Tekijänoikeusjärjestöt torpedoivat kännykkä-tv:n

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kovalla vauhdilla Suomessakin lanseerattu mobiili-tv on floppaamassa jo ennen palvelun alkamista. Tulevaisuuden mediaksi mainostettu palvelu on kariutumassa tekijänoikeusjärjestöjen kantaan, jonka mukaan televisiokanavien tulisi maksaa mobiili-tv-palveluista erillinen tekijänoikeusmaksu.

MTV3 ja Yleisradio ovat jäämässä pois kännykkä-tv:stä eivätkä edes neuvottele maksuista. Lähetyksensä jo aloittanut Nelonen on samoilla linjoilla. Kaikkea toivoa ei ole kuitenkaan vielä mobiilitelevision suhteen heitetty ja Nelonen katsookin ettei kiista estä palvelun aloittamista.

– Emme ole tällaista vaihtoehtoa ajatelleet. Olemme kärkiporukassa kokeilemassa uusia asioita. Yleensä kiistat ratkeavat pidemmällä aikavälillä. Eivät lähetyksemme ole katkenneet kertaakaan lähetysoikeuksien vuoksi, Nelosen liiketoimintajohtaja Jukka-Pekka Louhelainen kertoo Tietokone-lehdessä.

Asiaa voisi verrata kärjistetysti esimerkiksi kannettaviin matkatelevisioihin, joista ei tarvitse maksaa erillisiä tekijänoikeusmaksuja. Televisiokanavien mielestä yhden tekijänoikeusmaksun tulisikin siis kattaa myös rinnakkaiset internet- ja mobiililähetykset.

Aiemmin Gramex on torpedoinut jo kotimaisen nettiradiotoiminnan, minkä takia Suomi onkin jäänyt alan kehityksessä selvästi muiden maiden varjoon. Nyt tekijänoikeusjärjestöjen toiminta uhkaa jättää Suomen pois myös mobiilimedioiden kehityksestä.

Nettiradioiden kohdalla Gramex haluaa maksun potentiaalisten kuuntelijoiden mukaan. Esimerkiksi pieni savolainen paikallisradio joutuisi maksamaan nettiradiostaan tekijänoikeuskorvauksia noin viiden miljoonan kuulijan mukaan, vaikka todellisia kuulijoita olisi vain sata.