SonyBMG:n kopiosuojaus rikkoo tekijänoikeuslakia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Levy-yhtiö SonyBMG:n rootkit-kopiosuojauksesta syntynyt kohu paisuu entisestään. Ny eräät oppilaitokset ovat jopa kokonaan kieltäneet cd-levyjen soiton tietokoneillaan, sillä levy-yhtiön käyttämä kopiosuojausohjelma on paljastunut paljon odotettua vaarallisemmaksi. Lisäksi siinä on mukana avointa lähdekoodia ilman tarvittavaa lisenssiä.

Kopiosuojausohjelman poisto-ohjelma julkaistiin äskettäin, mutta se osoittautui fiaskoksi. Ohjelma nimittäin poistaa osan tiedostoista, mutta jättää tietokoneen entistä haavoittuvampaan tilaan, jolloin siinä voidaan ajaa ulkopuolisen tahon koodia, esimerkiksi viruksia tai haittaohjelmia.

Kanadassa mm. Idols-kilpailun verkkosivustolta on ajettu tällaisia komentoja. Ne ovat olleet kuitenkin ”vain” vitsejä. Idols-sivustolle oli myös lisätty teksti: ”Sony DRM-joululahja”.

Tähän mennessä löytyneiden lukuisten haitallisten ominaisuuksien lisäksi tapaus on saanut jo koomisiakin piirteitä. Kopiosuojaus rikkoo nimittäin tekijänoikeuslakia. Siinä on käytetty useilta eri tahoilta lainattua lähdekoodia ilman lupaa, vaadittavia linkityksiä tai mainintoja lähteestä. Kyseessä on siis tekijänoikeusrikkomus.

Samainen kopiosuojaus rikkoo mahdollisesti myös rikoslakia, sillä kuluttajalisenssissä ei mainita, että ohjelma piilotetaan käyttäjiltä ja käyttöjärjestelmältä. Lisäksi ohjelma avaa takaportin haittaohjelmille ja viruksille. Ohjelma myös vakoilee käyttäjää ja raportoi siitä yritykselle. Rikoslain mukaan kyseeseen voisi tulla vaaran aiheuttaminen tietojen käsittelylle.

SonyBMG ilmoitti äskettäin vetävänsä kaikki kyseistä suojausta käyttävät cd-levyt myynnistä. Jo ostetut kaksi miljoonaa levyä voi vaihtaa toimiviin. Samalla yhtiö julkisti listan, jolla oli kaikki kyseistä suojausta käyttävät levyt. Niitä oli paljon aiempaa ilmoitusta enemmän, eli 52.

Myös SonyBMG -yhtiön johto on pettynyt tapauksesta, joka hävettää yhtiön johtajia ja työntekijöitä.

– Sony BMG on nolannut itsensä todella pahasti, Euroopan yksikön johtaja Maarten Steinkamp kertoi Die Welt lehden haastattelussa.

Viesintävirasto on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan kuluttajan ei tule asentaa mitään ohjelmia cd-levyiltä tietokoneelle, sillä kopiosuojausohjelmat ovat tietoturvauhka.