Iso-H : Lähelle on pitkä matka

Albumit · Stara.fi

Fintelligens -yhtyeestä tuttu Iso-H on viimein saanut valmiiksi soolodebyyttinsä. Aitoon hiphop-tyyliin vankilatuomion kautta loppuun saatettu albumi lunastaa sille annetut suuret odotuksen erittäin hyvin. Hyvää kannatti siis odottaa.

Levyn aloittavasta Esipuhe -raidasta saakka levyn tunnelma on soundillisesti massiivinen ja kaikin puolin tyylikäs. Milt must tuntuu on juuri sitä soundia, joka jäi puuttumaan Elastisen toiselta Anna soida -albumilta. Vankilatuomionsa aikanakin studiossa työskennellyt Henkka on siis työstänyt hienoa materiaalia. Vaikka vankilasettiä ei saisi korostaa liikaa, kuuntelee lyriikoita joka tapauksessa nyt hieman eri fiiliksellä. Aiheeseen liittyvien lyriikoiden lisäksi levyllä kuullaan myös nauhoitus oikeudenkäynnistä, jossa tuomio julistettiin.

Perinteitä kunnioittavalla albumilla on mukana selviä vaikutteita vanhoista funk-, soul- ja rock-klassikoista. Iso-H:lla on ollut mielessään niin James Brownin Funky Drummer kuin Jimi Hendrixin Foxy Lady. Hyvä esimerkki tällaisesta kappaleesta on 24H. Mukana on myös tunnelmaltaan hieman kevyempää materiaalia esimerkiksi albumin nimibiisin, Vertigon ja todella upeasti soulahtavan Makeeta & hapanta -kappaleen muodossa. Samaan sarjaan menee myös pianovoittoinen HKI80 -raita, joka tuo mieleen 80-luvun poliisisarjojen tunnusmusiikit. Vapaus on sekin torvisoitinten tunnelmaltaan kuin Rockyn tunnusmusiikki 80-luvulta.

Levyn yleissoundi ja ja tunnelma ovat siis todella hienoja, mutta se viimeinen hittipotku jää kuitenkin puuttumaan. Ehkä se on tarkoituskin. Ei nimittäin liene sattumaa, että levyn kannessa Iso-H lukee Peter Marshallin Demanding the Impossible: History of Anarchism -kirjaa. Kirjan taustamusiikkina voisi kuunnella esimerkiksi Keskisormi -kappaletta. Lyriikkapuolella pyöritään aavistuksen liikaa samojen aihepiirien ympärillä. Hittipotkun puuttuminen ei vähennä lainkaan levyn arvoa, sillä tässä on platallinen harvinaisen hienoa ja monipuolista materiaalia.

Iso-H on tehnyt ajan kanssa aivan upean esikoisdebyytin, joka saa toivottavasti myös jatkoa bänditoveri Elastisen tapaan. Toisaalta nyt voisi olla hyvä aika työstää jo kovasti odotettua Fintelligens-albumia.

Pisteet 5/5