Elokuvasensuurista moitteita Suomelle

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valtion elokuvatarkastamo on antanut Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -animaatioelokuvalle rankan K11-ikärajan. Ikäraja on Euroopan tiukin, ja siksi elokuvaa levittävä Nordisk Film Theatrical Distribution esittää julkisen paheksuntansa Elokuvatarkastamolle.

Kyseinen elokuva on saanut kaikissa muissa Pohjoismaissa K7-ikärajan, Saksassa ikäraja on K6. Elokuvatarkastamo on linjassaan tällä hetkellä jopa koko maailman tiukin. Muissa maissa elokuva on sallittu kaikenikäisille tai vastuu on annettu kokonaan vanhemmille.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat seikkailevat epätodellisessa animaatiomaailmassa fantasiahahmojen keskuudessa kuten Turtles -animaatiosarjassa, joka pyörii MTV3:n lasten lauantai-aamuissa. Suosituista sankareista on nyt tehty jännittävä, tummasävyinen tietokoneanimaatio. Elokuva ei ole ihan perheen pienimmille sopiva, mutta siitä huolimatta K11 on levittäjän mielestä liian kova elokuvateatterilevitykseen tulevalle lasten- ja nuortenelokuvalle.

– Valkokangas on elokuvan levityskanavista ainoa, jossa ikärajoja voidaan tarkasti kontrolloida. Tästä kontrolloitavuudesta ei mielestämme saisi teatterilevitystä kuitenkaan Suomessa rangaista toteuttamalla muuta maailmaa tiukempaa ikäraja-politiikkaa, sanoo Nordisk Filmin kaupallinen johtaja Katarina Nyman.

– Suomen kaltaisella pienellä markkina-alueella elokuvateatterilevitys ei yksinkertaisesti kestä kansainvälistä keskiarvoa tiukempia ikärajoja, jotka entisestään kaventavat yleisöpotentiaalia. Esimerkiksi TMNT:n kaltaisissa dubattavissa perhe-elokuvissa taloudellinen riski kasvaa niin suureksi, ettei kyseisiä elokuvia valkokankaalla pian enää nähdä.

Elokuvatarkastamon langettama sensuuri rajaa suuren osan Turtles-faneista kokonaan ulos elokuvateatterikävijöistä.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat –elokuvan ikärajat muualla maailmassa seuraavat:

Tanska, Ruotsi ja Norja K-7

Saksa, Hollanti ja Itävalta K-6

Sveitsi K- 7 (kantonit Geneve ja Vaud)

Italia G eli sallittu kaikenikäisille

Iso-Britannia ja Irlanti PG

USA ja Australia PG

Filippiinit G eli sallittu kaikenikäisille

Singapore PG

Brasilia ”Livre” eli sallittu kaikenikäisille

Argentiina ”Atp” eli sallittu kaikenikäisille

Hongkong I eli sallittu kaikenikäisille

Kanada PG (Alberta/British Columbia/Manitoba/Ontario), Kanada (Quebec) G eli sallittu kaikenikäisille

Uusimmat