Lost-tähti Dominic Monaghan

Haastattelut · Stara.fi

Kun näyttelijä Dominic Monaghan astuu hotellihuoneeseen, hänestä syntyy välittömästi mielikuva hobitti Merristä. Vaikka Monaghan on tullut viime vuosina tunnetuksi myös roolistaan Lost -televisiosarjassa, hänet muistetaan edelleen parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiasta. Stara tapasi nuoren tähden Lontoossa.

Dominic Monaghan antaa itsestään ystävällisen ja välittömänoloisen ensivaikutelman. Harmaaseen t-paitaan ja kuluneisiin farkkuihin pukeutunut näyttelijä puhuu silminnähden innoissaan roolistaan entisenä rockmuusikko Charlie Pacena televisiosarjassa Lost.

– Olen kiitollinen Lostista, koska miljoonat televisionkatsojat ympäri maapallon ovat sen ansiosta nähneet minut hobittin roolista poikkeavassa osassa. Toivon, että ihmiset alkavat pikkuhiljaa mieltää minut monipuoliseksi näyttelijäksi, Monaghan kertoo Staralle.

Taru sormusten herrasta tulee tosin aina olemaan tärkeä osa elämääni. Olen edelleenkin aktiivisesti yhteydessä entisiin näyttelijäkollegoihini. Kehittelen Billy Boydin kanssa uutta elokuvaideaa. Soittelen etenkin Orlandolle (Bloom) ja Elijahille (Wood). Olen jopa sähköpostiyhteydessä Pete Jacksoniin.

Epävarma tulevaisuus

Lost-sarjan kolmannen tuotantokauden tapahtumat ylittävät aikaisemmat kaudet eriskummallisuudellaan ja yliluonnollisuudellaan. Tulossa on myös aikaisempaa useampia takaumia ja hirviöitä. Lentokoneonnettomuudesta selvinneet matkustajat taistelevat edelleenkin elämänsä puolesta Tyynenmeren salaperäisellä autiosaarella. Tapahtumat keskittyvät alkavalla kaudella selviytyjien ja saaren Toisiksi kutsuttujen asukkien välille.

– Selviytyjät joutuvat taistelemaan kolmannella kaudella Toisia vastaan. Toisten maailma alkaa avautua selviytyjille. Koska sarjan juoni yksinkertaistuu, tapahtumia on aikaisempaa helpompi seurata. Juonen mielenkiintoiset ja yllättävät yksityiskohdat pääsevät selkeämmin esille, Dominic lupaa.

Lost on yllättävä televisiosarja myös näyttelijöilleen. Dominic Monaghan ja hänen näyttelijäkollegansa elävät jatkuvan erotusuhan alaisina. Sarjan käsikirjoittajat ja tuottajat yrittävät kehitellä mahdollisimman yllättäviä juonenkäänteitä, jotta katsojat palaisivat televisionsa ääreen viikosta toiseen. Edes pääosien esittäjien roolit eivät ole itsestäänselvyyksiä.

– Kenelläkään ei ole selkeää mielikuvaa sarjan tulevaisuudesta. Kirjoittajat ja tuottajat eivät tiedä, milloin ja miten se tulee päättymään. He voivat uhrata suurten katsojalukujen takaamiseksi kenet tahansa meistä.

– Koska suhtaudun uraani ja elämääni avoimin mielin, Charlien mahdollinen häviäminen sarjasta ei huoleta minua. Asiat tapahtuvat syystä. Olisin jopa jo nyt henkisesti valmis uusiin työhaasteisiin. Paikalleen jämähtäminen ei innosta minua, Monaghan kertoo Staralle.

Ristiriitaisia tunteita

Berliinissä syntyneen Dominic Bernard Patrick Luke Monaghanin, 30, näyttelijänura alkoi vuonna 1996 brittiläisestä televisiosarjasta Hetty Wainthropp Investigates. Kirjallisuutta ja draama opiskellut Monaghan on näytellyt myös useissa teatterinäytelmissä. Hänen seuraava elokuvaprojektinsa on kauhuelokuva I Sell The Dead.

– Valitsen työprojektini huolella. Tavoitteenani on esittää mahdollisimman erilaisia rooleja. Suhtaudun työhöni elokuvissa, televisiossa ja teatterissa yhtä vakavasti ja kunnianhimoisesti. Uskon periaatteideni edistävän mahdollisuuksiani saavuttaa pitkä näyttelijänura.

Dominic Monaghan viettää vapaa-aikansa kodeissaan Manchesterissä ja Hawaiilla. Hän on asunut Britannian tunnetuimmassa teollisuuskaupungissa Manchesterissä jo kahdeksantoista vuotta. Monaghan osti neljä vuotta sitten Hawaiilta maatilan, jolla hän kasvattaa muun muassa mangohedelmiä. Monaghan pyrkii pitämään yksityiselämänsä yksityisenä.

– Julkisuus herättää minussa ristiriitaisia tunteita. Huomion kohteena oleminen sekä kiehtoo että pelottaa minua. Huomio on sopivassa suhteessa imarteleva asia. Yksityiselämän täydellinen menettäminen kuitenkin huolestuttaa minua aina toisinaan.

Jouni Leinonen

Lontoo