Chris Cornell

Haastattelut · Stara.fi

Chris Cornell on kohtelias rocktähti. Hän nousee hotellin sohvalta kättelemään Staran toimittajaa ja pyytelee anteeksi haastatteluaikataulunsa venymistä.

Mustiin farkkuihin ja tummansiniseen T-paitaan pukeutunut amerikkalainen laulaja-laulunkirjoittaja antaa itsestään asiallisen miellyttävän ensivaikutelman.

Chris Cornell on tullut tunnetuksi rockbändien Soundgarden ja Audioslave keulahahmona. Bändien albumeita on myyty maailmanlaajuisesti jo yli kaksikymmentä miljoonaa kappaletta. Cornell sai viime vuonna ensimmäisen soolohittinsä, kun hän myöntyi kirjoittamaan ja esittämään James Bond -elokuvan Casino Royale teemakappaleen You Know My Name.

– Harkitsin vakavasti James Bond -teeman laulamista, koska epäilin tehtävän sopivuutta minulle. Innostuin projektista vasta, kun kuulin elokuvasarjan uudistussuunnitelmista. Daniel Craig halusi tehdä Bondista aikaisempaa huomattavasti rock-henkisemmän roolihahmon. Muutosten ansiosta minun oli lopulta helppoa kirjoittaa elokuvan teemakappale, Cornell muistelee.

– James Bond auttoi minua myös lanseeraamaan soolourani. Koska sarjan elokuvat tunnetaan kaikkialla maailmassa, niiden teemalaulut herättävät sataprosenttisella varmuudella huomiota.

Vapautunut mielikuvitus

Chris Cornell julkaisi debyyttisooloalbuminsa Euphoria Morning vuonna 1999. Vaikka albumille myönnettiin Grammy-ehdokkuus, se menestyi vaatimattomasti kaupallisesti. Cornellin Jeff Buckley -vaikutteiset laulut innostivat vain Soundgardenin ja Audioslaven omistautuneimpia faneja.

Chris Cornell tavoittelee tuoreella toisella sooloalbumillaan aikaisempaa laajempaa ja valtavirtaisempaa yleisöä. Hän on palkannut Carry On -nimisen albuminsa tuottajaksi brittiläisen tuottaja Steve Lillywhiten, joka on tehtaillut aikaisemmin hittialbumeita muun muassa Rolling Stonesille ja U2:lle.

– Saavutin Soungardenin ja Audioslaven jäsenenä tärkeimmät rockmusiikilliset tavoitteeni. Innostuin jälleen soolourani luomisesta, koska haluan nykyisessä elämänvaiheessani kirjoittaa mahdollisimman erilaisia lauluja. Uusi sooloalbumini on aikaisempia albumeitani selvästi monipuolisempi kuuntelukokemus, Chris kertoo Staralle.

Cornell on säveltänyt Carry On -albumilleen lauluja, joissa on selkeitä vaikutteita muun muassa soulista, bluesista ja jopa country-musiikista. Levyllä on myös pari Soundgarden- ja Audioslave-vaikutteista kappaletta, jotka pitävät hänen pitkäaikaisimmatkin faninsa tyytyväisinä. Michael Jacksonin Billie Jean -hitin hidastempoinen cover-versio on albumin yllätyskappale.

– En ajattele enää, miltä soundini pitäisi kuulostaa. Paneudun vain kaikessa rauhassani kunkin lauluni luomiseen. Olen urani alusta lähtien ollut itsenäinen laulunkirjoittaja. Nautin lauluideoiden kehittelystä omissa oloissani, Chris Cornell kertoo.

– Lauluni ovat minulle nykyisin eräänlaisia henkilöhahmoja. Ne kertovat kuvitteellisten henkilöiden elämänkokemuksista. Ne eivät oikeastaan koskaan perustu minun omiin kokemuksiini. Omaksumani uusi työskentelytapa on vapauttanut mielikuvitukseni.

Ikuinen lapsi

Nuoruusvuodet olivat Seattlessa syntyneelle Chris Cornellille (42) ongelmallista aikaa. Cornell joutui selviytymään vanhempiensa erosta ja teinivuosiensa masennustaudista. Hän jopa eristäytyi vuodeksi kotiinsa. Cornell kuitenkin voitti koettelemuksensa keskittymällä kitaran ja rumpujen soittamiseen.

Chris Cornell avioitui Soundgardenin manageri Susan Silverin kanssa vuonna 1990, mutta pari erosi riitaisesti kaksitoista vuotta myöhemmin. Cornell kärsi alkoholiongelmasta 2000-luvun alussa. Hän avioitui tiedottaja Vicky Karayiannisin kanssa vuonna 2003, ja pariskunnalla nykyisin on kaksi lasta, Toni (2) ja Christopher (1). Cornellin esikoistytär Lillian Jean ensimmäisestä liitosta syntyi kesäkuussa 2000.

– Elämäntapani on nykyisin mielenkiintoisesti ja miellyttävästi monipuolinen. Nautin sekä kiireellisestä rocktähtielämäntyylistäni että sen vastakohtaisesta rauhallisesta perhe-elämästäni. Lapseni ovat elämäni suurin ilo.

– Minulla oli nuoruudessani paljon erilaisia eri asioiden aiheuttamia ongelmia, tiukat kasvatusperiaatteet olivat suurimpia koettelemuksiani. Tavoitteenani on antaa lapsilleni omista lapsuudenaikaisista kokemuksistani mahdollisimman paljon poikkeava lapsuus. Teemme perheessämme paljon asioita, jotka olivat aikoinaan minulta kiellettyjä. En kasva koskaan aikuiseksi, Chris lupaa Staralle.

Jouni Leinonen

Lontoo