Stara Marjut Maristo

Viihdeuutiset

Talkoohengessä tehty Käräjävuorentie-elokuva nähdään elokuvateattereissa

Etelä-Pohjanmaalla talkootyönä tehty Käräjävuorentie-elokuva pääsee Suomessa teatterilevitykseen. Elokuva sai ennakkoensi-iltansa Kurikassa 12. elokuuta järjestetyssä tilaisuudessa, joka oli etukäteen loppuunmyyty. Varsinainen ensi-ilta nähdään 31. elokuuta.

Elokuva kertoo helsinkiläisestä kolmekymppisestä Samusta, joka sattumien kautta tutustuu ensi kertaa pohjalaiseen sukuunsa. Mitrosen ja Peräahon elokuva kertoo tärkeästä aiheesta, yhteisön merkityksestä ihmisen elämässä. Lisäksi se on rohkea näyttö tiimityön voimasta. Elokuvaa tähdittävät Miska Kajanus ja Marjut Maristo.

Käräjävuorentie sai alkunsa vuonna 2009 kahden kurikkalaislähtöisen peruskoulun opettajan, Essi Mitrosen ja Anna Peräahon, hankkeesta toteuttaa kokoillan elokuva yhteisöllisesti. Nuoret naiset päättivät luottaa talkoohenkeen; elokuvan tekemiseen omistautui yli 200 alan opiskelijaa, harrastajaa sekä muita asiasta innostuneita ihmisiä.

Käräjävuorentie-tuotanto on tehty kengännauhabudjetilla, ja se on porskuttanut eteenpäin pienillä avustuksilla ja ihmisten hyvällä tahdolla. Käräjävuorentie-elokuvan tekijät haluavat olla esimerkkinä siitä, että jokaisella on mahdollisuus olla aktiivisena toimijana ja toteuttajana, huolimatta omista lähtökohdista ja resursseista.

Viihdeuutiset

Kielletty hedelmä palkittiin parhaana elokuvana Ranskassa

Parhaillaan elokuvateattereissa yleisömenestystä nauttivan Napapiirin sankarit -elokuvan ohjaajan Dome Karukosken edellinen elokuva Kielletty hedelmä on voittanut kolme uutta palkintoa kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Ranskan Saint Quentinin kaupungissa 28. kerran järjestetyillä Cine-Jeune -festivaalilla Kielletty hedelmä putsasi pöydän. Elokuva sai Grand Prix -palkinnon festivaalin parhaasta elokuvasta. Palkinto sisältää 5.000 euroa tukea Ranskan levitystä varten. Sen lisäksi kaupungin elokuvakatsojista ja elokuva-alan ammattilaisista koottu yhteisjury antoi elokuvalle Saint Quentinin kaupungin oman Prix De Ville -palkinnon.

Palkinto sisältää tuhannen euron rahapalkinnon elokuvan ohjaajalle. Viime vuonna ensi-iltansa saaneen Kielletty hedelmä -elokuvan näyttelijät Marjut Maristo ja Timo Tikka vierailivat festivaalilla näytöksissä puhumassa elokuvasta, ja näyttelijä Jarkko Niemi saapui palkintogaalaan vastaanottamaan palkinnot. Elokuva alkittiin myös Kolumbiassa Bogotan elokuvajuhlilla pronssisella patsaalla pääkilpasarjan kolmanneksi parhaana elokuvana. Bogotan elokuvajuhlat järjestettiin jo 28.kerran.

Kielletty hedelmä on viime vuosien palkituimpia suomalaisia elokuvia. Se on voittanut jo 14 palkintoa kahdeksassa eri maassa. Niiden lisäksi elokuva on palkittu suomessa muun muassa Parhaan naissivuosan Jussilla, Viitasaaren elokuvaviikon Humanismin Kädellä ja Kirkon Mediasäätiön Katso Minuun -palkinnolla.

Elokuvat Viihdeuutiset

Tummien perhosten koti

Upean Tyttö sinä olet tähti -elokuvan myötä läpimurtonsa tehnyt ohjaaja Dome Karukoski on siirtynyt toisella kokopitkällään hieman aikaisempaa synkemmille vesille. Tummien perhosten koti on synkkä tarina erään nuoren miehen kohtalosta, mutta elokuvassa tarinan pilvellä on myös hopeareunus.

Juhani (Niilo Syväoja) joutuu traagisen perhetapahtuman jälkeen elämään sijaiskodeissa ja laitoksissa, joiden jälkeen viimeisenä toivona on eristäytyneessä saaressa sijaitseva tiukkakurinen poikakoti. Siellä johtaja Olavi Harjula (Tommi Korpela) yrittää koulia pojista miehiä, ja samalla varjelemaan saarella asuvaa perhettään poikien tempauksilta. Vanhempi tytär (Marjut Maristo) tutustuu kuitenkin sattumalta sulkeutuneeseen Juhaniin. Saaren lehmiä ja muista eläimiä ja ruokahuoltoa hoitaa Tyyne (Kati Outinen).

Juhani pääsee saarella tutustumaan itseensä ja omiin tunteisiinsa ja muistikuviinsa. Lopulta hän saakin huomata, että ehkä vuosien raskas syyllisyydentunne veljen kuolemasta onkin ollut aiheetonta. Itselleen anteeksi antaminen on vaikeaa, kun totuus on hukassa. Lannistua ei kuitenkaan saa. Pojan isäsuhde on vähintäänkin haasteellinen, eikä sitä auta isän (Pertti Sveholm) vierailu saarella.

Elokuvan tarina on varsin pysäyttävä kuvaus poikakodin elämästä ja ihmiskohtaloista. Tarina saa kummasti lisäpontta siitä, että se perustuu kirjoittaja Leena Landerin omaan elämään poikakodin johtajan tyttärenä. Hänen mukaansa Tummien perhosten koti on kaiken lisäksi kuin pyhäkouluversio todellisuudesta. Tämän tiedon varassa elokuvaa katsoo ehkä hieman erilaisin silmin kuin tavallisesti.

Leffan casting on onnistunut, vaikka mukana onkin täysin uusia kasvoja. Tai ehkä juuri siksi. Parilla sivuosan miehellä tosin artikulaatio hakee välillä pahasti, mutta pääosien uudet raikkaat tuttavuudet ovat onnistuneita. Erityisesti pääosan Niilo Syväoja ja tyttären roolissa nähtävä Marjut Maristo onnistuvat hienosti, vaikka puheosuudet ovatkin vähissä. Tommi Korpela, Kati Outinen ja Eero Milonoff tekevät tuttuun tapaansa hienot roolit. Erityisesti Milonoff tuntuu pelottavan todelliselta roolissaan. Elokuvan ohjaaja Dome Karukosti vilahtaa tuttuun tapaansa pienessä cameoroolissa.

Genre: Draama
Ohjaus: Dome Karukoski
Pääosissa: Tommi Korpela, Niilo Syväoja, Eero Milonoff, Kristiina Halttu, Marjut Maristo, Kati Outinen, Pertti Sveholm, Matleena Kuusniemi
Ensi-ilta: 11.1.2008
Kesto: 1:47

Pisteet 4/5