Haitalliset kopiosuojaukset kielletään?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tuore tekijänoikeuslaki on jo nyt saamassa ensimmäisen muutosehdotuksen. Epäselvä, sekava ja kuluttajan oikeuksia polkeva laki on tulossa voimaan osittain jo tämän vuoden puolella. Lakiin pyritään saamaan kansalaisen oikeuksia turvaavia muutoksia jo ennen sen astumista voimaan.

Kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Heidi Hautala haluavat kieltää vahingolliset kopiosuojaukset ja turvata kuluttajalle oikeuden kolmeen yksityiseen käyttöön tarkoitettuun teoskopioon. Myös SonyBMG:n rootkitin kaltaiset vaaralliset kopiosuojaukset pyritään jatkossa kieltämään lailla.

Tekijänoikeuslain säätämisen jälkeen on käynyt ilmi, että jotkut tekniset suojaukset voivat pysyvästi vaurioittaa teosten kuunteluun tai katseluun käytettyjä laitteita. Esimerkiksi CD-levyjen lisenssiehdoissa ei kuitenkaan ole edes kerrottu, mitä muutoksia levyn kuuntelemisesta voi tietokoneen käyttöjärjestelmään aiheutua.

Kasvin lakialoitteessa kiellettäisiin sellaiset teoksen kopioinnin estävät tehokkaat tekniset toimenpiteet, jotka ilman teoksen käyttäjän lupaa muuttavat teoksen katseluun tai kuunteluun käytetyn laitteen toimintaa tai käyttöjärjestelmää.

– Tällaisesta teknisestä suojauksesta voi aiheutua myös tietoturvauhka. Tietokone voi tällaisen CD-levyn kuuntelemisen jälkeen altistua tietokonevirusten hyökkäyksille. Lisäksi on käynyt ilmi, että monet äänilevyteollisuuden kopiosuojaustekniikat raportoivat Internetin välityksellä levy-yhtiölle, mitä heidän levyään tietokoneellaan kuunnellut henkilö tietokoneellaan tämän jälkeen tekee. Tätä on pidettävä vakavana yksityisyyden suojan loukkauksena, Kasvi toteaa tiedotteessaan.

Uusi tekijänoikeuslaki kieltää ehdottomasti teknisen suojauksen murtamisen, vaikka joidenkin tallenteiden tekniset suojaukset eivät mahdollista kohtuullisen kopiomäärän valmistamista omaan käyttöön.

– Tekijänoikeuslaissa tulkittiin EU:n tekijänoikeusdirektiiviä liian tiukasti, eivätkä kuluttajan oikeutetut odotukset kohtuullisen kopiomäärän valmistamisesta nyt toteudu. Lakia pitää muuttaa siten, että kuluttajalla on oikeus valmistaa omaan käyttöönsä kolme kopiota ostamastaan teoksesta, sanoo Hautala.