ÄKT: Radiosoitto vähentää levymyyntiä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yleisradio voitti eilen Helsingin hovioikeudessa esiintyviä taiteilijoita edustavan tekijänoikeusyhdistys Gramexin kanssa käymänsä oikeustaistelun musiikin esityskorvauksista.

Jatkossa Yleisradion maksamat esityskorvaukset laskevat huomattavasti, kun yhtiö maksaa musiikista vain todellisten kuulijoiden mukaan. Päätös koskee sekä valtakunnallisia että alueellisia lähetyksiä.

– Tämä on Yleisradion kannalta erittäin merkittävä päätös, johon on neuvotteluteitse pyritty jo pitkään, toteaa Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi totesi yhtiön tiedotteessa.

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ry. ei ole päätöksestä mielissään, ja toiminnanjohtaja Arto Alaspää antoikin Taloussanomille varsin mielenkiintoisen lausunnon radiosoiton ja levymyynnin keskinäisestä suhteesta.

– Julkisen palvelun tarpeella ei tulisi voida perustella sitä, että Ylen on saatava sisältöä kohtuuttoman edulliseen hintaan, etenkin kun musiikin kasvava radiosoitto kuluttaa äänitemyynnin kaupallisia markkinoita, Arto Alaspää kertoi.

Äänilevytuottajien edustajan mukaan runsas radiosoitto siis vähentää levymyyntiä. Kuitenkin tällä hetkellä esimerkiksi Nightwish-yhtyeen Amaranth on Suomen radioiden toiseksi soitetuin kappale, mutta Dark Passion Play -levy komeilee samaan aikaan albumilistan sijalla kolme ja sitä on myyty lähes 100.000 kappaletta.

ÄKT otti pari vuotta sitten julkisesti kantaa myös musiikin erilaisiin käyttömuotoihin toteamalla, että musiikin ei tarvitse olla kuunneltavissa tietokoneella.

– Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta, ÄKT:n Tommi Kyyrä totesi.