Kelly Clarkson : Breakaway

Albumit · Stara.fi

Historian menestynein American Idol-kilpailun voittaja Kelly Clarkson nousi viihdemaailman parrasvaloihin jo Thankful -esikoislevyllään vuonna 2003. Nyt pop-prinsessa keikkuu radioiden soittolistoilla tuoreemman Breakaway -albuminsa kappaleilla.

Albumi esittelee maailmalle hieman Avril Lavignea, Anastaciaa tai vaikkapa Evanescence -bändiä muistuttavan rocklaulaja ja -laulunkirjoittajan.

– Rakastan rock-vaikutteista popmusiikkia. Aerosmith ja Guns’n’Roses ovat kaikkien aikojen suosikkibändejäni. Halusin kirjoittaa ja laulaa Breakaway -albumilleni oman musiikkimakuni mukaista musiikkia, Kelly kertoi Stara.fi:lle taannoin Lontoossa.

Levyn nimiraita aloittaa 12 kappaletta käsittävän kokonaisuuden. Breakaway on odotettua laimeampi tuotos, joka ei saa levyä ainakaan kovin vauhdikkaasti käyntiin. Kakkosraita Since U Been Gone korjaa tilanteen reilusti, sillä maailmalla hyvin menestynyt kappale tihkuu räväkkää tyttöenergiaa. Selvä hitti.

Energiapuuskaa seuraa niin ikään vauhdikas Behind These Hazel Eyes, jossa on mukana rock-paahdon lisäksi myös kaunis melodia. Varsinkin kappaleen kertosäe tarttuu kuin purkka tukkaan. Kappale onkin Kellylle erityisen tärkeä.

– Kappaleen sanat kertovat muutamien muiden albumini kappaleiden tavoin eroon päättyneestä parisuhteesta. Sanoitus perustuu omiin seurustelukokemuksiini, se kertoo eräästä entisestä poikaystävästäni. Hän mursi sydämeni, Kelly paljasti Stara.fi:n haastattelussa.

Levyn tuorein singlelohkaisu on erittäin kaunis Because Of You, jossa on jotain tuttua ja kliseistä, mutta joka kulkee silti omia polkujaan. Kertosäkeen pari ensimmäistä nuottia säikäyttävät, mutta jatko saa fiiliksen nousemaan ja tuloksena on oikein mainio slovari.

Gone jatkaa kokonaisuutta räväkästi ja kertosäkeen melodia tarttuu ihan mukavasti. Yleinen soundi on muita kappaleita metallisempi ja taustat rokkaavat lähes konetunnelmissa, mutta jotain jää kuitenkin puuttumaan. Tässä voisi kuitenkin olla seuraava single. Addicted synkistelee melankolisissa tunnelmissa ja onkin outo poikkeus levyn muuten pirteässä linjassa.

Where Is Your Heart on slovari, joka lienee niin jenkkikamaa kuin vain voi olla. Lopputulos on tyhjänpäiväinen rallatus, joka ei saa viisaria värähtämään suuntaan eikä toiseen. Walk Away on puolestaan tiukempaa tanssikamaa jossain r&b:n ja popin välimaastossa.

You Found Me on levyn loppupuolen piristysraita. I Hate Myself For Losing You ja Hear Me menevät jo täytebiisien puolelle, vaikka molemmissa on toki energiaa. Ensinmainittu sisältää jopa hyppysellisen hittipotentiaalia.

Levystä oli kiitettävää huomata, että Kelly tosiaan kirjoittaa itse kappaleensa. Hänen laulunsa tuoksahtaa kuitenkin hivenen autotunelle, eli ääntä lienee korjattu digitaalisesti ainakin hiukan.

Yleinen fiilis levystä on perinteistä jenkkien tusinakamaa, joka ei välttämättä uppoa Suomessa tai Euroopassa paria hittiä lukuunottamatta. Mukana on ollut myös ruotsalainen popin kultasormi Max Martin, ja hänen kappaleensa erottuvatkin selvästi kokonaisuudesta.

Singlelohkaisut, eli levyn parhaat raidat, keskittyvät levyllä hieman turhan paljon levyn alkupuolelle, jolloin kokonaisuudesta tulee tasapainoton.

Stara.fi tapasi Kelly Clarksonin Lontoossa. Lue haastattelu tästä!

Pisteet 3/5