Bruce Willis

Haastattelut · Stara.fi

Näyttelijä Bruce Willisin menestyselokuvasarja Die Hard saa vihdoinkin jatkoa elokuvasta Die Hard 4.0. Häneltä vierähti peräti kaksitoista vuotta sarjan edellisen elokuvan teosta toipumiseen. Stara tapasi supertähden Lontoossa.

Die Hard 4.0 -elokuvan Lontoon lehdistötilaisuuteen saapuva Bruce Willis, 52, on edustavassa kunnossa. Vaikka hän on jo keski-ikäinen mies, kaljuuntunut pää vain tehostaa hänen karismaattisuuttaan. Willis muistuttaa käytöksellään Die Hard -elokuvista tuttua roolihahmoaan, sillä hänessä on runsaasti vitsailevan poliisi John McClanen olemusta.

Bruce Willisin toimintaelokuvien fanit tietävät, mitä niiltä on odotettavissa. Die Hard 4.0 -elokuvassa on edeltäjiensä tavoin draamaa, huumoria ja ennen kaikkea toimintaa.

Die Hardit ovat aina olleet juonensa suhteen itsenäisiä kokonaisuuksia, joissa ei ole viittauksia edellisiin osiin tai muihin toimintaelokuviin. Kehittelimme neljännen elokuvamme asioista, jotka toimivat sarjan aikaisemmissa osissa. Lopputulos on 2000-luvun Die Hard, joka koostuu huipputekniikasta ja old school -stunteista. Stunttikohtaukset on siis toteutettu perinteisillä tavoilla, Willis kertoo Staralle.

Ahkeraa kuntosalitreeniä

Die Hard -elokuvasarja päivittyy Die Hard 4.0 -elokuvan myötä 9/11-tapahtumien jälkeiseen maailmaan. Willisin näyttelemä John McClane taistelee tällä kertaa internet-terroristeja vastaan.

John McClane työskentelee edelleenkin New Yorkin poliisissa, hän odottelee malttamattomana eläkevuosiensa alkua. McClane on eronnut ja hänellä on ongelmia teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Cyber-terroristit Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) ja Mai Lihn (Maggie Q) tekevät McClanen elämästä entistäkin hankalampaa, kun he murtautuvat tiiminsä kanssa Amerikan talousmaailman sekä energia- ja turvajärjestelmien tietokoneisiin. He alkavat kontroloida jopa liikennevaloja. John McClane ja tietokonenörtti Matt Farrell (Justin Long) yrittävät tuhota terroristien suunnitelmat.

Elokuvan pääosassa nähtävä Bruce Willis valmistautui toimintarooliinsa ahkeralla kuntosalitreenauksella. Treenausta vihaava Willis kasvatti kestävyyttään ja lihaksiaan juoksemalla ja nostelemalla painoja.

– Oletin aivan projektin alussa kolmen viikottaisen kuntosalitreenin riittävän tarvittavien tulosten saavuttamiseen. Huomasin kuitenkin nopeasti, että minun oli saatava lihakseni sitäkin vahvempaan kuntoon. Viisikymmentäkaksi vuotta vanhat luuni olisivat muuten toimintakohtauksia kuvattaessa hajonneet. Kehoni kimmahti aikoinaan nykyistä huomattavasti joustavammin betonista, Willis kertoo Staralle.

Realistisia taistelukohtauksia

Bruce Willis teki itse useimmat Die Hard 4.0 -elokuvan stunttikohtauksistaan. Hän myöntää toimintasankarin esittämisen olevan keski-ikäiselle ihmiselle rankkaa työtä. Willis oli elokuvaa tehdessään lähes jatkuvasti mustelmilla, häneen myös jouduttiin ompelemaan useita kymmeniä tikkejä.

Bruce Willis joutuu elokuvassaan ensimmäistä kertaa urallaan taistelemaan naisen kanssa. Hän oli jopa menettää näkönsä, kun stunttinainen potkaisi häntä päähän. Sekunnin murto-osan viiveen ansiosta hänelle jäi kohtauksesta muistoksi vain arpi. Kaiken kaikkiaan kuvaukset jättivät Willisin kehoon puoli tusinaa taisteluarpea.

– En ole koskaan aikaisemmin joutunut naisen mukiloinnin kohteeksi. Maggien ja minun taistelukohtaus toteutettiin mahdollisimman realistisesti. Kohtaus oli outo kokemus, Bruce muistelee.

Bruce Willis oli ennen ensimmäistä Die Hard -elokuvaansa hyvin maailmalla tunnettu televisionäyttelijä. Hän näytteli Cybill Shepherdin kanssa Konnankoukkuja kahdelle -nimisessä sarjassa. Vuonna 1988 ensi-iltansa saanut Die Hard teki hänestä yhdessä yössä elokuvatähden. John McClanen roolia tarjottiin ensin Richard Gerelle, Burt Reynoldsille, Sylvester Stallonelle ja jopa Arnold Schwarzeneggerille.

Bruce Willis on ollut jo kaksikymmentä vuotta Hollywoodin arvostetuimpia näyttelijöitä. Hän on onnistunut Schwarzeneggeria ja Stallonea paremmin luomaan monipuolisen näyttelijänuran. Willis on näytellyt toimintaelokuvien lisäksi sekä draamaelokuvissa, kuten Kuudes aisti ja Pulp Fiction, että komedioissa, kuten Kuolema pukee häntä ja Nobody’s Fool. Bruce Willis saattaa vielä myöntyä viidennen Die Hard -elokuvan tekoon.

Die Hard 4.0 -elokuvan kivut ja ärtyneisyyteni ovat vielä tuoreessa muistissani. Ehkä vielä unohdan ne ennemmin tai myöhemmin. Kun sain ensimmäisen Die Hard -elokuvani valmiiksi, vannoin sen jäävän viimeiseksi.

Jouni Leinonen
Lontoo

Uusimmat