdeuutiset · Stara.fi

Uusi tekijänoikeuslaki on nostanut kansalaiset vastustamaan joukolla musiikin kuluttajan asemaa merkittävästi heikentävää lakia. Huomenna tiistaina kiistelty laki joko hyväksytään tai hylätään eduskunnan äänestyksessä. Mikäli laki hyväksytään, se tulee voimaan presidentin allekirjoitettua lakiesityksen.

Huomenna eduskunnan edessä järjestetään mielenosoitus, jossa lakia vastustavat kuluttajat ilmaisevat kantansa laista. Mielenosoitus alkaa kello 13.00. Tähän saakka kansa on ilmaissut mielipiteensä laista sähköpostein, mutta huolestuneiden kansalaisten mielenilmaukset on leimattu lakia puolustavilta tahoilta virheellisesti ”masinoiduksi spämmikampanjaksi”.

Mielenosoituksessa vaaditaan, että eduskunta hylkää lakiehdotukseksen ja aloittaa sen valmistelun alusta. Lisäksi uutta lakia puolustavalta kulttuuriministeri Tanja Karpelalta vaaditaan selvitystä mm. lain ristiriitaisuuksista ja epäselvyyksistä sekä selitystä miksi lain valmistelussa ei kuultu kuluttajien etujärjestöjä. Musiikkiteollisuuden etujärjestöt olivat sitä vastoin hyvin edustettuina.

Uuden lain mukaan laillisesti hankitusta, mutta kopiosuojatusta, cd-levystä ei saisi tehdä varmuuskopiota tai siirtää kappaleita tietokoneelle tai kannettavaan soittimeen. Musiikin lataaminen ilmaiseksi verkosta olisi kuitenkin jatkossakin vain kiellettyä, ei rikollista. Lisäksi laki rajoittaisi kansalaisten sananvapautta.

Edellämainittujen ongelmien lisäksi laki rajoittaisi esimerkiksi tiskijukkien levytilauksia, sillä esimerkiksi yhdysvaltalaista klubimusiikkia ei enää saisi tuoda Suomeen, ellei levyä olisi jo julkaistu myös Euroopassa. Lain lukuisat epäkohdat on huomioitu Suomen lisäksi laajasti myös ulkomailla.

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ry., eli ÄKT, on kampanjoinut vahvasti lain hyväksymisen puolesta. Kampanjointi on ollut niin innokasta, että siinä on käytetty artistien nimiä myös luvattomasti. Myös ÄKT:n Tommi Kyyrän kommenttia, jonka mukaan musiikin kuuntelu tietokoneella on vain extraa, on lainattu aina ulkomailla saakka.

Uuden tekijänoikeuslain läpimeno selviää siis huomenna iltapäivällä. Mikäli lain käsittelyssä harhaan johdettu eduskunta hyväksyy lain, tulee kymmenistätuhansista tavallisista musiikin ostajista rikollisia. Lisätietoja mielenosoituksesta Masinointi.org -verkkosivuilta.