Simple Minds

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi Simple Minds -yhtyeen keulahahmon Jim Kerrin Lontoossa. Kerr kertoo uudesta Simple Minds -albumista sekä rauhattomasta sielustaan ja elämästään Sisiliassa.

Vuodesta 2005 on tullut useiden kaksi vuosikymmentä sitten hittiäänilevyjä tehtailleiden artistien ja bändien comeback-vuosi. 1980-luvun menestyksekkäimmistä hittimaakareista muun muassa Howard Jones ja Depeche Mode ovat julkaisseet uudet studioalbumit.

Simple Minds oli 80-luvun suosituimpia poprock bändejä, parhaimmillaan jopa U2:n pahin kilpailija. Skottibändi julkaisi kultaisina vuosinaan peräti viisi suoraan Britannian albumilistan ykköseksi noussutta albumia ja bändi on myynyt yhteensä jo yli kolmekymmentä miljoonaa äänilevyä.

The Breakfast Club -elokuvan Don’t You (Forget About Me) -teemakappale nosti Skotlannin U2:n vuonna 1985 jopa Yhdysvaltain singlelistan ykkössijalle.

Vuonna 1978 Johnny & The Self-Abusers -nimisenä punk-bändinä uransa aloittaneesta Simple Mindsista kehittyi aluksi Roxy Music -vaikutteinen taiderockbändi ja lopulta mahtipontinen power poppia esittävä stadiontason poprockbändi. Nykybändeistä muun muassa Stereophonics, Manic Street Preachers ja Bloc Party ovat myöntäneet ammentaneensa vaikutteita Simple Mindsin tuotannosta. Skottibändin laulaja-laulunkirjoittaja Jim Kerr on asiasta pelkästään tyytyväinen.

– Arvostamieni artistien ja bändien positiivinen palaute hivelee mukavasti itsetuntoani. Se kannustaa omalta osaltaan jatkamaan laulujen kirjoittamista ja pyrkimään entistäkin parempiin tuloksiin, Kerr mietiskelee.

Dramaattista nykymusiikkia

Viimeisen kymmenen vuoden kuluessa pari kaupallisesti ja kriittisesti vaatimattomasti menestynyttä studioalbumia julkaissut Simple Minds palaa uuden Black & White 050505 -nimisen albuminsa perusmateriaalilla 80-luvun kultaisille poprock-vuosilleen.

Bändi on kuitenkin päivittänyt soundinsa nykymusiikkimaailman edellytysten mukaisesti. Esimerkiksi Different World -kappaleen tunnelma muistuttaa Coldplayn soundimaailmaa, Home-kappaleella on puolestaan kuultavissa mielenkiintoisia Underworld-vaikutteisia techno-kaikuja.

– Tavoitteenamme oli luoda nykyaikaista musiikkia, jossa on myös bändimme helposti tunnistettavaa ja ajatonta leimallisuutta. Kyseisten musiikkimaailmojen yhdistäminen epäonnistui kahdella edellisellä albumillamme, mutta tällä kertaa palaset tuntuisivat loksahtaneen saumattomasti paikoilleen.

– Olemme hyödyntäneet teknologiaa albumin kirjoittamisessa ja kehittelyssä tehokkaammin kuin koskaan aikaisemmin. Musiikin tekeminen on nykyisin huomattavasti helpompaa ja omalla tavallaan jännittävämpää kuin vaikkapa 70-luvun loppupuolella. Black & White merkitsee monin tavoin bändillemme uutta alkua. Olemme valmiita uusiin haasteisiin, Kerr vakuutti Stara.fi:lle.

Viime toukokuun viidentenä päivänä valmiiksi saatu Black & White 050505 -albumi jakautuu nimensä mukaisesti kahteen osaan. Laulut henkivät materiaalin raskautta ja keveyttä sekä tumma- ja vaaleasävyisiä puolia.

Black & White on dramaattinen popalbumi. Se on myös tunnelmallinen albumi. Lauluteemojen vastakohtaisuudet täydentävät toisiaan, ne luovat mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän kokonaisuuden.

Taitava liikemies

Pretenders-bändin laulaja Chrissie Hynden ja Eight Wonder -bändin laulaja Patsy Kensitin kanssa avioliitossa elänyt Jim Kerr asuu nykyisin Sisiliassa. Kerr on osoittautunut vuosien saatossa myös taitavaksi liikemieheksi. Hän omistaa luksushotellin nykyisessä kotikaupungissaan Taorminassa sekä ravintolan ja kolme kerrostaloa synnyinkaupungissaan Glasgowssa.

– Olen ollut rauhaton sielu nuoruusvuosistani lähtien. Vaikka olen ylpeä skottijuuristani, olen halunnut nähdä ja kokea elämää maailmalla. Simple Minds on aina ollut ahkera keikkabändi.

– En vieläkään tiedä, missä on kotini. Black & White -albumilla on peräti kaksi kotiaiheista laulua, Home ja Different World. Sisilialaisella elämäntavallani oli suuri vaikutus albumin työstöprosessiin ja materiaaliin.

– Elämäntyylin huolettomuus ja välittömyys ovat tehneet minusta aikaisempaa huomattavasti rennommin asioihin suhtautuvan ihmisen. Tunnen oloni yleensä kotisängyssäni heti herättyäni positiivisen kevyeksi, minulla tuntuu olevan ylettömästi energiaa asioiden tekemiseen ja elämästä nauttimiseen.

– Positiivinen elämänasenne inspiroi musiikin luomista. Seuraavan Simple Minds -albumin laulut ovat jo ainakin alustavasti valmiita, ne ehtivät tietysti muuttua vielä ennen studiokäsittelyään. Saatamme julkaista tuoretta materiaaliamme jo ensi vuoden puolella.

Jouni Leinonen

Lontoo