Run DMC

Haastattelut · Stara.fi

Eletään vuotta 1999. Helsingin Vanha Ylioppilastalo on taas vallattu ja tuhat tennariparia polkee transsinomaisessa tilassa parkettia biitin tahdissa. Kyseessä ei tällä kertaa ole kumouksellinen liike, vaan rapin legendaarinen hiphop -ryhmä New Yorkin Queensista, Run DMC.

Kolmikon muodostivat Joseph ”Rev Run” Simmons, Darryl ”DMC” McDaniels ja Jason ”Jam Master Jay” Mizell.

Vuodesta 1983 saakka hiphopin edelläkävijänä tunnettu kolmikko on liki kahden vuosikymmenen pituisen uransa aikana nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Samalla yhtye vastaanottaa harvinaisen kultalevyn remix-singlestään It’s Like That, jonka tekijää, Jason Nevinsiä, yhtye ei itse asiassa ole edes koskaan henkilökohtaisesti tavannut, vaan kaikki yhteydet on hoidettu puhelimitse.

Yhtye on suuressa kiitollisuudenvelassa Nevinsille, koska hänen versionsa ansiosta single nousi vauhdilla melkeinpä kaikkien mahdollisten tanssi-listojen ykköseksi ja näin auttoi Run DMC:n uuteen nousuun pitkän hiljaiselon jälkeen.

– Emme aluksi tienneet kyseessä olevan house-remiksauksen, mutta olimme tyytyväisiä kuultuamme lopputuloksen. Se ei ollut tavallista Run DMC:tä, mutta nykyään nämä erilaiset house- ja danceversiot kuuluvat asiaan, DMC kertoi.

– Ikävää asiassa on, että saadessasi suuren hitin se soi todella paljon ja menestyy listoilla, mutta jotkut ihmiset ottavat puheeksi kaupallisuuden. Tämä vain siksi, että heidän mielestään levy on ”liian” suosittu ja siksi ”liian” kaupallinen. Se on aika turhauttavaa, Run valittelee version aiheuttamia reaktioita yhtyeen vanhoillisissa faneissa.

Run DMC aloitti hiphop -musiikin läpimurron alakulttuureista suuren yleisön tietoisuuteen 80 -luvun alussa ja oli ensimmäinen kulta-, ja platinalevyn saavuttanut alan yhtye.

– Jo ennen meitä Sugarhill Gang ja muut tekivät kaavamaista, levy-yhtiöiden liiaksi sanelemaa hiphoppia, kunnes me tulimme ja rikoimme nuo kaavat tuomalla mukaan muiden muassa kitarat ja scrathit, Run muistelee.

Hiphop elää ja voi hyvin

Hiphopin uusi aalto, joka sai alkunsa 90-luvun puolivälissä, vyöryy yhä tsunamin lailla. Tuolloin uuden polven hittinikkareita olivat muiden muassa Coolio, KRS-One, Cannonbears, ja DMX, sekä supersuosittu tuottaja-artisti Puff Daddy, joka oli musiikillisesti samoilla linjoilla kuin ensimmäiset hiphop -yhtyeet 70-luvun lopussa.

– Puffy räppää rhytm’n’blues-kappaleiden päälle ja kertoo, miten hän ajelee omalla Caddillacillaan, heh heh. Samaa tekivät myös Sugarhill ja muut jo vuosia sitten hyvällä menestyksellä, Run naureskelee.

Suurista levy-yhtiöistä menestyskolmikolla ei ole hyvää sanottavaa.

– Musiikkibisness on suunniteltu levy-yhtiöitä, ei artisteja varten. Yhtiöt kahmivat ahneesti kaiken mahdollisen ja artisti joutuu elämää keikka-ansioillaan, DMC toteaa katkeraan sävyyn.

Lavalla old schoolin juhlaa

Tuhansia keikkoja miltei kahdenkymmenen vuoden aikana tehnyt kolmikko otti Helsingissä yli tuhatpäisen yleisön tottuneesti haltuunsa. Keikka alkoi kymmenminuuttisella yleisön huudatussessiolla, jonka aikana tuntui, että ihmismassa on hypnotisoitu DMC:n ja Runin

marioneteiksi.

Sitten yhtye katkaisi lopullisesti siivet huhuilta, joiden mukaan se ei itse pitäisi uusista house -remikseistään. Keikan kaksi ensimmäistä biisiä olivat juuri megahitit It’s Like That ja It’s Tricky, joskin Jam Master Jay, joka miksasi livenä vinyylilevyiltä koko keikan, miksasi molemmista

kappaleista sekä uuden että alkuperäisen version.

Vannoituneimmatkin old school -diggarit riehaantuivat viimeistään RockBoxin jytinän tunkeutuessa luihin ja ytimiin. Täysimittainen hiphop -keitos sai Vanhan Ylioppilastalon salin miltei kiehumaan. Jam Master Jay kikkaili levysoittimilla ja MC:t Run ja DMC yllyttivät yleisön huutamaan kurkkunsa käheiksi.

Samalla yhtye painotti myös yleisölle olevansa 100% livebändi, eikä mikään ”Milli Vanilli”. Pari eturivin kansalaista väsähtivät kuumuuden ja yleisön paineen vuoksi. Tämän nähdessään Run totesi iloisesti, ”Ain’t this gig a knockout!?”

Loppujen lopuksi keikka oli old schoolin hiphopin juhlaa, jossa pääpaino oli, tottakai, vanhemmalla Run DMC materiaalilla. Illan bailatuimpia olivat juuri Rock Box, Walk This Way, Peter Piper ja Mary Mary.

Artikkeli on julkaistu alunperin Etuovi-viihdelehdessä helmikuussa 2000. Silloisessa lehdistötilaisuudessaan yhtye kertoi laajentavansa repertuaariaan myös valkokankaalle näyttelemisen muodossa. Kolme vuotta haastattelun jälkeen, 30. lokakuuta 2002, Jam Master Jay murhattiin New Yorkissa. Murhaa ei ole vieläkään selvitetty.

Jocka Träskbäck