Erasuren Andy Bell

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi Erasure-yhtyeen toinen osapuoli, soolouralle siirtyneen Andy Bellin, Lontoossa. Hän kertoi haastattelussa avoimesti debyyttisooloalbumistaan, huumeongelmansa voittamisesta ja HIV-positiivisesta elämästään.

Erasure on julkaissut hittisinglejä jo kahden vuosikymmenen ajan. Andy Bellin ja Vince Clarken Erasure on Britannian kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä duoja. Sometimes, A Little Respect, Stop! ja Love To Hate You -singlet ovat olleet kansainvälisiä hittejä ja heidän albumeitaan on myyty jo yli 20 miljoonaa kappaletta.

Depeche Mode ja Yazoo -bändien perustajajäsen kosketinsoittaja-laulunkirjoittaja Vince Clarke suunnitteli vuonna 1985 albumia, jonka jokaisen laulun olisi esittänyt eri laulaja. Koska artistit eivät innostuneet Clarken ideasta, hänen oli etsittävä projektilleen vakiolaulaja. Sattumalta lehti-ilmoituksen nähnyt lihakauppias Andy Bell sai työpaikan duon laulajana ja avustavana laulunkirjoittajana.

Kun Erasuren 31. single nousi pari vuotta sitten komeasti Britannian hittilistalle, Andy Bell päätti rohkaista mielensä debyyttisooloalbuminsa työstämisen suhteen. Hän uskoi ajoituksen olevan vihdoinkin otollisen Erasuren oheisen soolouran lanseeraamiselle.

Andy Bell työsti Electric Blue -nimisen sooloalbuminsa yhteistyössä tuotanto- ja remix-duo Manhattan Cliquen kanssa, joka on tehtaillut dance-hittejä muun muassa Mobylle, Goldfrappille ja Stereophonicsille. Triolta kului Bellin albumin työstämiseen vain muutama viikko.

– Kun Erasure sai viimeisimmän kiertueemme loppuun ja Vince jäi esikoispoikavauvansa ansiosta isyyslomalleen, Manhattan Cliquen pojat ottivat minuun yllättäen yhteyttä. He tiedustelivat halukkuuttani yhteistyöhön.

– Koska musiikilliset näkemyksemme ovat samanlaiset, yhteistyömme sujui saumattomasti. Työskentelymme tuloksena syntyi nopeasti 20 laulua, valitsimme niistä albumilleni 13 toimivan kokonaisuuden muodostavaa kappaletta. Minä kirjoitin useimpien laulujeni melodiat ja sanoitukset.

Juhliminen oli elämän tarkoitus

Andy Bell esittää Electric Blue -albumillaan kolme duettoa. Hän laulaa Love Oneself ja Delicious -laulut Claudia Bruckenin kanssa, joka oli 1980-luvulla muutaman hitin julkaisseen saksalaisbändi Propagandan laulaja. I Thought It Was You -kappaleen vahvistuksena on puolestaan Scissor Sistersin laulaja-keulahahmo Jake Shears.

– Claudian kanssa laulaminen oli Manhattan Cliquen idea, he ovat olleet hänen fanejaan 80-luvulta lähtien. Olin tavannut Claudian pari kertaa ennen studioon menoamme, joten tiesin yhteistyömme sujuvan ongelmitta.

– Jake kutsui minut eräälle bändinsä Lontoon keikalle, koska he pitävät Erasuren tuotannosta. Tapasimme shown jälkeen ja päätimme pitää yhteyttä. Kun aloimme työstää I Thought It Was You -laulua, Jake juolahti mieleeni. Hän innostui kappaleesta, kirjoitimme yhdessä sen melodian ja sanoituksen.

Andy Bellin, 41, elämässä on ollut viimeisen kymmenen vuoden kuluessa useita negatiivisia yllätyksiä. Hänen jyrkkä alamäkensä alkoi Erasuren vuonna 1997 ilmestyneen Cowboy-albumin heikosta menestyksestä. Bell ja Vince Clarke sortuivat alkoholin ja huumeiden käyttöön, joista tuli heidän elämänsisältönsä.

– Jatkuvasta juhlimisesta tuli minun ja Vincen elämän tarkoitus. Kilpailimme Cowboy-albumimme maailmankiertueella lähes päivittäin, kumpi meistä löytää nopeammin kokaiinin välittäjän kussakin esiintymiskaupungissamme ja kumpi pystyy ottamaan enemmän huumetta. Elämänkontrollimme oli täydellisesti häviksissä, olimme tuhoamassa itseämme. Onneksi kuitenkin voitimme alkoholi- ja huumeongelmamme.

Toivomuksena pitkä elämä

Ensimmäisten avoimesti homoksi tunnustautuneiden poptähtien joukkoon kuuluvan Andy Bellin kanssa jo kaksikymmentä vuotta eläneen poikaystävä-manageri Paul Hickeyn aivohalvaus vuonna 2001 herätti hänet todellisuuteen. Puoli vuotta kestänyt epäselvyys partnerinsa selviämismahdollisuuksista muistutti Bellille elämän merkityksestä.

– Paulin aivohalvaus oli käsittämätön kokemus. Hän oli kuolemaisillaan. Koomassa ollut Paul jouduttiin pukemaan pakkopaitaan ja sitomaan sairaalasänkyynsä, koska hän potki jatkuvasti. Meillä ei ollut vakuutusta, joten jouduin maksamaan kaikki kuuden viikon kulut amerikkalaisessa erikoissairaalassa. Paul on puoliksi intiaani, joten hän on keskivertoihmistä sinnikkäämpi yksilö. Hän on parantunut täydellisesti.

Andy Bellin koettelemukset eivät loppuneet partnerinsa aivohalvaukseen. Kun Bell alkoi normalisoida elämäntapaansa, hän sai kuulla saaneensa HIV-tartunnan.

– Paulilla on ollut HIV jo viitisentoista vuotta, olen alusta lähtien ollut tietoinen hänen terveydentilastaan. Hänen on kuitenkin tarvinnut turvautua lääkitykseen vasta aivohalvauksensa jälkeen. Minä olen ottanut lääkkeitä tautini toteamisesta alkaen.

Andy Bell vakuuttaa elämänsä olevan nykyisin tasapainoisempaa ja antoisampaa kuin koskaan aikaisemmin. Hänen terveydentilansa on pysynyt tasaisen hyvänä, hän on joutunut ainoastaan leikkauttamaan molemmat lonkkansa. Lontoossa ja Espanjassa asuva Bell keskittyy nykyisin musiikin luomiseen, tietokoneiden käytön opiskeluun ja säännölliseen kuntosaliharjoitteluun.

– Tunnen oloni erinomaiseksi, HIV ei ole ainakaan vielä aiheuttanut minulle minkäänlaisia ongelmia. Taudilla ei ole käytännössä minkäänlaista vaikutusta elämääni, joten en juurikaan edes ajattele asiaa.

– Koska olen saavuttanut ja kokenut elämässäni jo paljon uskomattomia asioita, minulla ei ole enää tulevaisuuden toiveita. Olisi tosin hienoa, jos voisin saada edes hieman enemmän arvostusta laulajana. Haluaisin myös vielä julkaista ainakin yhden sooloalbumin, jolla olisi country-kappaleita. Toivoisin tietysti myös pitkää elämää, Andy Bell toteaa haastattelun lopuksi.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo