Tiktak : Myrskyn edellä

Albumit · Stara.fi

Tyttökuusikko Tiktak on tehnyt jo pitkän päivätyön kotimaisen kevyen rockin saralla ja ylittänyt varmasti kaikki odotukset, joita yhtyeelle asetettiin ensimmäisen levyn aikoihin. Tiktakin levyjä on myyty yhteensä jo huimat 300.000 kappaletta.

Nyt yhtye julkaisee neljännen studioalbuminsa Myrskyn edellä. Levyllä Tiktak on selväsi aikuistunut myös soundillisesti maltillisempaan suuntaan. Edellisten levyjen energia ja positiivinen räminä tuntuvat vielä joissain kappaleissa, mutta yleinen tunnelma on aiempaa varmempi, mutta myös vakavampi ja tummempi.

Ensimmäinen singlelohkaisu Sankaritar on totuttua synkempää soundia, mutta mukana on vielä Tiktakin tuttua räväkkää energiaa. Biisin voima tulee kertosäkeestä ja varsinkin sen loppuosan nostosta. Muututaan fiilistelee rankemman rockin puolella ja tässäkin melodialtaan mainio kertosäe on viisun parasta antia. Loppupuolella kuultava räväkkkä ”Ja arvokas oot mulle ollut…” -väliosa toimii myös hienosti.

Soundillisesti yhtye tuntuu lähentyneen Indicaa enemmän kuin muita kotimaisia. Kuka vaan -kappaleen piano ja viulu toimivat hyvin kimppaan. Poltettu maa edustaa räväkkää rockrallatusta, jonka melodiassa on kierrätetty Kyyneleet -kappaleen teemaa. Kappaleen kertosäe olisi kaivannut hieman enemmän puhtia.

Viimeisen kerran on myös turhan puhditon esitys, jossa yhtyeen aikuismainen ote tuntuu ehkä selvimmin. Kappale on tylsän monotoninen veto. Siivet on kaunis ja tunnelmallinen hidas. Paha sana rokkaa ihan mukavasti ja kertosäe jää päähän soimaan.

Yksin ja irrallaan äänitettiin ensimmäisessä studiosessiossa ja siinä onkin vielä nuorta energiaa. Biisi on oikein mainio Tiktak-veto. Hieman hitaampi Samantekevää -kappale rokkaa hyvin ja sanoitus on hieno. Tässä on selvästi yksi levyn parhaista kappaleista, joka on myös potentiaalinen crossover hitti.

Kaikki hyvin tehtiin studiossa sokkona, eli ilman etukäteissuunnittelua ja sävellystä. Lopputulos on punk-vaikutteinen energiapakkaus. Soundillisesti siinä mennään jossain PMMP:n ja The Rasmuksen välillä. Rohkea veto. Levyn päätösraita Miten onni korjataan on kaunis akustinen slovari, joka räjähtää käyntiin albumin huipennukseksi.

Tiktakin neljäs albumi paljastaa siis yhtyeestä uusia puolia, mutta samalla siinä on otettu ehkä liiaksi varman päälle. Takuuvarmoja hittejä ei ainakaan parin kuuntelukerran jälkeen tullut esiin. Potentiaalisia hittejä levyltä tosin löytyy useitakin. Levyn kansitaide ansaitsee lisämaininnan.

Pisteet 3/5