Retropop

Haastattelut · Stara.fi

Retropop julkaisee esikoislevynsä vihdoin 11. kesäkuuta. Levyn julkaisua on hidasteltu noin vuoden ajan ja bändi elääkin suunnitelmissaan jo seuraavaa levyä.

– Me ei voida sille mitään, että levy-yhtiö on viivytellyt levyn julkaisua. Toivottavasti se on ollut hyvä päätös, bändi kommentoi Staralle ensimmäisessä koko yhtyeen yhteishaastattelussa.

Pieni ja ihmeellinen -levyn kappaleet kertovat lähinnä bändin perustajajäsenten Sailan ja Tommin nuoruudesta. Esimerkiksi 15-vuotiaana -kappale on koottu kaksikon rippikoulumuistoista.

– Ensimmäinen säkeistö on mun rippikoulusta ja toinen on Sailan, C-osa on sitten ihan keksitty, avaa Retropopin pääasiallinen biisinikkari Tommi.

Radiosoitto on ollut positiivinen yllätys

Retropopin ensimmäinen sinkkulohkaisu Pieni ja ihmeellinen on soinut tiuhaan tahtiin radioissa.

– Me ollaan yllättyneitä siitä, miten hyvin se on otettu vastaan. Aluksi tuntui jännältä kuunnella sitä radiosta, että hetkinen, se on meidän biisi, hihkuu yhtyeen laulaja Saila.

– Eka sinkku ei kuitenkaan meidän mielestä ole levyn paras biisi, mutta ajateltiin, että se on ihan hyvä pelinavaus, kommentoi syntikoista ja ohjelmoinnista vastaava Tommi.

– Mä oon tehnyt jo biisejä valmiiksi seuraavalle levylle, mutta siitä nyt on vielä turhan aikaista puhua, jatkaa Tommi.

Sarjakuvia ja lapsuuden maisemia

Bändin nettisivuilla ja levynkansissa seikkailevat legoukot ja sarjakuvat ovat yhtyeelle tärkeä inspiraation lähde. Jäsenistä tehdyt piirrosversiot näyttäytyvät kotisivujen lisäksi levyn kansissa ja keikoilla kankaalle heijastettavissa videoissa.

– Aku Ankka iskee paljon paremmin kuin paksut kirjat täynnä tekstiä, perustelee bändin kitaristi Olli.

Dj Esko -kampanjasta aikoinaan inspiroitunut Tommi piirsi bändin jäsenet ikään kuin yhtyeen tavaramerkiksi tai logoksi. Visuaalisuudesta tunnetun bändin panostus näkyy ulkomusiikillisesti myös yhtyeen musiikkivideolla, joka nappasi juuri Muuvi-palkinnon. Jussi Kemppaisen ohjaama video kappaleeseen Pieni ja ihmeellinen sai huikean äänivyöryn ja video veikin Yleisö Muuvin yli 50 prosentin äänimäärällä.

Pirteällä energisyydellä heviä vastaan

Retropop haluaa olla vaihtoehto hevimusiikille. Lavalla on tarkoitus olla iloinen, pirteä ja energinen.

– Tykkään livenä soittamisesta ihan älyttömästi. Sitä fiilistä on vaikea kuvailla, kun pääsee soittamaan niitä biisejä, joista oikeasti tykkää, Olli hehkuttaa.

– Jos näkee yhdenkin ihmisen hymyilevän, niin siitä tulee älyttömän hyvä olo, jatkaa yhtyeen keulakuva Saila.

Tämän vuoden Euroviisuissa kilpaileva Teräsbetoni iskee Retropoppiin hevistä huolimatta. Paidattomat hevisankarit ovat yhtyeen koulukavereita.

– Niillä on se oma juttu ja sitä voi kuunnella pieni pilke silmäkulmassa. Siitä tulee hyvä fiilis. Ei nekään niin tosissaan ole. Ei meillä sinänsä hevimusiikkia vastaan mitään ole, vaan sitä kun sitä on niin paljon, bändi kommentoi yhteen ääneen.

Retropop odottaa kesää

Bändi odottaa levynjulkaisun myötä lisää keikkoja ja hinku nähdä erilaisia paikkoja on kova.

– Toivottavasti saamme uusia kuulijoita ja pääsemme reissaamaan, toivoo bändin perustajajäsen Tommi.

– Rutiini tulee ajan myötä, kun tajuaa, että ei se nyt niin vakavaa ole, tarinoi yhtyeen rumpali Mika.

Retropopin tuleva levy on monipuolinen, mutta bändin tyyli on tunnistettavissa kaikista kappaleista. Vahvimmin levyltä jäävät mieleen jo radiosoitosta tutuksi tulleet sinkkulohkaisut Pieni ja ihmeellinen sekä 15-vuotiaana. Valitettavasti täytebiiseiltä ei ole kuitenkaan uutuuslevyllä vältytty, mutta Retropopilta ei varmasti voi välttyä tänä kesänä vaikka haluaisikin.

Bändi esiintyy ensi kesänä muun muassa Tammerfesteillä, Kukkaisrockissa ja Kalajoen juhannuksessa.

Ninni Suomalainen