Kiefer Sutherland

Haastattelut · Stara.fi

Terroristit uhkaavat amerikkalaista yhteiskuntaa ja Jack Bauer pelastaa maailman – jo seitsemännen kerran. Stara tapasi Jack Bauerin, eli näyttelijä Kiefer Sutherlandin Los Angelesissa.

– Vaikka Jack Bauer on erittäin epäpoliittinen hahmo, sarjassa nousee esille vahva poliittinen näkemys. Sarjasta tekee mielenkiintoisen se, että jokaisen kauden alussa Jack lähtee liikkeelle täysin uudesta tilanteesta, mutta kun päästään jaksoon 14 tai 15, hän on erittäin tutussa ympäristössä. Kiefer kertoo tunnetusta roolihahmostaan Staralle.

– Ihmiset rakastavat sarjan dramaattisuutta. On kuin vuoristoradan vaunussa, jossa tuntuu kuin putoaisit, muttet putoakaan. Olen aina ollut ihmeissäni sarjan suosiosta ympäri maailman. Brasiliassa, Ranskassa ja Englannissa olemme suosituin amerikkalainen sarja.

– Nähtävästi tämä johtuu teemasta, jossa nykyisessä byrokraattisessa maailmassa on olemassa mies, joka kulkee suoraan ja hoitaa homman, Sutherland arvioi.

Jack Bauer on monitahoinen hahmo. Hän pelastaa tyttärensä, presidenttinsä ja maansa, mutta menettää vaimonsa. Hän on aina antanut kaikkensa isänmaalleen, mutta ei aina saavuttanut tavoitteitaan.

– Uskon, että monet ihmiset samaistuvat Jackiin. Yritämme kaikki parhaamme, mutta useinkaan emme saa kaikkea haluamaamme tehtyä, Sutherland pohtii.

– Olen kiitollinen sarjan uskottavuudesta. Uskon, että olemme kaikki otettuja siitä, että ihmiset kokevat sarjan niin todentuntuiseksi. Olen tehnyt pienen mittakaavan elokuvia, jotka näki vain kourallinen ihmisiä.

– Ryhdyin näyttelijäksi, jotta voin olla esillä. Haluan, että ihmiset näkevät minut ja työn jota teen. 24 on onnistunut siinä erinomaisesti. En osaa edes kertoa kuinka onnellinen olen siitä. Uskottavuuden mukana meille kaikille tulee myös valtava vastuu jatkaa samalla tasolla, Kiefer Sutherland kertoo.

24 – uusi vuorokausi

Sarjan kuudes tuotantokausi on nyt nähtävissä Suomessa. Kuudennen vuorokauden voimakkaana teemana oli I Can’t Do It. Kausi seitsemän alkaa puolestaan kesäisestä aamusta, joka sijoittuu lähes vuoden päähän kuudennen kauden päättymisestä.

– Vuorokausi seitsemän tulee olemaan erittäin erilainen. Jack joutuu selittämään aiempia tekojaan. Kauden kuusi lopussa Jack haluaa jättää silloisen elämänsä ja siirtyä terrorismin vastaisessa taistelussa toiselle tasolle.

– Vanhat asiat vaivaavat häntä, joten hän haluaisi jättää ne taakseen. Miten Jackin ja presidentin polut kohtaavat, en edes tiedä vielä, Kiefer kertoo.

24 sarjalla oli ensimmäinen tummaihoinen presidentti amerikkalaisessa televisiossa. Tämä oli ylpeyden aihe sarjan tekijöille. Myös seuraavassa tuotantokaudessa otetaan uusi askel presidentin roolihahmossa.

– Tulevassa seitsemännessä tuotantokaudessa näemme Yhdysvalloilla naispresidentin Allison Taylorin, jota esittää näyttelijä Cherry Jones. Jack Bauerin ja presidentin suhdetta voi kauden alussa kuvata olemattomaksi, Sutherland kertoo.

Jack Bauer seikkailee myös Simpsoneissa

Kiefer Sutherland näyttelee Jack Baueria myös suositussa piirretyssä televisiosarjassa Simpsonit. Sarjan 400. jakso on nimeltään You Can’t Always Say What You Want / 24′ Minutes, ja kuten nimestä voi päätellä – siinä parodioidaan 24-sarjaa.

Jack Bauerin kanssa Simpsoneissa on mukana myös Mary Lynn Rajskupin hahmo Chloe O’Brian. Lisa ja Bart toimivat jaksossa CTU:n agentteina. Kiefer Sutherland kertoo nauttineensa jakson äänittämisestä suunnattomasti.

– Monien ystävieni mielestä uralla ei tarvitse enää pyrkiä eteenpäin, jos saa roolin Simpsoneissa. Sarjojen Jack Bauerit kulkevat erillään, mutta lisää on tulossa, Kiefer vihjailee.

24-sarjaa on tilattu tuottajilta kahdeksan kautta. Niiden jälkeen vuorossa on elokuva, jonka käsikirjoituksen kerrotaan olevan jo valmis. Kuvauksia ei ole kuitenkaan vielä aikataulutettu, mutta elokuvan julkaisuajankohdaksi on ilmoitettu 2009. Sutherland kertoo, että työryhmä on epävirallisesti sitoutunut elokuvan tekemiseen.

– Olemme kaikki niin keskittyneitä sarjan tekoon, että en usko että kukaan on ehtinyt ajatella elokuvaa. Aloitimme muistaakseni sarjan kuvaamisen 2001 ja siitä lähtien aikataulut ovat olleet vaikeita. Tuntuu, kuin olisin työskennellyt seitsemän vuotta putkeen, Kiefer Sutherland kertoo haastattelun lopuksi.

Pauliina Hepola
Los Angeles

Uusimmat