Craig David

Haastattelut · Stara.fi

Craig David on tehnyt musiikkihistoriaa. Yhdeksäntoistavuotias David oli seitsemän vuotta sitten Britannian kaikkien aikojen nuorin singlelistan huipun valloittanut miesartisti. Stara tapasi tähden Lontoossa.

Craig David on saanut vuosien saatossa jo kymmenen Top 10 -brittihittiä. Hänen kolmea ensimmäistä albumiaan on myyty kansainvälisesti yli kolmetoista miljoonaa kappaletta.

– Debyyttisoolohittini Fill Me In mullisti maailmani. Minusta tuli yhtäkkiä poptähti. Onneksi en jäänyt tähdenlennoksi, David kertoo Staralle.

Grammy-palkinnon voittajaehdokkuuden ansainnut Craig David, 26, on hakenut uudelle Trust Me -albumilleen inspiraatiota debyyttialbumiltaan Born To Do It. Hän työsti levyn yhteistyössä tuottajina ja laulunkirjoittajina ansioituneiden Martin Terefen ja Fraser Smithin kanssa. He ovat tehtailleet aikaisemmin hittejä muun muassa Beyoncelle, KT Tunstallille, Jamelialle ja James Morrisonille. Albumia kehiteltiin reilu vuosi Lontoossa ja Havannalla.

– Musiikkini lokeroidaan yleensä r&b-nimikkeen alle. Lauluissani on kutenkin myös vahva poptunnelma. Mieleen jäävä melodia on aina laulunkirjotukseni perusta.

Trust Me -albumilla on popin lisäksi vahvoja soul ja dance -musiikkityylien vaikutteita. Levyn kappaleet ovat minun näkemykseni nykyaikaisesta r&b-musiikista. Musiikkihan kehittyy jatkuvasti.

Kaksi vaihtoehtoa

Trust Me -albumin avauskappale Hot Stuff (Let’s Dance) on jo osoittautunut kansainväliseksi hitiksi. Craig David on rakentanut kappaleen David Bowien Let’s Dance -hitin samplen ympärille. Myös albumin päättävä Davidin ja rappari Kanon yhteistyökappale This Is The Girl on ollut hitti muun muassa Britanniassa. Davidin ja seitsemäntoistavuotiaan Rita Orun duettolaulu Top Of The Hill on puolestaan tulevia singlejulkaisuja. David nauttii yhteistyöprojekteista.

– Artistikollegojen kanssa työskentely avartaa maailmankuvaani. Opin myös joka kerta uusia asioita laulamisesta ja musiikin teosta. Lopputulos on aina mielenkiintoinen erilaisten näkemysten summa, hän kertoo Staralle.

– Sting on ollut yllättävimpiä yhteistyökumppaneitani. Tiedustelin häneltä muutama vuosi sitten, voisinko käyttää erään hänen kappaleensa samplea laulullani Rise & Fall. Sting innostui idestani niin paljon, että hän ehdotti sen kehittelyä duetoksi. Sting on ollut urani alusta lähtien David Bowien ja Elton Johnin ohella tärkeimpiä brittiläisiä inspiraationlähteitäni.

Craig David pääsi laulajanuransa alkuun ollessaan viisitoistavuotias nuorukainen. Hän osallistui yleisökilpailuun, jossa poikabändi Damage etsiskeli esitettäväkseen sopivia lauluja. Kilpailun voittanut David kirjoitti sanat Damagen kappaleeseen I’m Ready. Pian David keskeytti opiskelunsa ja keskittyi uransa luomiseen.

– Otin riskin. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Olisin voinut jatkaa opintojani päätyönäni, musiikki olisi jäänyt vain harrastuksekseni. Laulujen kirjoittaminen ja esittäminen kiehtoivat minua kuitenkin huomattavasti enemmän kuin opiskelu. Musiikki oli jo tuolloin suurin intohimoni. Laulajanura tuntui luonnolliselta uravalinnalta. Onneksi luotin vaistooni, David huokaisee.

Kiehtova klubikulttuuri

Craig David tyydytti jo nuoruudessaan musiikillista intohimoaan laulamisen ja laulujen kirjoittamisen lisäksi työskentelemällä tiskijukkana. Levyjen soittaminen klubeissa kiehtoo häntä edelleenkin. Trust Me -albumista tuli Davidin DJ-harrastuksen ansiosta hänen kahta edellistä albumiaan – Slicker Than Your Average ja The Story Goes… – nopeatempoisempi kokonaisuus.

– Olen viettänyt parin viime vuoden kuluessa paljon aikaa klubeilla. Olen myös ostanut DJ-sivutyöni takia paljon dance-levyjä, jotka ovat päätyneet levykokoelmaani. Musiikkini on päivittynyt klubimusiikin ansiosta lähes huomaamattani.

– DJ:n työt sujuvat minulta luonnostaan. Levyjen miksaaminen on yksinkertaista, kun ymmärtää rytmiajattelun perusteet. Soitettavaksi sopivat levyt on helppoa valita, kun seuraa yleisön reaktioita. hiphop- ja r&b-musiikkityylit ovat keikkasettini perusta. Mukaan mahtuu kuitenkin aina muutama yllätyskappale.

– Klubikulttuuri kiehtoo minua. Kun työstimme Trust Me -albumia Havannassa, tein mielenkiintoisen havainnon. Paikalliset miehet yrittivät tehdä vaikutuksen vastakkaiseen sukupuoleen tanssitaidoillaan. Pojat esittelivät parhaat tanssiliikkeensä tanssimalla tyttöjen edessä. Brittiläiset miehet yrittävät puolestaan päästä tavoitteeseensa tarjoamalla naisille alkoholia, David nauraa.

Jouni Leinonen

Lontoo