Hayden Panettiere

Haastattelut · Stara.fi

Hayden Panettiere, Heroes-sarjan tuhoamaton cheerleader, on siviilielämässään viihdealan pitkän linjan ammattilainen. Suomalaiset ovat nähneet tämän nuoren valovoimaisen tähden esimerkiksi sarjoissa Ally McBeal, Kova laki ja nyt viimeisimpänä suosikkisarjassa Heroes. Viihdelehti Stara tapasi Heroes-supertähden Los Angelesissa.

Nykyisin Hayden Panettiere tekee päätyökseen Heroes-sarjaa, mutta hän on jo ehtinyt olla mukana lukuisten elokuvien sivuosissa. Pian valkokankaalle tulee myös ensimmäinen elokuva, jossa Hayden on pääosassa. Televisio- ja elokuvaroolien välillä tasapainoilu ei ole aina helppoa.

– Halusin pitkään tehdä tehdä elokuvia. On vaikeampaa sitouttaa itsensä televisiosarjaan, koska on mahdollista että sarja jatkuu vaikkapa kuusi vuotta. On myös mahdollista, ettei sinulle kirjoitetakaan jatkoa sarjaan. Samalla tuntuu siltä, että saatat jäädä paitsi elokuvarooleista, koska et ole saatavilla, Hayden Panettiere kertoo.

Heroes-sarjan suosio on yllättänyt käsikirjoittajat, näyttelijät ja NBC-televisiokanavan. Kanavan mukaan sarjaa on ladattu internetin vertaisverkkojen kautta eniten kaikista televisiosarjoista.

Hayden kertoo lukevansa vuorosanansa, jotta voi katsoa sarjaa muiden mukana televisiosta. Hänelle annetaan luettavaksi vain omat kohtauksensa, joten Hayden seuraa sarjan muiden roolihahmojen kehitystä televisiokatsojien kanssa samaa tahtia.

Pelastakaa valaat!

Julkisuus ja kuuluisuus tuntuvat Haydenista joskus ylivoimaiselta, mutta näyttelijätär suhtautuu asiaan rauhallisesti. Hän onkin ottanut alati kasvavan tunnettuutensa avuksi pelastaakseen valaita japanilaisten valaanpyytäjien kynsistä. Äskettäin hän riskeerasi jopa oman henkensä vieraillessaan Japanissa.

– Voit joko antaa julkisuuden häiritä elämääsi tai voit käyttää sitä ja sen avulla edistää itsellesi tärkeitä asioita. Olen taistellut valaiden puolesta jo kolme vuotta ja aion jatkaa loppuun saakka, nuori tähti kertoo Staralle.

Hayden toimii nykyisin aktiivisesti ja näkyvästi valaiden suojeluun keskittyneessä Whaleman-säätiössä. Haydenillä on myös kampanjasivusto, joka kerää rahaa valaiden puolustamiseen. Sivuston tuotto menee lyhentämättömänä Whaleman-säätiölle ja se löytyy osoitteesta: www.panettierecloset.com.

Haavoittumiseenkin tottuu

Hayden Panettiere esittää Suomessakin nähtävässä Heroes-televisiosarjassa Claire Bennettin roolia. Roolihahmo haavoittuu, mutta ei kuole. Näyttelijätär kertoo pohtineensa sarjan myötä ihmisen kehittymistä.

– Aluksi oli hankalaa nähdä itsensä haavoittuneena, mutta lopulta siihenkin tottuu. Nykyään keskityn lähinnä siihen, että yritän laittaa jonkin ruumiinosan takaisin paikalleen, Hayden naurahtaa.

– Ensimmäistä kertaa ajatus Clairen kuolemasta kävi mielessäni jaksossa, jossa haavoitun vakavasti päähän. Silloin ymmärsin, että heidän kykynsä ovat lähtöisin heidän aivoistaan, mistä syystä Silar kerää niitä. Aloin vasta itsekin silloin miettiä, että kuinka kauan Clairen pitäisi olla haavoittunut, jotta hän ei voisi enää parantaa itseään.

– Mielestäni sarjan parhaita puolia on sen ihmiskeskeisyys. Mutta kyllähän sitä pohtii tulevaisuutta. Jos ihmiset todella käyttävät vain 10 prosenttia aivokapasiteetistaan, mitä tulee tapahtumaan, jos joskus kehitymme tästä eteenpäin. Millaisia mahdollisuuksia nousee ihmisille?

”Nautin pöydillä tanssimisesta!”

Cheerleaderina oleminen on olennainen osa Clairen elämää. Muuttaminen, tavalliseksi tytöksi tekeytyminen ja uuteen kouluun sopeutuminen tuottaa hänelle ongelmia, Hayden totesi Staralle. Tähti kertoi muuttaneensa juuri Los Angelesiin, eikä näin ollen ole vielä ehtinyt mukaan kaupungin kiireiseen elämään.

Hollywoodin huonosti käyttäytyvien nuorten naisten joukkoon Hayden ei aio liittyä. Hän kuvailee nuoruuttaan tavalliseksi ja kertoo, kuinka ystävät pitävät hänet poissa vaikeuksista.

– Olen kyllä villi, mutta nautin pöydillä tanssimisesta ystävien kera kotona. Siellä missä kukaan ei ole ottamassa kuvia minusta ja missä voin kuulla mitä muut puhuvat. Toivoakseni ette näe minua pöydillä, mutta jos näin tapahtuu – on se varmasti hyvin viatonta. Lupaan, että kyseessä on vain ”yksi” ilta, jolloin pidän hauskaa, Hayden päättää Staran haastattelun.

Pauliina Hepola

Los Angeles