Dolores O’Riordan Staran haastattelussa Lontoossa

Haastattelut · Stara.fi

The Cranberries oli 1990-luvun tärkeimpiä ja vaikutusvaltaisimpia rockbändejä. Bändin viittä albumia myytiin maailmanlaajuisesti yli 36 miljoonaa kappaletta, ja yhtyeen hitit soivat ympäri maailmaa.

Irlantilaisbändin menestyksen salaisuutena olivat karismaattinen keulahahmo-laulaja Dolores O’Riordan sekä musiikillisia rajoja häiventäneet hitit kuten Linger, Dreams ja Zombie. Menestys alkoi kuitenkin lopulta hiipua, ja The Cranberriesin jäsenet päättivät vuonna 2004 jättäytyä tauolle bänditoiminnastaan.

Viihdelehti Stara tapasi Dolores O’Riordanin Lontoossa. Hän palkitsee The Cranberriesin fanien uuden materiaalin odotuksen julkaisemalla sooloalbumin. O’Riordanin debyyttisooloalbumi Are You Listening? kuulostaa paikoitellen hänen entisen bändinsä tuotannolta.

– Albumillani on pari laulua, jotka saattavat muistuttaa The Cranberriesin kappaleita. Yhteneväisyyden yksinkertaisena selityksenä on laulunkirjoitustapani. Minä kirjoitin reilusti yli puolet bändimme lauluista ja kaikki sooloalbumini kappaleet ovat lähtöisin päästäni. Lauluääneni on tietysti toinen minun ja bändimme levyjä yhdistävä tekijä, O’Riordan mietiskelee.

Dolores O’Riordan on palkannut Are You Listening? -albuminsa tuottaja-avuksi tuottaja-ystävänsä Dan Broadbeckin ja brittimusiikin arvostetuimpiin tuottajiin lukeutuvan Youthin, joka on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Paul McCartneyn ja U2:n kanssa. O’Riordan työsti valtaosan lauluistaan Broadbeckin kanssa kotistudiossaan Irlannissa.

– Tavoitteenani oli kirjoittaa sooloalbumilleni tähänastisen urani kokeellisimmat ja yllättävimmät laulut. Luovuudellani ei ollut minkäänlaisia rajoja. Ilmaisin vain itseäni ja tunteitani.

– Kehittelin albumini rauhallisesti rennossa ilmapiirissä, sen toteuttamiseen vierähti nelisen vuotta. Kirjoittelin lauluja, kun minulta jäi aikaa neljän lapseni ja aviomieheni hyvinvoinnista huolehtimisesta, Dolores kertoo Staralle.

Haaveena rocklaulajanura

Dolores O’Riordan avioitui entisen Duran Duran -bändin kiertuemanageri Don Burtonin kanssa vuonna 1994. Heillä on kolme yhteistä lasta ja yksi lapsi Burtonin aikaisemmasta suhteesta. Burton työskentelee nykyisin vaimonsa managerina. O’Riordanilla on kotitalot Irlannissa, Kanadassa ja Espanjassa.

35-vuotias Dolores Eileen O’Riordan kasvoi Limerickin maaseudulla Irlannissa. Hän oli seitsemän lapsisen perheen kuopus. Vaikka O’Riordan sai tiukan katolisen kasvatuksen, hän haaveili lapsuudestaan lähtien rocklaulajan elämästä.

– Olen laulanut koko ikäni. Esiinnyin jo koulun ensimmäisellä luokalla luokkakavereilleni ja opettajille. Lauloin nuoruudessani myös esimerkiksi kylämme paikallisissa pubeissa. Pidin kuitenkin kaikkein eniten kirkkokuorossa esiintymisestä. Nautin lauluääneni ja laulamiseni saamasta huomiosta.

– Rocklaulajanura oli ainoa tulevaisuudensuunnitelmani ja vaihtoehtoni elämässä. Koulu ja opiskelu eivät kiinnostaneet minua koskaan mainittavasti. Muistutin suunnitelmistani säännöllisesti sekä vanhempiani että opinto-ohjaajaani.

Levoton poikayttö

Dolores O’Riordan liittyi The Cranberry Saw Us -nimiseen bändiin vuonna 1990, ja bändin nimi muutettiin hänen ehdotuksestaan The Cranberriesiksi. O’Riordan oli tuolloin yhdeksäntoistavuotias teinityttö.

Bändin debyyttialbumi Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? julkaistiin vuonna 1993. Albumi nousi Britannian hittilistan ykköseksi ja Amerikan listan sijalle 18. O’Riordanista tuli poikamaisen imagonsa ansiosta nopeasti musiikkimaailman puhutuin nainen, Sinead O’Connorin manttelinperijä.

– Olen lapsuudestani lähtien ollut levoton poikatyttö. Koska minulla oli yksi sisko ja viisi veljeä, samastuin enemmän veljiini kuin siskooni. Halusin olla poika, koska he saivat tehdä paljon asioita, jotka olivat kiellettyjä tytöiltä.

– Vihasin esimerkiksi pitkiä hiuksia. Koska tapanani oli sotkea purukumia hiuksiini, äitini joutui leikkaamaan ne tuon tuostakin lyhyiksi. Yritin myös jopa käydä vessassa ja pissiä poikien tavoin. Halusin vain olla poika.

Dolores O’Riordan on nykyisin hyvinkin feminiininen nainen. Hän alkoi jo 1990-luvun lopulla omaksua aikaisempaa naisellisempaa käytöstä ja pukeutumistyyliä. Hän opetteli pukeutumaan jopa hameisiin.

– Minulta kului vuosikausia naiseuteni ymmärtämiseen ja löytämiseen. Nautin nyt naisena olemisesta sekä kaikista sen eduista ja haitoista koko sydämestäni. En vaihtaisi osaani kenenkään kanssa.

Jouni Leinonen

Lontoo