51koodia

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara tapasi 51koodia -yhtyeen Ilosaarirockin backstagella heti keikan jälkeen. Joensuun omat pojat avasivat festarin perjantain Sulo-klubilla aurinkoisessa säässä.

– Keikka meni erinomaisesti. Yritettiin keskittyä soittamiseen keskivertoa enemmän, koska keikka radioitiin, tarinoi yhtyeen keulakuva Hannu Sallinen.

Keikan taltioiminen ei tuottanut hyväntuuliselle orkesterille paineita, mutta se sai ainakin kuusikielisen kaksikon parantamaan soittoaan.

– Ei voinut nostella kitaroita niin paljon kuin normaalisti, koska silloin erittäin todennäköisesti sormet menevät päin v:tä, myöntää yhtyeen raivoraitis laulaja ja kitaristi Sallinen.

Orkesterin kolmas studioalbumi melodisia kertosäkeitä ja raskaita rokkiriffejä yhdistelevä Mustat sydämet julkaistiin helmikuussa, ja bändillä on ollut kiireisin kevät ja kesä koko liki kuusivuotisen historiansa aikana. Kiire ei kuitenkaan saa yhtyettä stressaantumaan.

– Se on erittäin hyvä asia, hehkuttaa Sallinen.

Joensuulaispoppoon keikan kruunasi encoren Leevi & The Leavings -cover Pohjois-Karjala. Kappale löytyy myös viime vuonna julkaistulta Melkein vieraissa -tribuutilta, jolla Leevien biisejä tulkitsevat joukko kotimaamme eturivin artisteja Timo Rautiaisesta Maija Vilkkumaahan. Tunteella kajahtanut kappale iski suoraan rokkiyleisön sydämiin.

– Me ei olla soitettu sitä kovin usein keikoilla, vaikka olisikin ollut aikaa, koska se kokoelma julkaistiin jo ajat sitten, Sallinen kertoo.

Kertakäyttögrilleillä kinkkukiusauksia vastaan

Yhtye viihdyttää itseään keikkamatkoilla grillaamalla enemmän tai vähemmän epäterveellistä, mutta hyvää ruokaa. Bändin grilliin on kesän aikana päätynyt makkaran lisäksi herkkusieniä, pekonia, lohta ja leipäjuustoa.

– Meillä on kertakäyttögrilli aina mukana keikkareissuilla. Grillaustouhu on lähtenyt ihan käsistä. Eipähän sitten tarvii niitä kinkkukiusauksia syödä bäkkäreillä, kommentoi bassotaiteilija Petri ”Pete” Varis.

Hiljattain Lapissa keikkaillut yhtye poikkesi matkan varrella myös Haaparannassa. Sieltä tuliaisiksi tuotu hummeri viihtyi Peten bassolaukussa kuukauden päivät.

– Se oli varmasti hirvein haju missään ikinä, leppoisa basisti nauroi jälkikäteen pienelle käytännönpilalle.

Kaksi uutta julkaisua jo ensi syksynä

Vaikka yhtye julkaisikin alkuvuodesta uuden pitkäsoiton, ei fanien tarvitse syksylläkään olla ilman Koodeja, sillä bändi on mukana jopa kahdella eri julkaisulla.

– Syksyllä tulee kaksi juttua, jossa ollaan mukana, mutta ei niistä voi vielä puhua sen enempää. Elokuussa eka ja syyskuussa toinen, ei ne oo ikiomia juttuja, mutta kuitenkin, paljastaa hieman salaperäinen laulaja.

Hannun kasvoille muodostuu leveä hymy, kun puhe kääntyy Loozeriin. Loozer on Weezeriä coveroiva yhtye, johon kuuluvat 51koodia -yhtyeen jäsenien lisäksi Apulannasta tuttu Sipe Santapukki. Loozerin riveissä Koodien rumpali Olli-Matti väistyy rummuista eturiviin antaen tilaa Apulannan kannuttajalle. Hannun mukaan yhtye makaa rauhallisesti hiljaiseloa viettäen, mutta omia biisejäkin on kertynyt jo yhteensä seitsemän.

– Olisi äärettömän hienoa tehdä pitkäsoitto. Jos multa kysyttäisiin, niin lähtisin studioon vaikka heti, Sallinen innostuu.

Sekä Apulannan että Koodien ollessa tällä hetkellä erittäin kiireisiä, yhtyeen pitkäsoittoa on tuskin ihan lähiaikoina tulossa. Hannu on selvästi jo pelkästä ajatuksestakin mielissään.

– Siellä olisi eläviä tarinoita kerrottavana ja hieman humoristisempia kuin nää meidän omat kappaleet. Se olisi jopa terapeuttista, hehkuttaa myös Loozerissa laulajan virkaa hoitava Sallinen.

Kaiken kaikkiaan parisataa keikkaa soittaneen 51koodia-yhtyeen voi nähdä seuraavan kerran Savonlinnassa 31. heinäkuuta.

Ninni Suomalainen