Pink Floyd-yhtyeen perustajajäsen kuoli

Viihdeuutiset · Stara.fi

Legendaarisen Pink Floyd -yhtyeen perustajajäsen Syd Barrett on kuollut. Roger Keith ”Syd” Barrett menehtyi viime perjantaina 60-vuotiaana kotonaan Englannin Cambridgessa diabeteksen aiheuttamaan kohtaukseen.

Barrett kirjotti yhtyeen ensimmäisen See Emily Play -hitin ja yhtä lukuunottamatta kaikki Piper at the Gates of Dawn -läpimurtolevyn kappaleet. Vuonna 1967 julkaistu albumi yhdisteli vallankumouksellisesti rockia, jazzia ja r&b:tä.

Julkisuutta kaihtanut rocktähti erosi yhtyeestä vuonna 1968, kun hänen mielenterveytensä alkoi temppuilla runsaan LSD-huumausaineen käytön takia. Hänen tilalleen yhtyeeseen tuli vokalisti-kitaristi David Gilmour. Barrett julkaisi urallaan myös kaksi soololevyä, jotka eivät kuitenkaan menestyneet kovin hyvin.

Barrett, basisti Roger Waters, rumpali Nick Mason ja kosketinsoittaja Richard Wright perustivat Pink Floyd -yhtyeen vuonna 1965. Yhtyeen nimi on peräisin kahdelta blues-tähdeltä; Pink Andersonilta ja Floyd Councililta. Yhtye on myynyt urallaan huimat yli 200 miljoonaa albumia. Sen tunnetuin levy on vuonna 1979 julkaistu klassikko The Wall.

– Ne harvat kerrat kun näin hänet 60-luvulla esiintymässä UFO ja Marquee -klubeilla ovat jääneet ikuisesti mieleeni. Hän oli ensimmäinen, jonka olen koskaan kuullut laulavan rockia brittiaksentilla. En voi sanoin kertoa kuinka surullinen olen. Hänen vaikutteensa minuun oli valtava. Kadun, etten tutustunut häneen paremmin, rocktähti David Bowie kirjoitti verkkosivuillaan.