James Brownin kuolinsyy vielä epäselvä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessakin juuri esiintynyt soulin kummisetä, supertähti James Brown, on kuollut. Hän menehtyi sairaalassa Atlantassa varhain tänä aamuna 73-vuotiaana. Brown kiidätettiin sairaalaan eilen sunnuntaina keuhkokuumeen takia.

Supertähden agentti Frank Copsidas vahvisti viime yönä suojattinsa sairastuneen pahaan keuhkokuumeeseen ja joutuneen sairaalahoitoon. Tuolloin Copsidas toivoi Brownin nousevan esiintymislavoille jo ensi viikolla. Toisin kuitenkin kävi. Kuoleman jälkeen Copsidas kertoi uutistoimisto AP:lle, että keuhkokuume ei välttämättä ole virallinen kuolinsyy.

– Tässä vaiheessa emme vielä tiedä mihin hän kuoli, hän kertoi.

James Brown oli viimeisiä todellisia musiikin supertähtiä, jotka vaikuttivat musiikillaan koko maailman musiikilliseen kehitykseen. James Brownin vaikutus näkyy nykyisin erityisesti discon ja hiphopin saralla. Hänet on usein nostettu jopa Elviksen ja The Beatlesin kategoriaan. Brown on tälläkin hetkellä maailman luultavasti lainatuin artisti, sillä otteita hänen kappaleistaan voidaan yhä kuulla lukuisissa hiteissä. Esimerkiksi Michael Jackson, The Rolling Stones, Public Enemy, Prince ja tuhannet muut ovat lainanneet häntä musiikissaan.

– James tarjosi ilmiselvästi kaikkein parhaat groovet. Tähän mennessä ei ole ollut olemassa ketään, joka olisi ollut yhtä funk kuin hän. Kukaan ei tule pääsemään edes lähelle, Public Enemyn Chuck D kertoi uutistoimisto AP:lle.

Maailman kaikkien aikojen suurimpien musikkitähtien kärkeen kuuluva supertähti sai urallaan useita kymmeniä listahittejä, joista tunnetuimpia ovat Sex Machine, Living In America, Papa’s Got A Brand New Bag ja I Got You (I Feel Good).

Hänet palkittiin urallaan lukuisilla palkinnoilla. Vuonna 1992 hän sai Grammy-palkinnon elmäntyöstään, vuonna 1965 Grammyn vuoden parhaasta r&b-kappaleesta Papa’s Got a Brand New Bag ja vuonna 1987 parhaan r&b-kappaleen Grammyn kappaleesta Living In America. Hän on myös ensimmäisiä Rock´n´Roll Hall Of Fameen valittuja jäseniä yhdessä Elviksen ja Chuck Berryn kanssa.

James Brown esiintyi Espoon Länsiauto Areenalla 1. marraskuuta, eli vajaa kaksi kuukautta ennen kuolemaansa. Supertähden yleisöä lämmitteli suomalainen Don Johnson Big Band -yhtye. Reilut kaksi tuntia myöhässä alkanutta keikkaa oli katsomassa 4.500 ihmisen joukossa myös presidentti Tarja Halonen, joka tapasi Brownin myös Pori Jazzissa vuonna 2003.