Matti Nykänen : Ehkä otin ehkä en

Albumit · Stara.fi

Mäkihyppääjänä maailmanmaineeseen noussut häkkilintu Matti Nykänen julkaisee ensi viikolla kolmannen albuminsa Ehkä otin ehkä en. Stara.fi kuunteli albumin ennakkoon.

Levyä leimaa tuttuun tapaan se, ettei Nykänen osaa laulaa pätkän vertaa, mutta nykytekniikalla voidaan kenestä tahansa tehdä suhteellisen siedettävän kuuloinen artisti. Autotune onkin käynyt ylikierroksilla Nykäsen laulua korjatessa, mutta lopputulos on selvästi parempi kuin aiemmilla albumeilla.

Vokaaleissa suurin osa kuuluu luonnollisesti taustakuorolle varsinkin kertosäkeissä. Yleisellä tasolla laulut ovat jääneet hieman turhan metallisiksi ja soundit ovat yleensäkin perinteistä demotasoa.

Parasta antia on veteraanisanoittaja Vexi Salmen lyriikkakikkailu. Vexin kynästä on Matin levylle päätynyt mm. seuraavat lausahdukset: ”Elämä ottaa, elämä antaa. Jos jalat ei pidä, niin portsari kantaa.”, ”Myönnän etten ole puhdas pulmunen, mutta olenko silti joka lööpin arvoinen?”, ”Kai mopokin karkaa käsistä jos täysillä ajaa.”

Levyn aloittava nimikkoraita Ehkä otin ehkä en on oikeastaan yllättävän tarttuva kappale varsinkin kertosäkeensä osalta. Sydän villisti lyö turvautuu vitsiosastolle, mutta jälleen kertosäe on hauskaa kauraa.

Gary Moore -osastolla fiilistelee Kierros kaikille. Tässä viisussa Matin vokaalit ovat kuuntelemisen arvoiset. Silkkaa camp-huumoria. Mäkikotka ja häkkilintu -biisissä voisi olla aineksia jopa ihan oikeaksi hitiksi. Marvin ja Matin parempi rakkauslaulu naurattaa jo pelkällä kasarisoundillaan ja Matin ”korttipakka” laulullaan. Varsinainen kliimaksi on kuitenkin Matin ”Tunteet taas liskoina rouhuaa.” tunnustus.

Konesoundia on tavoiteltu kappaleessa Lööpistä lööppiin, mutta tuloksena on techno-irkku-rap-rallatus. Ettei levyn tekoon olisi tuhraantunut liikaa aikaa, mukana on myös vanhoja Matti-hittejä. Levyltä löytyvät Samaa nauhaa, Yllätysten yö ja Elämä on laiffii -kappaleet.

Albumi päättyy yllättäen Maan korvessa -klassikkoon, jota tulkitsee Matin lisäksi myös Jussi Niemi. Vakavahenkinen kappale on saatu tihkumaan tahatonta komiikkaa. Viisu sisältää omaelämänkerrallisia lausahduksia siihen malliin, ettei sitä voi kuunnella nauramatta.

Kokonaisuutena levy jatkaa edeltäjiensä jalanjäljillä. Matti -elokuvan ja tulevien keikkojen imussa levy tulee varmasti ainakin vilahtamaan myyntilistoilla, mutta levyn suosiolla ei ole välttämättä mitään tekemistä musiikin kanssa.

Levy on hyvä vitsi, joka tullee soimaan ainakin karvanoppaescorteissa. Yrityksestä yksi piste, komiikasta toinen.

Pisteet 2/5