Val Kilmer

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi tuoreen Kiss Kiss Bang Bang -elokuvan tähden Lontoossa. Val Kilmer muistetaan myös elokuvista True Romance, Batman Forever ja hänen läpimurtoroolistaan Icemanina elokuvassa Top Gun. Tähti kertoo haastattelussa Kiss Kiss Bang Bang -elokuvastaan sekä ristiriitaisia tunteita herättävistä roolienvalinta- ja työskentelyperiaatteistaan.

Näyttelijä Val Kilmer on ollut uransa alkuvuosista lähtien vaikean ihmisen maineessa. Kaksi vuosikymmentä sitten Top Gun -elokuvan myötä Hollywoodin tähtitaivaalle singahtaneen Kilmerin omasta mielestä hänelle annettu leima on harhaanjohtava. Hän on vain yrittänyt tehdä työnsä mahdollisimman perusteellisesti ja kunninahimoisesti.

– Tavoittelen aina täydellisyyttä. Muutamat ohjaajat ja vastanäyttelijät ovat kuitenkin pitäneet minua mahdottomana yhteistyökumppanina, koska olen eläytynyt rooleihini mahdollisimman perusteellisesti, Kilmer mietiskelee.

– Roolihahmoni eivät ole kuitenkaan koskaan saaneet minusta yliotetta. Jos olen esimerkiksi pukeutunut näyttelemäni hahmon vaatteisiin myös vapaa-ajallani, syynä on vain ollut tavoitteeni totutella roolihahmoni ulkoiseen olemukseen. Ajatusmaailmani on kuitenkin aina pysynyt omanani. Kaikki ihmiset eivät ymmärrä omasta mielestäni täysin loogista työskentelytapaani.

– Minulla on myös vahvat mielipiteet asioista ja niiden toteutustavoista. Uskallan myös sanoa ajatukseni ääneen. Suorasanaisuuteni on tuottanut minulle ongelmia. Esimerkiksi ohjaajat eivät yleensä pysty vastaanottamaan näyttelijöiden palautetta ja ehdotuksia, jos ne poikkevat ratkaisevasti heidän omista näkemyksistään tai yleisistä asioidentoteutuskaavoista.

Hollywoodin mustavalkoinen maailma

Lähes neljässäkymmenessä elokuvassa näytellyt Val Kilmer on käyttänyt persoonallista asioidentoteutustapaansa myös elokuvaprojektiensa valinnan suhteen. Kilmer on nähty sekä hyviä arvosteluja saaneissa elokuvissa kuten Batman Forever, Wonderland, The Doors ja Heat että täydellisissä elokuvaflopeissa kuten The Saint, At First Sight, Red Planet ja The Island Of Dr Moreau.

– Valitsen roolini puhtaasti niiden kiinnostavuuden mukaan, en tee roolipäätöksiäni budjetin tai mainoskampanjan suuruuden sokaisemana. Valitsin Alexander-elokuvan, koska sen tarina ja mahdollisuus työskennellä jälleen Oliver Stonen kanssa kiehtoivat minua. Vaikka uusin elokuvani Kiss Kiss Bang Bang näyttää miljoonabudjetilla toteutetulta elokuvalta, se työstettiin vaatimattomalla rahasummalla.

– Hollywoodissa asioihin suhtaudutaan aivan liian mustavalkoisesti. Toimintaelokuvissa menestyksekkäästi näytelleille näyttelijöille tarjotaan toimintarooleja, megabudjetillisissa elokuvissa tuottoisasti esiintyneille näyttelijöille tarjotaan miljoonabudjetillisia projekteja. Koska näyttelen mielelläni myös pienelokuvissa, elokuvastudiot ja ohjaajat epäilevät usein sopivuuttani suurelokuvien pääosiin.

– Näytteleminen on ollut lapsuudestani lähtien intohimoni. Osallistuin ahkerasti koulunäytelmiin ja kirjoitin draamaopintojeni ohessa näytelmiä. Asenteeni rooleja ja elokuvia kohtaan on huomattavasti avoimempi kuin useimmilla Hollywoodissa työskentelevillä ihmisillä.

Ainutlaatuista hauskuutta ja nokkeluutta

Val Kilmer, 44, näyttelee uusimmassa Kiss Kiss Bang Bang -elokuvassaan kovamaineista yksityisetsivä Perry Van Shrikea eli Gay Perrya. Perry auttaa sattumalta poliisielokuvan osajakokokeeseen joutunutta Robert Downey Jr’in esittämää newyorkilaista pikkurikollista Harry Lockhartia valmentautumaan elokuvan jatkoesiintymiskokeeseen. Työtehtävä kuitenkin monimutkaistuu, kun he saavat taakakseen kauniin naisen ruumiin. Kiss Kiss Bang Bang on nykyajan Los Angelesiin sijoittuva salapoliisitarina.

– Kiss Kiss on toimiva sekoitus komedia- ja toimintaelokuvaa. Emme asennoituneet missään vaiheessa projektin toteutuksen liian vakavasti, tavoitteenamme oli vain pitää hauskaa itsemme ja elokuvamme sekä yleensäkin elokuvatyylisuunnan kustannuksella. Elokuvan käsikirjoitus on sekä ainutlaatuisen hauska että ajatuksia herättävän nokkela.

Kiss Kiss Bang Bang -elokuvan käsikirjoituksen on kirjoittanut Shane Black, joka on tullut tunnetuksi muun muassa The Long Kiss Goodnight ja Lethal Weapon -elokuvien käsikirjoittajana. Kiss Kiss Bang Bang on tavallaan sekä Kilmerin että Downey Jr’in ja Blackin comeback-työ, heillä kaikilla on ollut viime vuosina ongelmia uransa suhteen.

– Vaikka kyseessä on Shanen debyyttiohjaustyö, hänen itsevarmuutensa ja määrätietoisuutensa tekivät minuun luottamusta synnyttävän vaikutuksen. Hänen työtavoissaan oli omaa työperiaatettani muistuttavaa pikkutarkkuuden arvostusta. Olen elokuvaamme kaikin puoli tyytyväinen.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo