Flightplan

Elokuvat · Stara.fi

Lentokoneaiheiset jännityselokuvat saavat nyt uuden tulokkaan, kun Robert Schwentken ohjaama Flightplan saa ensi-iltansa. Elokuva kertoo Kyle Prattin (Jodie Foster) traagisen tarinan, kun äidin pahin painajainen käy toteen lentomatkalla Atlantin yli.

Äiti ja 6-vuotias tytär Julia ovat saattamassa perheen juuri kuollutta isää Yhdysvaltoihin, kun tytär katoaa lentokoneessa jäljettömiin. Siitä alkaa äidin taistelu, joka koettelee hänen mielenterveyttään, lentohenkilökunnan kärsivällisyyttä ja matkustajien hermoja.

Kyle Pratt suunnittelee lentokoneita työkseen, joten hän tuntee uuden lentokonemallin läpikotaisin. Tietojensa avulla hän etsii tytärtään koneesta. Kuinka joku voi kadota pienessä tuubissa? Myös koneen kapteeni Rich (Sean Bean) haluaisi uskoa äitiä, mutta todisteet puhuvat häntä vastaan, sillä tyttöä ei löyty lennon matkustajaluettelosta.

Lopulta palaset alkavat muodostaa lentohenkilökuntaan kuuluvan kaksikon kavalan suunnitelman…

Elokuvan tarina ei ole kovin erikoinen, mutta pitää tiukasti otteessaan loppuun saakka. Ohjaus ansaitsee kiitosta. Erikoisilla kuvakulmilla ja kauhuelokuvista tutuilla pienillä, mutta tehokkailla ääni- ja kuvaefekteillä on saatu taidokkaasti luotua jännitystä.

Elokuvan kone on kuvitteellista E-474 -mallia, mutta ulkoisesti siinä on lainattu Boeing 747-400 -sarjaa ja sisäisesti Airbusin tulevaa A380:aa -jättikonetta.

Kokonaisuutena elokuva on lentojännäreiden peruskamaa. Silti se ei jää kuitenkaan edeltäjiensä jalkoihin, vaan nousee yhdeksi tiivistunnelmaisimmista lentokoneessa tapahtuvista jännäreistä.

Genre: Trilleri (K11)Ohjaaja: Robert SchwentkePääosissa: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean, Erika ChristensenKesto: 1h 40minEnsi-ilta: 21.10.2005

Pisteet 4/5