Hugh Jackman

Haastattelut · Stara.fi

Australialainen näyttelijä Hugh Jackman tunnetaan esimerkiksi Wolverien roolistaan X-Men -elokuvissa, sekä elokuvista Van Helsing ja Salasana Swordfish.

Stara tapasi monilahjakkaan 38-vuotiaan näyttelijäkyky Hugh Jackmanin Los Angelesissa. Aussihurmuri nähtiin viimeksi valkokankaalla taikuri Robert Angierin roolissa elokuvassa The Prestige.

Sydneystä kotoisin oleva pitkänhuiskea, tumma ja karismaattinen Hugh Jackman on pukeutunut rennon tyylikkäästi farkkuihin ja valkoiseen kauluspaitaan. Hänen olemuksessa yhdistyvät niin Errol Flynnin iloinen poikamaisuus kuin Clint Easwoodin herkkä maskuliinisuus, ja hänen vartalonsa on treenattu kuin huippu-uimarilla.

Kokonaisuutena Jackman on siis täydellinen Hollywood-paketti. Siksi kysynkin häneltä, että onko nykypäivänä edes mahdollista pärjätä filmibisneksessä ellei ole ulkoisesti niin sanottu täyskymppi?

– Ei se välttämätöntä ole, mutta jos et ole kaunis tai komea niin silloin sinun täytyy olla loistava näyttelijä. Itse toivon olevani kumpaakin, aussitähti virnistää.

Mitä kuuluisuuteen tulee, sen Jackman ottaa huolettoman rennosti, sillä kokemus on opettanut pitämään pään kylmänä.

– Minua ei haittaa jos ihmiset ottavat minusta valokuvia kun kävelen kadulla tai jos he tulevat pyytämään nimikirjoituksen. Se kuuluu työnkuvaani. Fanit ovat viime kädessä kuitenkin ne henkilöt, jotka tekevät näyttelijöistä filmitähtiä, Jackman kertoo Staralle.

Tarinankertominen kiinnostaa

Jackman kertoo innostuneesti miten hän päätyi aikanaan näyttelijäksi.

– Minulla on ollut lapsesta asti palava halu tarinankertomiseen. Teini-iässä haaveilin uutisreportterin ammattista ja lähdin yliopistoon lukemaan journalismia. Valmistuttuani havaitsin kuitenkin, että intohimoni alaa kohtaan olikin kadonnut. Tarinankertominen sen sijaan kiinnosti yhä, ja niinpä päädyin teatterin pariin, hän kertoo.

Jackman opiskeli lukuvuoden Australian teatteriakatemissa, mutta opinnot saivat jäädä vuonna 1995, kun koe-esiintyminen toi roolin televisiosarjassa Corelli. Sarjan kuvauksissa hän tapasi myös nykyisen elämänkumppaninsa, näyttelijä Deborra-Lee Furnessin. Parilla on kaksi adoptiolasta, 6-vuotias Oscar Maximillian ja 1-vuotias Ava Eliot.

Elokuvadebyyttinsä Jackman teki vuonna 1999 Erskineville Kings -halpiksessa. Vuotta myöhemmin hän nousi täydestä tuntemattomuudesta kuuluisuuden valokeilaan X-Men -elokuvan Wolverinena. Sen jälkeen hän on nähty mm. Ashley Juddin ja Meg Ryanin vastanäyttelijänä romanttisissa komedioissa Teoria miehistä ja Kate & Leopold, sekä toimintapätkissä Salasana Swordfish, Van Helsing ja X-Menin kahdessa jatko-osassa.

Musikaalit lähellä sydäntä

Hugh Jackman tunnetaan alan piireissä henkilönä, joka suhtautuu näyttelemiseen ja elokuvantekoon äärimmäisen intohimoisesti. Elokuvauran lomassa Jackman on tehnyt rooleja myös teatterissa ja näyttelyt musikaaleissa kuten Oklahoma, Sunset Boulevard ja The Boy From Oz.

– Olen aina kokenut itseni enemmän teatteri- kuin elokuvanäyttelijäksi ja haavenani olikin näytellä ennemmin Lontoon West Endissa ja New Yorkin Broadwaylla kuin Hollywoodissa.

Hänestä on upeaa, kun musikaalit ovat nousseet taas suosioon Moulin Rougen ja Chicagon menestyksen myötä.

– Yleisön tulisi kuitenkin muistaa, että musikaalit ovat parhaimmillaan teatterinäyttämöllä minne ne ovat tarkoitettukin, eivätkä elokuvat muutenkaan aina yllä lavaesityksen tasolle.

Kun tiedustelen näyttelijältä minkä musikaalin hän itse sovittaisi elokuvaksi, saan vastauksen:

Sweeney Todd. Luulenpa, että kotitanhuvilleen palaavasta kostonhimoisesta parturista kertova musikaali kääntyisi loistavasti myös valkokankaalle.

The Prestige – loppuhuipennus

Tammikuun alussa ensi-iltaan saapuneessa The Prestige -elokuvassa Hugh Jackman esittää viktoriaanisen ajan taikuria Robert Angieria, joka käy kiihkeään kamppailuun ihailemansa kollegan (roolissa Christian Bale) kanssa.

Ystävien viattomasti alkanut kisailu muuttuu pian kuitenkin taisteluksi taikatempuista, mikä aiheuttaa sammumattoman janon paljastaa kilpakumppanin ammattisalaisuudet. Elokuvaprojektiin Jackman päätyi mukaan monesta syystä.

– Ensiksikin roolihahmoni Robert Angier on hyvin mielenkiintoinen hahmo. Hän on itsepäinen, peräänantamaton, omalaatuinen ja työlleen omistautunut. Pyrin aina etsimään vaihtelevia, toisistaan poikkeavia rooleja ja Robert Angierin rooli oli juuri tällainen, Hugh Jackman kertoo Staralle.

– Itse tarinassa minua taas kiinnosti se, miten se käsittelee ja tarkastelee näiden kahden viihdyttäjän välistä ystävyyttä, ja kuinka kunnianhimo ja julkisuuden kipeys ajaa heidät erilleen. Tämä on omassa ammattissanikin hyvin tavallinen tragedia. Toiseksi työskentelen mielelläni arvostamieni ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa ja tässä projektissa heitä on mukana useita, kuten ohjaaja Christopher Nolan ja näyttelijät Christian Bale, Scarlett Johansson ja Michael Caine.

Tuukka Jäntti

Los Angeles