Ozzy Osbourne

Haastattelut · Stara.fi

Ozzy Osbourne on musiikkimaailman tärkeimpiä artisteja. Hänestä on tullut rockbändi Black Sabbathin keulahahmona ja sooloartistina yksi heavy metal -genren ansioituneimmista pioneereistä. Stara tapasi Ozzy Osbournen Lontoossa.

Pimeyden prinssiksi aikoinaan nimetty Ozzy Osbourne on kuitenkin nykyisin huomattavasti tunnetumpi muutaman vuoden takaisesta The Osbournes -realitysarjasta kuin musiikillisista saavutuksistaan. Ozzy on edelleen television puhutuimpia ja kiistellyimpiä isähahmoja.

The Osbournes teki myös Ozzyn vaimosta Sharonista sekä heidän kahdesta lapsestaan, Kellystä ja Jackistä, ympäri maailmaa tunnettuja televisiotähtiä. Perheen vanhin lapsi Aimee kieltäytyi osallistumasta sarjaan. Sharonista on tullut televisio-ohjelmien vakiovieras ja englantilaisen kykyjenetsintäkilpailun tuomari. Myös Kelly ja Jack ovat saaneet omat televisio-ohjelmansa. Ozzy on sen sijaan palannut musiikin pariin. Hänellä on nykyisin ristiriitaiset tunteet sarjastaan.

– Meillä ei ollut televisio-ohjelmamme ensimmäistä jaksoa kuvatessamme minkäänlaista käsitystä, miten katsojat tulisivat reagoimaan perhe-elämäämme. Palautteen runsaus yllätti meidät täydellisesti, Ozzy kertoo Staralle.

– Kun fanimme juoksivat perässäni kadulla, pelkäsin heidän yrittävän tappaa minut. Myös ihmisten vääristynyt mielikuva minusta ja työstäni ärsytti. Kun keskivertoihmiset kuulivat minun puhuvan musiikistani, musiikkiurani tuli heille täydellisenä yllätyksenä. He olettivat minun olevan vain tosi-tv-julkkis, Ozzy hymähtää.

– Vaikka sarjan tekeminen oli alussa hauskaa, elämässämme alkoi tapahtua sen menestyksen kasvun myötä outoja asioita. Perheeni joutui kohtaamaan lukuisia ikäviä koettelemuksia ja vastoinkäymisiä. Vaimoni sairastuminen syöpään, Jackin heroiiniongelma sekä minun pahentuneet alkoholi- ja huumeongelmani olivat vain jäävuoren huippua.

Ozzyltä kuulostavaa musiikkia

Vaikka The Osbournes -sarja on tuottanut Ozzy Osbournelle runsaasti mielipahaa, se on tehnyt hänestä entistäkin tunnetumman ja varakkaamman ihmisen. Ozzy voi ohjelman tuottaman megakohun ansiosta jatkaa myös musiikkiuraansa ja julkaista uusia levyjä. Negatiivinen julkisuus tuottaa showbisneksessä aina ajoittain positiivisia tuloksia.

– Perheeni on saanut sarjamme ansiosta lukuisia erinomaisia työtarjouksia. Olemme niistä äärimmäisen kiitollisia. Uuden albumini julkaiseminen olisi todennäköisesti jäänyt vain haaveekseni, jos emme olisi suostuneet ohjelman tekoon, Ozzy kertoo.

Black Rain on Ozzy Osbournen yhdeksäs alkuperäisestä materiaalista koostuva soolostudioalbumi. Hän työsti albuminsa kotistudiossaan Los Angelesissa. Ozzylla oli laulujensa kirjoitus- ja tuottaja-apuna laulunkirjoittaja-tuottaja Kevin Churko. Black Rain on Ozzylle tyypillinen heavy metal -albumi.

– Tavoitteenani oli työstää Ozzy Osbournelta kuulostava albumi. Musiikkini lähtökohtana on aina minun oma musiikkimakuni. Minun on oltava ylpeä jokaisesta laulusta, jonka julkaisen.

– Kiinnitin tällä kertaa erityistä huomiota lauluosuuksiini. Ne ovat tavallistakin vahvemmat. Vaikka Black Rain on tuhti rockalbumi, sillä on pari kaunista balladia. Lauluääneni pääsee oikeuksiinsa etenkin hitailla lauluillani.

Irti huumeista

Black Rain on Ozzy Osbournen uran ensimmäinen albumi, jonka hän on kirjoittanut ja työstänyt selvin päin. Ozzyn johtama bändi Black Sabbath julkaisi Black Sabbath -nimisen debyyttialbuminsa vuonna 1970, Ozzyn soolodebyyttialbumi Blizzard of Ozz ilmestyi syyskuussa 1980. Ozzyn edellinen studioalbumi Down to Earth julkaistiin lokakuussa 2001.

– Minulta vierähti uuden albumini työstämiseen peräti kuusi vuotta, koska minun piti ensin puhdistaa ajatukseni ja pääni. Loin kaikki edelliset albumini alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena, koska oletin niiden olevan luovuuteni kannalta ensisijaisen tärkeitä aineita. Nyt kuitenkin tiedän, että osaan luoda parhaaseen materiaaliini lukeutuvia lauluja täysin selvin päin. Jos en olisi pystynyt siihen, olisin lopettanut urani.

– Olen käyttänyt kaikkia mahdollisia aineita. Itse asiassa ne eivät enää viime vuosina vaikuttaneet minuun mainittavasti. Niiden ottamisessa ei ollut minkäänlaista järkeä. Elämäni on nyt parempaa kuin koskaan aikaisemmin, Ozzy vakuuttaa Staralle.

58-vuotias Ozzy Osbourne ei käytä enää alkoholia, huumeita tai edes tupakkaa. Hän keskittyy perheestään ja elämästään nautiskeluun. Myös musiikin luominen on hänelle nykyisin tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.

– Laulujen kirjoittamisesta on tullut minulle uudenlainen nautinto, koska pystyn ilmaisemaan itseäni aikaisempaa paremmin. Mietiskelen jo seuraavan albumini työstämistä.

Ozzy Osbournen albumi Black Rain ilmestyy 23. toukokuuta ja hän esiintyy Helsingin Hartwall Areenalla 6. kesäkuuta.

Jouni LeinonenLontoo