Tutkimus: Pitävätkö kalat Apulannasta vai Jari Sillanpäästä?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kotkan Meripäivillä tehdään ainutlaatuinen tutkimus rockmusiikin vaikutuksesta kalojen liikkeisiin, kun Maretarium-akvaariotalon läheisyyteen on rakennettu yli 3.000 katsojan konserttiteltta.

Jyväskylän yliopiston tutkija selvittää konserttien yhteydessä musiikin mahdollista vaikutusta kaloihin. Tutkimus alkaa torstai-iltana Apulannan, Kotiteollisuuden ja Yö-yhtyeen konserttien yhteydessä ja jatkuu koko konserttiviikon ajan.

Vedenalaisten ja ilmaperäisten melumittausten tarkoituksena on tutkia, kuinka selvästi eritaajuuksiset ääniaallot tunkeutuvat Maretariumin massiiviseen pääakvaarioon, ja voidaanko akvaarion kaloilla, kuten lohilla, ahvenilla ja ankeriailla, havaita selviä käyttäytymismuutoksia itse melualtistuksen aikana.

– Saadut meluarvot ja kalojen mahdolliset reaktiot voivat toimia vertailuarvoina melumittauksille ja meluarvorajoina sovellettuina samanluonteisiin tilanteisiin aina kalanviljelylaitoksista luonnonsuojelualueiden vesistöihin saakka, toteaa tutkija Mikko Erkinaro Jyväskylän yliopistosta.

Melumääriä tutkitaan kahdella mittavälineellä: pääakvaarioon upotettavalla hydrofonilla sekä ilmamelumittarilla. Hydrofoni on paikallaan kokoaikaisesti, mutta ilmamelumittarilla mitataan pääakvaarion yläreunan alueen lisäksi myös eri korkeuksilta joistakin ennalta valituista pisteistä itse akvaariorakennuksen ja konserttiteltan väliseltä maa-alueelta Sapokassa. Vertailuarvoja mitataan ja kalojen käyttäytymistä seurataan sekä ennen konsertteja, niiden aikana että konserttien jälkeen.

Kotkan konserttiteltassa esiintyvät muiden muassa rock-legendat Gary Moore, Uriah Heep ja Dave Edmunds. Suomalaisista huippuesiintyjistä Kotkassa konsertoivat mm. Apulanta, Yö, Kotiteollisuus, Lauri Tähkä & Elonkerjuu, Jari Sillanpää, Melrose, Yölintu, Menneisyyden Vangit ja Frederik.