Savage Gardenin Darren Hayes

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi Savage Garden -yhtyeestä soolouralle siirtyneen Darren Hayesin Lontoossa. Hayes kertoi avoimesti yhtyeensä hajomisen todellisista syistä ja nykysuhteestaan entiseen yhtyetoveriinsa Daniel Jonesiin.

Australialainen Savage Garden oli 1990-luvun loppupuolen todellisia yllätysmenestyjiä. Duon kesällä 1996 julkaisema debyyttisinge I Want You nousi parhaimmillaan Australian hittilistan kakkosijalle.

Laulaja Darren Hayesin ja kosketinsoittaja Daniel Jonesin kaksi seuraavaa singleä, myös Suomessa hitiksi nousseet To The Moon And Back ja Truly Madly Deeply, valloittivat poikien kotimantereen hittilistan kärkisijan. Savage Garden -niminen debyyttialbumi puolestaan hallitsi Australian albumilistan ykkössijaa peräti seitsemäntoista viikkoa.

Savage Gardenin ennätyksellinen kotimaan menestys herätti nopeasti kiinnostusta heidän musiikkiaan kohtaan myös kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla. I Want You -single nousi Top 5 -hittilistalle jopa Yhdysvalloissa. Truly Madly Deeply -balladi valloitti puolestaan Yhdysvaltain singlelistan ykkössijan. Hayesin mukaan Savage Garden -albumia on myyty kansainvälisesti jo yli 12 miljoonaa kappaletta.

Menestys ei tullut helpolla

Yhtyeen levyjä on myyty maailmalla yhteensä jo liki 20 miljoonaa, mutta menestys ei tullut parivaljakolle helposti.

– Savage Gardenin menestys oli musiikkimaailman suurimpia ihmeitä. Onneksi kova työnteko ja periksiantamattomuus palkittiin lopulta, Hayes muistelee Notting Hillillä sijaitsevassa katukahvilassa.

– Vaikka uramme alkuvaiheista on jo kulunut kymmenisen vuotta, muistan alkuaikojemme vaikeudet vieläkin elävästi. Lähetimme toiveikkaina ensimmäisten singlejemme demoversiot yli 150 levy-yhtiölle ympäri maailman. Saimme kannustavaa palautetta ainoastaan australialaiselta manageri John Woodruffilta. Onneksi hän uskoi lahjakkuuteemme ja auttoi meitä saamaan levytyssopimuksen.

Epätavallinen työsuhde

Savage Garden onnistui yllättäen jatkamaan hittiputkeaan myös vuonna 1999 ilmestyneellä Affirmation -nimisellä kakkosalbumillaan. Albumin ensimmäisenä singlenä julkaistu I Knew I Loved You -balladi nousi Yhdysvalloissa singlelistan ykkössijalle. Myös sitä seuranneista singleistä – The Animal Song ja Crash And Burn – tuli kansainvälisiä hittejä. Affirmation -albumi on jo ylittänyt kahdeksan miljoonan kappaleen myyntirajan.

– Debyyttialbumimme kirjoitettiin ja luotiin rauhallisella aikataululla studiossa Australiassa, mutta kakkosalbumistamme tuli jo työstövaiheessaan sananmukaisesti kansainvälinen albumi. Minä muutin ensimmäisten hittiemme jälkeen asumaan New Yorkiin, mutta Daniel halusi jäädä kotikaupuunkiinsa Sydney’iin.

– Kirjoitimme Affirmation -albumin laulut puhelin- ja tietokoneyhteyksien avulla, lopuksi albumi tuotettiin Los Angelesissa, Darren paljastaa.

Darren Hayesin ja Daniel Jonesin epätavanomainen musiikkinsa työstötapa herätti välittömästi huhuja duon hajoamisesta. Kun Jones jätti Affirmation -levyn markkinoinnin kokonaan Hayesin tehtäväksi, bändin uran uskottiin lopahtavan vain kahden albumin julkaisemisen jälkeen. Hayes vahvisti erohuhujen paikkansapitävyyden vasta vuonna 2002, kun hän julkaisi Spin-nimisen debyyttisooloalbuminsa.

– Savage Gardenin hajoamissyistä on liikkunut kaikenlaisia täysin perättömiä huhupuheita. Me emme esimerkiksi eronneet suuren nyrkkitappelun jälkeen, Hayes nauraa.

– Daniel ilmoitti minulle, managerillemme ja äänilevy-yhtiömme edustajille haluavansa erota bändistämme juuri ennen Affirmation -albumimme julkaisua. Daniel halusi vain rauhoittaa elämäntyylinsä, hän ei yksinkertaisesti halunnut matkustaa albumimme markkinoimisen takia ympäri maailmaa. Kiireinen poptähtielämäntyyli ei sovi kaikille ihmisille.

– En ole ollut Danieliin yhteydessä eromme jälkeen. Emme olleet oikeastaan koskaan parhaita ystäviä. Itse asiassa meitä yhdistivät ainoastaan musiikin teko ja musiikkimieltymyksemme. Vaikka en usko meidän tekevän yhteistyötä enää koskaan, asenteeni häntä kohtaan on edelleenkin kaikin puolin positiivinen, Hayes kertoo Stara.fi:lle ja hörppää kahvia.

Spontaania nautintoa

Darren Hayesin mukaan Daniel Jonesin asenne poptähteyttä kohtaan on edelleenkin yhtä kielteinen kuin viitisen vuotta sitten, Jones ei ole osallistunut Savage Gardenin uuden, duon ensimmäisen kokoelmaäänilevyn kokoamiseen. Hayes on sen sijaan laulanut Truly Madly Completely – The Best Of Savage Garden -nimiselle albumille kaksi uutta soololaulua, Suomessakin hitiksi nousseen So Beautiful ja California -kappaleet.

– Levy-yhtiömme ehdotti minulle Savage Garden -kokoelman julkaisemista vuosikausia. Kokoelma-albumin julkaiseminen tuntui minusta perustellulta kuitenkin vasta nyt. Asetin albumin julkaisemiselle myös muutamia ehtoja. Halusin albumillemme hittisinglejemme lisäksi niiden B-puolet – ja tietysti pari uutta laulua.

– Olen kokoelma-albumiimme täysin tyytyväinen. Se tuo erinomaisesti esille Savage Gardenin musiikin tehon. Menestyksemme perustui aina musiikkiimme, eikä meitä markkinoitaessa turvauduttu koskaan minkäänlaiseen hype-mainontaan, Darren kiittelee.

Nykyisin Lontoossa asuva Darren Hayes on turvautunut matalan profiilin markkinointiin myös soolouransa suhteen. Hänen Spin ja The Tension And The Spark -nimiset sooloalbuminsa saavat jatkoa vielä kuluvan vuoden loppupuolella.

– Debyyttisooloalbumini muistutti hieman Savage Gardenin tuotantoa, mutta kakkossooloalbumini yllätti fanit vahvoilla electropop-vaikutteillaan. Tavoitteenani on yllättää fanini myös kolmannella sooloalbumillani. Musiikin luominen on minulle spontaani nautinto.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo