Bob Sinclar

Haastattelut · Stara.fi

Stara otti yhteyttä ranskalaiseen konemusiikin veteraaniin Bob Sinclariin, joka nousi keväällä tanssilistoille Love Genetration -singlellään. Leppoisa artisti valotti kuulumisistaan ja tuoreimman albuminsa taustoja.

Bob Sinclar tunnetaan erityisesti ranskalaisen housemusiikin pioneerina. Tuottoisa tähti on kuitenkin musiikkinsa suhteen kaikkiruokainen ja pyrkii olemaan kaikkea muuta kuin puritaani.

– Itse asiassa kun aloitin musiikin tekemisen, pidin enemmän hiphopista, raggasta ja sen sellaisesta. Siis mustasta ghetto-musiikista. Pidän siitä toki edelleen. Myöhemmin pääsin sisään elektronisen musiikin piireihin tekemällä joitain oikeita acid jazz-kappaleita ja lopun sitten tiedättekin, Bob Sinclar kertoo Staralle.

Jumppaviisulla tanssilattioille

Miehen Gym Tonic -kappale nousi kansainväliseksi tanssihitiksi 90-luvun lopulla. Viisun teemana käytettiin Jane Fondan jumppavideosta lainattua pätkää, mutta kappaletta ei kuitenkaan tarkoitettu pelkästään jumppaviisuksi.

– Se oli tosiaan tarkoitettu nimenomaan tanssilattioille. Kappale oli eräänlainen kunnianosoitus Jane Fondalle, joka oli yksi suosikkiartisteistani.

Housemusiikin perustana on muiden kappaleiden ja äänipätkien lainaaminen. Useimmiten käyttölupien kysyminen ei ole kuitenkaan tullut ensimmäisenä mieleen. Jane Fonda oli kuitenkin mielissään lainauksesta ja kappaleen myötä saamastaan uudesta nosteesta.

– Luulen, että hän oli oikeastaan iloinen. Ainakin hänen lakimiehensä sanoi niin soittaessaan minulle ja vaatiessaan rahaa tuon lainauksen käyttämisestä, Sinclar nauraa.

Suomen klubirintamalla Bob Sinclar tuli tunnetuksi vuosituhannen vaihteessa myös loistokkaalla house-albumillaan Champs Elysees, jolta lohkaistiin useita househittejä, kuten esimerkiksi Champs Elysées Theme ja I Feel For You. Ensin mainitun kappaleen jousisoittimet äänitettiin Unkarissa. Artisti itse muistelee noita aikoja tyytyväisenä.

– Olen yksinkertaisesti ylpeä, kun ihmiset kuuntelevat ja soittavat musiikkiani. Se on kuin lahja.

”Olen uusi vihellysmies!”

Bob Sinclar on lainannut jo pariin otteeseen maineikkaan discoyhtye Cerronen materiaalia. Jatkossa näitä lainauksia voidaan kuulla myös lisää, sillä Staran ehdotus Cerronen Supernature -biisin kierrättämisestä sai artistilta varovaisen positiivisen vastaanoton.

– Miksikäs ei. Tällä hetkellä työskentelen kuitenkin Africanism IV -projektini parissa ja albumini Western Dream on yhä korkealla maailman listoilla. Erityisesti levyn uusin single Rock This Party menestyy hyvin, joten vielä ei ole aika suunnitella tulevaisuutta, Sinclar toteaa.

Tänä vuonna Sinclarin Western Dream -albumilta lohkaistiin kolme hittisingleä. Niistä Love Generation ja World Hold On olivat uudentyyppistä Sinclaria, joka poikkesivat totutusta lähinnä selkeällä kaupallisuudellaan ja hittihakuisuudellaan.

– Musiikissa on kyse oikeasta tunnelmasta ja ihmisten kohtaamisesta musiikin avulla. Tällä kertaa levylle vain sattui tulemaan tuollainen tunnelma.

Parhaillaan tanssilattioita täyttävä Rock This Party on levyn paras raita, ja se lainaa menestyksekkäästi C&C Music Factoryn legendaarista Sweat (Everybody Dance Now) -klassikkoa yhdistäen sen reggaeton-taustaan. Biisin idea kypsyi pitkään artistin mielessä.

– Minulla on ollut idea tuohon sampleen jo pitkään mielessäni, mutta aikaisemmin en ole keksinyt kuinka yhdistäisin sen kappaleeseen. Sitten menin studioon yhdessä kuuluisan DJ Cutee B:n kanssa ja keksimme yhdessä idean yhdistää tuo sample reggaetoniin, Sinclar kertoo Staralle.

Rock This Party -singleä edeltäneet singlelohkaisut perustuivat vihellysteemoihin, jotka jakoivat yleisön kahtia. Niistä joko piti tai sitten ei.

– Idea vihellysteemaan tuli minulta itseltäni. Olen nimittäin uusi vihellysmies, Sinclar nauraa.

– Todellisuudessa idea noihin kappaleisiin tuli Frankie Knucklesilta ja hänen kuuluisasta Whistle Song -hitistään, hän korjaa perään.

Tien päällä ympäri maailmaa

Tulevan talven aikana Bob Sinclar on kiireinen tähti. Omalla nimellään tähti ei kuitenkaan kierrä, sillä seuraavaksi on vuorossa erään hänen alter-egonsa laajamittainen turnee.

– Seuraavaksi on vuorossa suuri Yhdysvaltojen, Aasian ja Australian kiertue Africanism IV -projektini kanssa. Se on nyt tärkein projektini, sillä markkinoin samalla projektin uutta kesäsingleä Salome De Bahia.

Suomessa Bob Sinclar tuskin esiintyy ainakaan lähitulevaisuudessa, vaikka maine mukavana maana onkin kiirinyt jo Ranskaan saakka.

– Minulla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia tulla Suomeen, mutta haluaisin kyllä kovasti tulla!!! Olen kuullut, että Suomessa ihmiset ovat uskomattoman ystävällisiä, Sinclar kehuu.

Suomalainen musiikki ei ole kolahtanut Bob Sinclarille vielä kovin laajamittaisesti. Rocktähdet, Bomfunkit ja Darudet eivät tuntuneet tutuilta, mutta houseartisti Jori Hulkkonen on sentään tuttu.

– En tunne muita suomalaisia artisteja tai yhtyeitä kuin Jori Hulkkosen. Hän on artistina Ranskan suurimpiin kuuluvalla levymerkillä F-Comilla, jonka omistaa ystäväni Laurent Garnier. Pahoitteluni muille artisteille, että en tunne heitä, mutta voittehan silti lähettää heidän levyjään minulle. Olen aina kiinnostunut myös muiden musiikista, Sinclar toivoo.

Lukuisia artisteja remiksannut monitaituri on työstänyt hittejä lukuisille projekteille ja artisteille. Miehen unelmana olisi kuitenkin remiksata kappale eräälle takavuosien megatähdelle.

– Princelle tietenkin, Sinclar virnistää haastattelun lopuksi.

Jocka Träskbäck