Tummien perhosten koti

Elokuvat Viihdeuutiset · Stara.fi

Upean Tyttö sinä olet tähti -elokuvan myötä läpimurtonsa tehnyt ohjaaja Dome Karukoski on siirtynyt toisella kokopitkällään hieman aikaisempaa synkemmille vesille. Tummien perhosten koti on synkkä tarina erään nuoren miehen kohtalosta, mutta elokuvassa tarinan pilvellä on myös hopeareunus.

Juhani (Niilo Syväoja) joutuu traagisen perhetapahtuman jälkeen elämään sijaiskodeissa ja laitoksissa, joiden jälkeen viimeisenä toivona on eristäytyneessä saaressa sijaitseva tiukkakurinen poikakoti. Siellä johtaja Olavi Harjula (Tommi Korpela) yrittää koulia pojista miehiä, ja samalla varjelemaan saarella asuvaa perhettään poikien tempauksilta. Vanhempi tytär (Marjut Maristo) tutustuu kuitenkin sattumalta sulkeutuneeseen Juhaniin. Saaren lehmiä ja muista eläimiä ja ruokahuoltoa hoitaa Tyyne (Kati Outinen).

Juhani pääsee saarella tutustumaan itseensä ja omiin tunteisiinsa ja muistikuviinsa. Lopulta hän saakin huomata, että ehkä vuosien raskas syyllisyydentunne veljen kuolemasta onkin ollut aiheetonta. Itselleen anteeksi antaminen on vaikeaa, kun totuus on hukassa. Lannistua ei kuitenkaan saa. Pojan isäsuhde on vähintäänkin haasteellinen, eikä sitä auta isän (Pertti Sveholm) vierailu saarella.

Elokuvan tarina on varsin pysäyttävä kuvaus poikakodin elämästä ja ihmiskohtaloista. Tarina saa kummasti lisäpontta siitä, että se perustuu kirjoittaja Leena Landerin omaan elämään poikakodin johtajan tyttärenä. Hänen mukaansa Tummien perhosten koti on kaiken lisäksi kuin pyhäkouluversio todellisuudesta. Tämän tiedon varassa elokuvaa katsoo ehkä hieman erilaisin silmin kuin tavallisesti.

Leffan casting on onnistunut, vaikka mukana onkin täysin uusia kasvoja. Tai ehkä juuri siksi. Parilla sivuosan miehellä tosin artikulaatio hakee välillä pahasti, mutta pääosien uudet raikkaat tuttavuudet ovat onnistuneita. Erityisesti pääosan Niilo Syväoja ja tyttären roolissa nähtävä Marjut Maristo onnistuvat hienosti, vaikka puheosuudet ovatkin vähissä. Tommi Korpela, Kati Outinen ja Eero Milonoff tekevät tuttuun tapaansa hienot roolit. Erityisesti Milonoff tuntuu pelottavan todelliselta roolissaan. Elokuvan ohjaaja Dome Karukosti vilahtaa tuttuun tapaansa pienessä cameoroolissa.

Genre: Draama

Ohjaus: Dome Karukoski

Pääosissa: Tommi Korpela, Niilo Syväoja, Eero Milonoff, Kristiina Halttu, Marjut Maristo, Kati Outinen, Pertti Sveholm, Matleena Kuusniemi

Ensi-ilta: 11.1.2008

Kesto: 1:47

Pisteet 4/5