Mr. Bean – Rowan Atkinson

Haastattelut · Stara.fi

Mr. Bean lomailee on tämän hetken katsotuin elokuva myös Suomessa. Stara tapasi Mr. Beanin, eli näyttelijä Rowan Atkinsonin, Lontoossa.

Mr. Bean ja Rowan Atkinson ovat useimmille ihmisille yksi ja sama henkilö. Näyttelijä Atkinson sekoittaa mielellään suuren yleisön mielikuvaa hänestä ja roolihahmo Beanista. Kun Atkinson saapui Mr. Bean lomailee -nimisen elokuvansa maailman ensi-iltaan maaliskuun lopulla, hän näytteli Beania.

Mr. Beania esittänyt Rowan Atkinson ajoi keltaisella Minillään Lontoon Leicester Square -aukiolle, jossa sijaitsevat kaupungin suurimmat elokuvateatterit. Autonsa katolle kiivennyt Bean tervehti hölmistyneenä ja uteliaana paikalle saapunutta ihmismassaa. Hän myös vietti runsaasti aikaa faniensa kanssa hauskaa pitäen ja hullutellen. Bean jopa lainasi ihmisten videokameroita ja kuvasi niillä heitä ja itseään.

52-vuotias Rowan Atkinson antaa haastattelunsa omana itsenään. Hän on haastateltavana yllättävän asiallinen ja jopa vakava ihminen. Hän elehtii rauhallisesti ja puhuu hiljaisella äänenpainolla. Atkinson mietiskelee vastauksiaan huolellisesti.

– Mr. Bean on tärkeä osa elämääni. Olen hänelle monista asioista kiitollinen, Atkinson toteaa Staralle mietteliäästi.

– Beanin esittäminen on minulle helppoa, koska nautin kummallisen ja itseään esille tuovan henkilöhahmon esittämisestä. Bean haluaa sekä miellyttää muita ihmisiä että tehdä asiat oman mielensä mukaisesti. Hän on aikuisen miehen kehossa oleva poika.

– Vaikka Bean antaa itsestään viattoman ja helposti haavoittuvan ihmisen ensivaikutelman, hänen todellinen persoonallisuutensa paljastuu nopeasti. Bean on aggressiivinen, kostonhimoinen ja itsekäs ihminen. Hän ei ole miellyttävä mies.

Hauskuttaminen on stressaavaa työtä

Rowan Atkinsonista on tullut Mr. Beanin ansiosta yksi Britannian tunnetuimmista ja varakkaimmista näyttelijöistä. Mr. Bean -televisiosarja lanseerattiin vuonna 1990 ja menestyssarjaa tuotettiin viisi vuotta. Bean -niminen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1997.

Mr. Bean lomailee (Mr. Bean’s Holiday) -elokuvan tapahtumat kertovat Beanin kesälomatkasta Etelä-Ranskaan. Bean joutuu vieraaseen ympäristöön, jossa hän ei kielimuurin takia pysty kommunikoimaan.

Mr. Bean voittaa kirkon arpajaisissa videokameran ja viikon lomamatkan. Kun Bean matkustaa Eurostar-junalla Lontoosta Pariisiin, hän joutuu tekemisiin kymmenvuotiaan Stepan-pojan (Max Baldry) kanssa, jonka venäläinen isä Emil Duchesvsky (Karel Roden) jää vahingossa lähtölaiturille. Bean ja Stepan eivät hallitse toistensa kieltä. Matkalippunsa ja rahansa kadottava Bean tutustuu matkallaan myös ranskalaiseen näyttelijätär Sabineen (Emma de Caunes) ja amerikkalaiseen ohjaaja Carson Clayhin (Willem Dafoe).

– Lähetimme Mr. Beanin Ranskaan, koska hän ei puhu paria hupaisaa sanaa lukuun ottamatta maan kieltä. Bean joutuu selvytymään matkastaan ja ongelmatilanteistaan elekielellä. Halusimme nähdä, miten hän selviytyy haasteesta.

– Koska elokuvan tapahtumat pyörivät jatkuvasti Mr. Beanin ympärillä, kuvaukset ovat minulle vaativaa ja stressaavaa työtä. Hartioillani on muiden ihmisten odotuksista syntyvä taakka. Elokuva ja Mr. Bean ovat hupaisaa katsottavaa, jos minä onnistun työssäni ja olen hauska. Huvittavien tilanteiden kehittely ja toteutus on itse asiassa yllättävänkin vaikeaa työtä.

Erilaisia roolihahmoja

Mr. Bean on ollut osa Rowan Atkinsonin elämää jo yli kolme vuosikymmentä. Vaikka Newcastlessa syntynyt Atkinson oli ujo lapsi, hän esiintyi ahkerasti koulunäytelmissä. Oxfordilaisessa yliopistossa sähkötekniikkaa opiskellut kaksikymmentävuotias Atkinson kehitteli Mr. Beanin opiskelukavereidensa viihdyttämiseksi.

– Ystäväni pyysivät minua esittämään illanvietossamme sketsin. Oman hauskan tekstin tuottaminen osoittautui minulle kuitenkin mahdottomaksi tehtäväksi. Katselin itseäni peilistä ja ilveilin itselleni. Tutkiskelin, miten saisin aikaan erilaisia ilmeitä. Ne inspiroivat minua kehittelemään kummallisen roolihahmon, joka yritti tehdä asioita sanomatta sanaakan. Hän oli Beanin esivaihe ja edeltäjä.

Rowan Atkinson on näytellyt jo kaksikymmentäviisi vuotta kestäneen televisio- ja elokuvauransa kuluessa lukuisissa televisio-ohjelmissa ja seitsemässätoista elokuvassa. Hänet muistetaan parhaiten televisiosarjoista Ei yhdeksän uutiset, The Thin Blue Line ja Blackadder sekä elokuvista Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Mami hoitaa ja Johnny English.

Atkinson asuu maskeerajana työskennelleen vaimonsa Sunetra Sastryn (50) sekä heidän kahden lapsensa, Lilyn (13) ja Benin (14), kanssa Oxfordin tuntumassa sijaitsevassa maalaiskylässä.

Bean ja Mr. Bean lomailee -elokuvien ilmestymisväli on peräti kymmenen vuotta, koska halusin keskittyä muihin projekteihini. Nautin erilaisten roolihahmojen esittämisestä. Vaikka Mami hoitaa on draamakomedia, roolini on elokuvassa minulle tavallista asiallisempi ja vakavampi. Johnny English on puolestaan toimintaelokuva, jossa näyttelen avutonta agenttia.

– Elokuvien työstäminen on itse asiassa aikaa vievää työtä. Mr. Bean lomailee syntyi reilussa vuodessa, mutta Johnny Englishin kehittelyyn vierähti peräti kolmisen vuotta.

Atkinsonin roolihahmo Mr. Bean on yleensä hyvin rauhallinen tossukka, josta temperamentti on kaukana. Siviilissä Atkinson on kuitenkin vauhdin ystävä.

– Haluan nauttia myös vapaa-ajastani. Kulutan mieluiten aikaani perheeni kanssa kotioloissani. Myös autot ja kilpa-ajot ovat suuri intohimoni.

Jouni Leinonen

Lontoo