Popeda ja Yölintu tavaramerkeiksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viihdelehti Stara teki taas perinteisen katsauksen Suomen tuoreimpiin tavaramerkkeihin ja löysi listalta yllättävän paljon viihdealaan liittyviä rekisteröintejä. Yhtyeet ja artistit ovat alkaneet rekisteröidä nimiään kunnolla vasta tällä vuosikymmenellä. Vuosina 2001 – 2002 tavaramerkillä suojattiin esimerkiksi Dingo, Matti Nykänen, HIM ja The Rasmus.

Kotimaiset yhtyeet ovat turvanneet aineettomia oikeuksiaan hyvin heikosti, mutta tilanne on ilmiselvästi paranemassa. Nyt yhtyeensä nimen ovat suojanneet tavaramerkillä Popeda ja Yölintu. Popeda -yhtyeen jäsenet hakivat yksityishenkilöinä yksinoikeutta käyttää yhtyeen logoa esimerkiksi kassakoneissa ja laskimissa, äänen ja kuvan toistossa ja kovalevyissä.

Yölintu Oy rekisteröi puolestaan yhtyeensä nimen Popedan kanssa samoille tuotteille, sekä lisäksi vaatteille, asusteille ja päähineille. Yölintu -merkki saa jatkossa suojaa myös koulutuksen, kulttuurin ja ajanvietteen ja urheilun saralla.

Joensuun Popmuusikot ry. on rekisteröinyt kaupungissa sijaitsevalle rock-soittola Kerubille varmuuden vuoksi peräti kolme kuvallista tavaramerkkiä, vaikka Kerubi on jo vuosia sitten vakiintunut alalla hyvin tunnetuksi. Samalla yhdistys rekisteröi myös merkin Rokumentti. Veikon kone on puolestaan rekisteröinyt Matti Nykäsen V-tyyli -kappaleen nimen tavaramerkikseen mainonnan ja markkinoinnin saralla.

Kesäfestivaaleilta tutut Yleisradion jakamat Kesäkumi -kondomipakkaukset saavat jatkossa pienen r-merkin oikeaan yläkulmaansa, kun Yle on rekisteröinyt nimen tavaramerkiksi. Teleoperaattori DNA Finland on Elämä on -merkin kanssa käymästään taistelusta viisastuneena rekisteröinyt itselleen yksinoikeuden kansan suussa viihtyneisiin Kaamea kapula, Karmea kapula ja Kaamee kapula -merkkeihin.

Uusia tavaramerkkejä voi vielä vastustaa väitteellä, mikäli näkee syyn miksi kyseistä merkkiä ei saisi rekisteröidä. Väite tulee esittää Patentti- ja rekisterihallitukselle kahden kuukauden kuluessa rekisteröinnistä.