Doomsday

Elokuvat · Stara.fi

Salaperäinen virus iskee kansakuntaan ja tappaa miljoonia. Eloonjääneet pyrkivät kaikin keinoin suojautumaan ja samalla etsimään vastalääkettä virukseen. Kuulostaako tutulta? Tällä samalla kaavalla kulkee myös brittiraina Doomsday.

Tällä kertaa sairastuneet eristetään muusta yhteiskunnasta sulkemalla koko Skotlanti muurien sisään kuolemaan. Joukossa on kuitenkin myös immuuneja, joiden salaisuudesta halutaan päästä selville, kun virus iskee uudelleen vuosikymmeniä myöhemmin. Lääkettä lähtee muusta maailmasta täysin eristetylle alueelle etsimään majuri Eden Sinclair ryhmineen.

Elokuvan perustarina on nähty jo kymmeniä kertoja, mutta Doomsday onnistuu yllättämään sellaisella surkeudella, että sen luulisi olleen jopa tarkoitushakuista. Niinpä tämä toimintaelokuva pitäisikin luokitella suoraan komediaksi. Elokuvan ainoa kehumisen arvoinen ominaisuus on kiitettävästi onnistunut lavastus. Myös pääroolissa nähtävä Rhona Mitra tekee suhteellisen onnistuneen roolityön.

Sen sijaan kaikki muu on pääasiassa koomista. Maskeeraus on kuin koulukerhon harjoitustyöstä, ja se muistuttaa hämäävän paljon Xena ja Klaani -televisiosarjojen laatua. Ampumahaavat ovat ketsuppia ja sitä rataa. Elokuvan suurin ongelma on kuitenkin räikeissä virheissä, joita on niin paljon ja jotka ovat niin selkeitä, että leffasta on ilmeisesti haettu tietoisesti Bad Taste -osaston campia.

Elokuvasta olisi ehkä voinut saada edes keskinkertaisesti toimivan, jos tarinan lukuisat aukot, virheet ja epäjohdonmukaisuudet olisi osattu karsia. Nyt uskottavuus ropisee viimeistään siinä vaiheessa, kun panssariajoneuvon tuulilasi rikotaan käsivoimin, loistoauto ei naarmuunnu edes lukuisissa kolareissa tai bussin läpi ajamisessa ja vuonna 2032 lennetään 70-luvun sotakoptereilla. Onneksi muutamat taistelukohtaukset ovat sentään onnistuneet edes välttävästi.

Doomsday on hauska brittiparodia lajityyppinsä elokuvista. Leffa taitaakin lyödä lähiaikoina ennätyksiä vain Moviemistakes.com sivustolla. Viihdyttävyydessään leffa on samaa sarjaa Solaris, New World ja Sunshine -klassikoiden kanssa ja muutenkin lähisukulainen 28 viikkoa myöhemmin -leffan kanssa.

Genre: Komedia / jännitys / sci-fi / toimintaOhjaus: Neil MarshallPääosissa: Rhona Mitra, Malcom McDowell, Bob HoskinsEnsi-ilta: 16.5.2008Kesto: 1:45

Pisteet 1/5