Belinda Carlisle

Haastattelut · Stara.fi

Belinda Carlisle oli yksi 80-luvun kuumimmista nimistä poprintamalla. Nyt karismaattinen ja mielenkiintoinen artisti tekee uutta tuloaan. Stara tapasi tähden Lontoossa.

Belinda Carlislen perustama Go-Go’s oli 1980-luvun alkupuoliskon suosituimpia amerikkalaisia bändejä. Carlisle menestyi erinomaisesti myös soolourallaan 80-luvun loppupuoliskolla. Hänen singlensä Heaven Is a Place on Earth, La Luna ja Circle In The Sand olivat suuria kansainvälisiä hittejä.

Amerikkalainen laulaja-laulunkirjoittaja Belinda Carlisle on valinnut haastattelupaikakseen perienglantilaisittain idyllisen hotellin, joka sijaitsee tavaratalo Harrod’sin viereisessä korttelissa Lounais-Lontoossa. Kodikkaasti sisustettuun oleskelutilaan astuva Carlisle tervehtii iloisesti. Hän tilaa tarjoilijalta pullollisen kivennäisvettä. Hän myös ihastelee sohvan viereisessä takassa leimuavaa avotulta.

Belinda Carlisle kyllästyi yksitoista vuotta sitten levy-yhtiöiden yksipuolisilta tuntuneisiin toimintaperiaatteisiin ja käänsi selkänsä aktiivilaulajanuralleen. Hän on nyt kuitenkin yllättäen julkaissut uuden studioalbumin. Carlisle hämmästyttää uskolliset faninsa myös tuoreen levynsä sisällöllä. Belinda laulaa Voila -nimisellä albumillaan coverversioita klassisista ranskalaisista iskelmistä ja poplauluista. Carlisle tulkitsee laulut vakuuttavasti ranskankielellä.

– Minua on pyydetty jo vuosikausia julkaisemaan popalbumi, jolla olisi vanhoilta hiteiltäni kuulostavia lauluja. Ehdotus ei innostanut minua, koska olen jo saavuttanut kaikki tavoitteeni poptähtenä, Carlisle kertoo Staralle.

– Kiinnostuin kuitenkin uuden albumin työstämisesta, kun minulle ehdotettiin omien ehtojeni ja näkemysteni mukaisen levyn julkaisemista. Minulle annettiin vihdoinkin täysin vapaat kädet. Luovuuteni ja kuvitelmani singahtivat ylikierroksille, Carlisle nauraa.

Massive Attackin jalanjäljillä

Belinda Carlisle päätti heti Voila -albumiprojektinsa alussa haluavansa laulaa ranskankielisen albumin. Ranskasta on tullut Amerikan ja Englannin ohella hänen kolmas kotimaansa. 48-vuotias Carlisle on asunut perheensä kanssa viimeiset kaksitoista vuotta lähes pääsääntöisesti Etelä-Ranskassa. Carlisle avioitui 21 vuotta sitten elokuvatuottaja Morgan Masonin kanssa, ja parilla on neljätoistavuotias James-poika.

– Ranskalaiset suosivat omia artistejaan. Olen vuosien saatossa kuullut radiosta, televisiosta ja ystävieni levykokoelmista lukuisia ihania ranskalaisia lauluja. Niistä on tullut tavalla tai toisella tärkeä osa elämääni. Halusin laulaa omat versioni tärkeimmistä suosikkilauluistani.

Belinda Carlislen tavoitteena oli julkaista albumi, jolla on perinteitä kunnioittava vahvasti nykyaikainen tunnelma. Hän palkkasi projektinsa johtajaksi tuottaja John Reynoldsin, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Sinead O’Connorin ja U2:n kanssa. He kehittelivät yhdessä soundin, joka on saanut inspiraationsa brittibändi Massive Attackin tuotannosta. Massive Attack hyödyntää trip-hop-musiikissaan vaikutteita hip-hopista, rockista, electrosta, jazzista ja klassisesta musiikista.

– Omaksuimme kokeilevan työskentelytavan. Etsiskelimme ja kokeilimme leikkisästi erilaisia mahdollisuuksia. Työstimme kirjaimellisesti omat versiomme klassikkolauluista kuten La Vie En Rose, Ne Me Quitte Pas ja Bonnie et Clyde.

Raju tyttöbändi

Hollywoodissa syntyneen Belinda Carlislen ura alkoi The Germs -nimisen punk-bändin rumpalina. Hän perusti punk-vaikutteista poprockia esittäneen Go-Go’sin vuonna 1978. Go-Go’s oli ensimmäinen omat laulunsa kirjoittanut ja omia instrumenttejaan soittanut tyttöbändi, joka nousi Amerikan albumilistan ykköseksi. Kolme studioalbumia 1980-luvun alkupuolella julkaissut bändi tuli tunnetuksi villistä rockia, huumeita ja seksiä -elämänasenteestaan.

– Me olimme rocktähtiä. Olimme nuoria ja rikkaita ihmisiä. Meillä oli jatkuvasti hauskaa. Nautimme menestyksestämme rohkeimpien poikabändien tavoin. Emme olleet heitä rajumpia – tai rauhallisempia, Carlisle nauraa.

Belinda Carlisle lanseerasi soolouransa vuonna 1986. Hänen Belinda -niminen debyyttisooloalbuminsa menestyi kannustavasti. Vuotta myöhemmin ilmestynyt kakkosalbumi Heaven On Earth oli maailmanlaajuinen hittialbumi. Kunnianhimoisesti tuotettu 80-luvun powerpop teki Carlislesta huippusuositun poptähden. Seitsemän soolostudioalbumia julkaisseella Belinda Carlislella on ristiriitaiset muistot popprinsessavuosistaan.

– Kun julkaisimme Heaven Is a Place on Earth -singlen, olin jo lähes kolmekymppinen nainen. Minun odotettiin suhtauvan työhöni ja uraani vakavasti. Levy-yhtiön edustajat tekivät siitäkin huolimatta usein päätöksiä puolestani. He päättivät esimerkiksi, mitkä laulut sopivat esitettäväkseni. Jouduin antamaan useita minulle tarjottuja kappaleita muille artisteille, koska niiden uskottiin floppaavan. Ne olivat kuitenkin aavistusteni mukaisesti isoja hittejä laulajakollegoilleni.

– Nautin ajoittaisista pettymyksistäni huolimatta tavalla tai toisella jokaisesta poptähtipäivästäni. Sain mahdollisuuden toteuttaa suurimmatkin unelmani. Olen myös ylpeä saavutuksistani Go-Go’sin jäsenenä ja sooloartistina. Olen hyvin onnekas ihminen, Belinda toteaa Staralle haastattelun lopuksi.

Jouni Leinonen

Lontoo