Äideistä parhain palkittiin Ruotsissa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen Äideistä parhain -elokuva on palkittu Ruotsissa parhaasta naispääosasta Guldbagge-palkinnolla. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun suomalainen elokuva palkitaan läntisessä naapurimaassamme kyseisellä pystillä.

Palkinnon sai Maria Lundqvist, joka esittää elokuvassa suomalaisen sotalapsen Ruotsin äitiä, Signeä. Ruotsin elokuvapalkinnot jaettiin maanantaina Göteborgin oopperatalossa pidetyssä Guldbagge-gaalassa. Ruotsin elokuvainstituutti teki tänä vuonna harvinaisen poikkeuspäätöksen, että ruotsalaiset näyttelijät voivat saada ehdokkuuden rooleistaan myös muissa kuin ruotsalaisissa elokuvissa.

Äideistä parhain on menestynyt maailmalla myös aiemmin. Maria Lundqvist on palkittu roolistaan parhaan naispääosan palkinnolla aiemmin myös Kairon elokuvafestivaaleilla ja Tallinnan pimeiden öiden festivaalilla. Lundqvist on lisäksi ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi.

Lisäksi elokuva voitti Yhdysvalloissa The International Press Academyn (IPA) jakaman parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Satellite Award -palkinnon. Kairon elokuvafestivaaleilla elokuva voitti festivaalien pääpalkinnon, parhaalle elokuvalle myönnettävän kultaisen pyramidin sekä parhaan ohjauksen ja naispääosan palkinnot.

Elokuvan odotettiin pääsevän myös Oscar-ehdokkaaksi, mutta ehdokkuutta ei lopulta tullut.

Äideistä parhain kertoo sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. Elokuvan on ohjannut Klaus Härö. Pääosissa nähdään Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist, Michael Nyqvist, Esko Salminen ja Aino-Maija Tikkanen.

Elokuva pohjautuu vapaasti Heikki Hietamiehen samannimiseen romaaniin. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet JimmyKarlsson ja Kirsi Vikman.