Pet Shop Boys : Fundamental

Albumit · Stara.fi

Konemusiikin kiistattomiin supertähtiin lukeutuva Pet Shop Boys, eli Neil Tennant ja Chris Lowe, julkaisevat pitkän tauon jälkeen uutta materiaalia. Trevor Hornin tuottamalla albumilla yhtye palaa pääosin takaisin juurilleen vuosien kokellisten harhailujen jälkeen. Ensikuuntelun jälkeen yleistunnelma jää kuitenkin laimeaksi, koska levy sisältää pääasiassa slovariraitoja.

Fundamental -albumilla yhtye on kaivanut vanhat tutut syntikat ja muut vekottimet naftaliinista ja työstänyt niillä 2000-luvun henkisen albumin. Levyn avausraita Psychological aloittaa levyn rauhallisesti, mutta The Sodom And Gomorrah Show nostaa biitin tuttuihin lukemiin ja soundin discopohjalle. Tuloksena on todella hieno kappale.

Hieno tanssiraita Minimal on silkkaa electroa, joka saa kuulijan hyvälle tuulelle ja jalan tamppaamaan lattiaa. Loppuosan kasariviulukikkailu kruunaa setin. Levyn ensimmäinen singlelohkaisu I’m With Stupid on niin ikään hittikamaa, joka toimii lähes täydellisesti. Päätösraita Integral kuulostaa mukavalta, mutta enemmän Army Of Loversilta kuin Pet Shop Boysilta.

I Made My Excuses And Left, Luna Park, Casanova In Hell, Indefinite Leave To Remain ja Numb tarjoilevat discohuuman välissä slovarikattauksia. Levyn raitojen järjestystä olisi voinut hieman muuttaa, sillä nyt slovarit ja tanssiraidat vuorottelevat typerästi. Tunnelma kulkee siis kuin vuoristorata läpi levyn, eikä albumille ole rakennettu selkeää kaarta.

80-luvulla Pet Shop Boysia fanittaneelle yhtyeen uuden levyn tanssiraidat ovat silkkaa juhlaa. Duo on viimein palannut tekemään sitä missä oli hyvä, eli tarttuvia melodioita ja electrovaikutteista, jokaista piirua myöden tyylikästä discopoppia. Suurin osa levystä on kuitenkin slovareita, joten albumista jää väkisinkin laimea ja pettynyt fiilis. Yhtye olisi varmasti pystynyt parempaankin.

Pisteet 3/5