Robbie Williams

Haastattelut · Stara.fi

Brittipoppari Robbie Williams julkaisi syksyllä uuden Rudebox -albuminsa. Levy toi esiin Robbien uudenlaisen soundin, joka poikkesi kovasti miehen aikaisemmasta tuotannosta.

– Rehellisesti sanottuna uusi soundi syntyi vahingossa. Tehdessämme edellistä levyäni aloin pelleillä tietokoneella basistini Jerry Meehanin kanssa. Silloin pidin kovasti Mitchell Brothersin Routine Check -kappaleesta, jota soitin taukoamatta. Heitin vitsinä, että tehdään minullekin samanlainen kappale, ja sitten teimme Dickhead -nimisen biisin, joka on levyn piiloraitana, Robbie kertoo.

– Sitten teimme kappaleen nimeltä The 80´s ja perään kappaleen The 90´s. Olin jo päättänyt, että teen joskus coverin kappaleista Lovelight ja King Of The Bongo. Yhtäkkiä meillä olikin viikossa jo seitsemän valmista kappaletta. Huomasimme, että seitsemän kappaletta on jo melkein albumi.

– Sen jälkeen otin mukaan tuottajiksi Mark Ronsonin ja William Orbitin. Se alkoi siis hauskanpitona, mutta pian huomasin, että helvetti vieköön, tämä on minun soundini! Tätä olen yrittänyt tehdä kahdeksan albumin ajan. Yritin jo aikaisemmin tehdä Rudeboxia, mutta kirjoitinkin vahingossa Rock DJ:n, Robbie veistelee.

– Mark on aina ollut mielessäni. Escapology tai Intensive Care -levyni eivät olisi olleet hänen tyylisiään. Nyt ajattelin, että hän olisi täydellinen tuottaja tälle levylle, sillä hän on hyvin lahjakas ja hänellä on hiphop-tausta.

– Oli kiehtovaa olla New Yorkissa sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee kaupungin pulssin. Olen aina ollut hiphop-fani ja nyt olin myynyt tarpeeksi levyjä tehdäkseni mitä haluan. Niinpä Good Doctor -kappaleeni hiphopia. Tein siis hiphop-kappaleen, Robbie riemuitsee.

”Take Thatin aika oli siunaus!”

Robbien albumilla vierailee myös nettitähti Lily Allen, joka tuli mukaan Ronsonin kautta. Popparit eivät olleet yhdessä studiossa, mutta Lily hurmasi Robbien myöhemmin.

– Olin Pet Shop Boysin ja William Orbitin kanssa studiossa, kun Lily lauloi osuutensa. Tapasin hänet myöhemmin ja vietimme iltapäivän jutustellen. Hän oli hemmetin ihana. Lilyllä on hyvä huumorintaju, hyviä kappaleita ja jotain sanottavaakin.

Williams tunnetaan myös kantaaottavista ja räväköistä lyriikoista. Hän on tottunut sanomaan asiat suoraan. Aina sanottavaa ei kuitenkaan ole.

– Vaikeinta oli kirjoittaa sanat Keep On -kappaleeseen. Sen sanat ovat tarkoituksetonta roskaa, mutta on todella vaikea kirjoittaa puuta heinää. The 90´s kappaleen sanat kirjoitimme rivi kerrallaan Jerryn kanssa. Niistä tuli aika rankat, mutta nauroimme koko yön niitä tehdessämme.

– Take Thatin aika oli enemmän siunaus kuin kirous, koska myin sieluni joulupukille jo 16-vuotiaana. Sen jälkeen en voinut kääntää takkiani ja ryhtyä Radioheadiksi. Minun ei kuitenkaan tarvitse pysyä lestissäni. Kaikki tuntuvat elävän sääntöjen mukaan, mutta en ole edes lukenut sääntöjä, Robbie kuvailee.

– Aikaisemmin olen yrittänyt miellyttää mahdollisimman monia, mutta 32-vuotiaana päätin, että sanon ja teen mitä itse haluan.

Ylpeästi tuulipukukansaa

– Olen hyvin kilpailuhenkinen ja haluan voittaa. Siksi tavoitteeni ovat korkealla, ja haluan tehdä isoja kappaleita, joissa on hyvät sanat ja melodiat. Osalle niistä kuudesta miljoonasta ihmisestä, jotka ostavat levyjäni, olen parasta mitä voi kuvitella. Joidenkin mielestä edustan kuitenkin musiikkibisneksen pahaa puolta tai olen joku hemmetin vitsi.

– Isäni oli kabaree-artisti ja 80-luvulla näin läjäpäin kabareita. Vartuin niiden parissa ja opin siellä elämään. Nykyisin jotkut yrittävät peitellä historiaansa. Minä kuitenkin tunnustan ylpeänä olevani tuulipukukansaa. Jos en olisi kirjoittanut Angels -kappaletta, olisin yhä juontajana Carnarvon Bayssä, Robbie kertoo.

Rudebox -albumin toinen singleraita Lovelight on yksi levyn viidestä coverista.

– Löysin sen Tom Middletonin kokoelmalta. Harkitsin sitä pitkään ja olin jo lähettää Justin Timberlakelle kirjeen, että ”Kuuntele tämä kappale. Sinun pitää tehdä tämä.” Nyt olen tyytyväinen etten lähettänyt kirjettä, sillä kappaleesta tuli loistava.

Levyllä on mukana myös maineikas Pet Shop Boys -yhtye, jonka kanssa Williams teki uuden version My Robot Friend -kappaleesta.

– Olen aina halunnut tehdä coverin coverin, ja We Are The Pet Shop Boys -kappale sopi siihen täydellisesti. En tule toimeen kovin monien ihmisten kanssa, koska en ole kovin sosiaalinen. Oli mahtavaa tutustua omiin idoleihini, nauraa ja tuntea olonsa kotoisaksi heidän kanssaan. Teimme vieläpä hienoa musiikkia yhdessä.

”Rakastan YouTubea!”

Taannoin maailmankiertueensa uupumuksen takia osittain peruuttanut Robbie tunnustaa, ettei varsinaisesti pidä keikkailusta.

– Rehellisesti sanottuna olen outo artisti. Pidän enemmän promootiosta kuin kiertueista. Istun mieluummin päivän haastatteluissa ja laulan illalla pari kappaletta televisiossa, kun esiinnyn 80.000 ihmiselle. Kiertueella haluan kuitenkin tarjota lipun ostaneille kahden tunnin upean show´n.

Nettiaikakaudella sekä musiikki että videot sujahtavat verkkoon hyvin nopeasti. Kännykkäkameralla kuvattu livekeikka on nopeimmillaan nettijakelussa 20 minuutin päästä keikan päättymisestä. Robbie ei kuitenkaan ole siitä pahoillaan.

– Itse asiassa olen niin innoissani uudesta levystäni, että menen itsekin katsomaan noita videoita YouTubesta ja lukemaan mitä ihmiset sanovat kappaleistani. Rakastan YouTubea ja muita vastaavia palveluja, koska saan niistä ideoita. Joku on tehnyt esimerkiksi version, jossa yhdistetään Rudebox ja Justinin SexyBack, ja se on aivan loistava, Robbie hehkuttaa haastattelun lopuksi.

Stuart ClarkeLontoo