Lost-tähti Evangeline Lilly

Haastattelut · Stara.fi

Vain rikosrekisteri erottaa näyttelijä Evangeline Lillyn ja hänen esittämänsä roolihahmo Kate Austenin. Stara tapasi suosikkisarjan tähden Lontoossa.

Lost on televisiomaailman yllättävimpiä sarjoja. Ohjelmassa seurataan lentokoneonnettomuudesta selvinneiden ihmisten kamppailua elämästä Tyynen valtameren autiosaarella. He joutuvat selvittelemään trooppisen ympäristönsä mysteerejä. Jokaisella onnettomuudesta selvinneellä matkustajalla on myös omat arveluttavat salaisuutensa.

Sarja on herättänyt kahdella ensimmäisellä tuotantokaudellaan runsaasti kysymyksiä. Niihin aletaan saada vihdoinkin vastauksia Suomessa juuri alkaneella kolmannella kaudella. Saarta asuttavien Toisiksi kutsuttujen asukkien henkilöllisyys ja elintavat selviävät. Alueelle perustetun tutkimustyöprojektin luonne paljastuu. Myös Kate Austenin sekä Jack Shephardin ja James ”Sawyer” Fordin kolmiodraama ratkeaa.

Evangeline Lillyn näyttelemä Kate Austen on Lostin mielenkiintoisimpia roolihahmoja. Isäpuolensa murhan takia viranomaisia pakeneva Kate yllättää tuon tuostakin tempauksillaan muut selviytyjät. Evangeline Lilly nauttii osansa esittämisestä.

– Katen näytteleminen on mielenkiintoista työtä, koska hänessä ja minussa on paljon samanlaisuutta. Kate on minun tavoin itsenäinen ja vahvaluontoinen ihminen, jolla on herkät puolensa. Katen valitsemiin ja ajautumiin elämäntilanteisiin joutuminen on jännittävää. Mietiskelen usein, miten minä itse

käyttäytyisin tilanteissa. Meidän suurimpana erona on lainkuuliaisuus. Minä en ole rikollinen, Lilly naurahtaa.

Uskottavia henkilöhahmoja

Emmy ja Golden Globe -pysteillä palkittua Lost -sarjaa seuraa viikottain lähes 100 miljoonaa katselijaa ympäri maailmaa. Siitä on tullut suosittu yleispuheenaihe. Lost on myös menestystuote, jonka oheistuotteina myydään muun muassa kirjoja ja pelejä. Evangeline Lilly uskoo mielenkiintoisten henkilöhahmojen olevan syynä sarjan menestykselle.

– Katsojat samastuvat Lostin selviytyjiin. He ovat arkipäiväisiä ja uskottavia henkilöhahmoja, jotka herättävät ihmisissä myötätuntoa ja uteliaisuutta. Ohjelmasta on mukava keskustella vaikkapa kouluissa ja työpaikoilla.

– Sarjan tekemisessä Havaijilla on hyvät ja huonot puolensa. Saaren kauneus mykistää minut edelleenkin. Myös sääolosuhteet ovat mieltäylentävät. Työpäivät ovat kuitenkin poikkeuksetta ylipitkiä. Ystävistä ja sukulaisista erossa oleminen harmittaa säännöllisesti, Evangeline Lilly kertoo Staralle.

Syksyllä 2004 lanseerattua Lost-sarjaa tuotetaan näillä näkymin ainakin vielä kolme tuotantokautta. Ohjelman viimeinen jakso tullaan suunnitelmien mukaan esittämään Amerikassa toukokuussa 2010. Evangeline Lilly keskittyy kuitenkin vain nykyisyyteen.

– Sarjan käsikirjoittajat kehittelevät juonta jatkuvasti. Saamme käsikirjoituksen luettavaksemme yleensä vasta sen kuvausta edeltävänä päivänä. Käsittääkseni kukaan ei vielä tiedä, miten sarja tulee lopulta päättymään.

– Roolihahmoni tulevaisuuden epäselvyys ei häiritse minua, keskityn vain Katen kunkin hetkiseen esittämiseen. Luotan kirjoittajien ammattitaitoon ja luovuuteen. Tapahtumien ylimalkaisuus turhauttaa toki joitakin näyttelijäkollegojani.

Suojeltu yksityiselämä

Kanadalainen Nicole Evangeline Lilly, 28, aloitti työuransa mallina. Hän rahoitti yliopisto-opintonsa mallintöillä. Vaikka Lilly esitti ennen Lostia vaatimattomia osia muun muassa televisiosarjoissa Smallville ja Kingdom Hospital, Kate Austenin rooli on hänen läpimurtoroolinsa.

– Näyttelijänura ei ole koskaan ollut toiveammattini. Ajauduin alalle mallitöideni takia. Tavoitteenani on näytellä ainoastaan niin kauan, kun saan työstä nautintoa. En tavoittele menestystä ja kuuluisuutta. Yritän vain elää mahdollisimman tavallista elämää.

Evangeline Lilly suojelee tarkasti yksityiselämäänsä. Hän välttelee etenkin seurustelusuhteidensa julkistamista. Amerikkalaisten lehtien mukaan Lilly ja hänen Lost-sarjan näyttelijäkollegansa Dominic Monaghan ovat seurustelleen jo vajaan vuoden. Heidän on kerrottu jopa jo kihlautuneen.

– Nautin aktiivisesta vapaa-ajasta. Rentoudun parhaiten tekemällä jotakin järkevää, vaikkapa lukemalla kirjaa. Olen myös hyvin urheilullinen ihminen. Pidän etenkin ulkoilmalajeista kuten juoksemisesta, uimisesta ja surffauksesta. Välttelen paikalleen jämähtämistä ja ajan tuhlaamista. Lilly kertoo Staralle.

Jouni Leinonen

Lontoo